Υπόφυση

Στη θεματική ενότητα αυτή γίνεται λόγος για τις βασικές αρχές της ενδοκρινολογίας και του συστήματος των ορμονών γενικότερα. Αναλύονται οι τρόποι επικοινωνίας των κυττάρων και ο τρόπος μετάδοσης του μηνύματος των ορμονών ενδοκυττάρια προκαλόντας το αποτέλεσμά τους. Δίνεται έμφαση στο σύστημα υποθάλαμος υπόφυσης, στις ορμόνες που παράγονται σε αυτό το σύστημα και στις παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με διαταραχή αυτού του συστήματος. Τονίζονται ιδιαίτερα τα αδεν'ωματα της υπόφυσης και κυρίως η πάθηση της μεγαλακρίας.

Επίσης, αναλύονται οι γονάδες και η παθολογία τους. Συζητάται η σεξουαλική διαφοροποίηση και πως αυτή προκύπτει καθώς και οι διαταραχές που μπορούν να εμφανιστούν κατά τις διάφορες φάσεις της ζωής του ανθρώπου. Έμφαση δίνεται και στην υπερπλασία των επινεφριδίων με την αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων και τις επιπτώσεις της. Αναλύονται ακόμη ο υπεργοναδοτροφικός και ο υπογοναδοτροφικός υπογοναδισμός με την κλινικής τους εικόνα, τον τρόπο που μπαινει η διάγνωση και φυσικά την θεραπεία.

Το τελευταίο κομμάτι της ενότητας αφιερώνεται στις πολυκυστικές ωοθήκες και στην εμμηνόπαυση, δίνοντας έμφαση από την μια στις επιπτώσεις τους και από την άλλη στην θεραπευτική υποστήριξη που πρέπει να τυγχάνουν οι ασθενείς.