Φυσική Ι (ΧΜ130)

Ενότητες

ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ορισμός του έργου σε μία διάσταση. Επικαμπύλιο ολοκλήρωμα σταθερής ή μεταβαλλόμενης δύναμης. Το έργο στις δύο διαστάσεις. Ορισμός κινητικής ενέργειας, τύποι και μονάδες. Θεώρημα έργου-ενέργειας. Συντηρητικές-διατηρητικές δυνάμεις και δυναμική ενέργεια. Παραδείγματα συντηρητικών δυνάμεων. Ορισμός συντηρητικών δυνάμεων.  Ορισμός της δυναμικής ενέργειας στη μια και στις δυο διαστάσεις. Βαρυτική, ενέργεια ελατηρίου και αντιστρόφου τετραγώνου. Αρχή διατήρησης μηχανικής ενέργειας. Συντηρητικές και μη συντηρητικές δυνάμεις - δυναμική ενέργεια και έργο. Περιγραφή και ερμηνεία των δέσμιων τροχιών. Ορισμός της ευσταθούς και της ασταθούς ισορροπίας.

6η Ενότητα - Έργο και κινητική ενέργεια

Παρουσίαση σε μορφή pdf των διαλέξεων της 6ης θεματικής Ενότητας που αφορούν το "Έργο και την κινητική ενέργεια". Θεωρία και αντιπροσωπευτικά προβλήματα και ασκήσεις.

Έργο 1

Ορισμός του έργου σε μία διάσταση. Επικαμπύλιο ολοκλήρωμα σταθερής ή μεταβαλλόμενης δύναμης. Το έργο στις δύο διαστάσεις. Ασκήσεις και παραδείγματα.

Έργο 2

Συνέχεια στα παραδείγματα για το έργο στις δυο διαστάσεις.

Κινητική Ενέργεια

Ορισμός κινητικής ενέργειας, τύποι και μονάδες. Θεώρημα έργου-ενέργειας. Κατανόηση μέσα από παραδείγματα.

Συντηρητικές Δυνάμεις

Συντηρητικές-διατηρητικές δυνάμεις και δυναμική ενέργεια. Παραδείγματα συντηρητικών δυνάμεων. Ορισμός συντηρητικών δυνάμεων. Επεξήγηση και κατανόηση μέσω χαρακτηριστικών παραδειγμάτων.

Δυναμική Ενέργεια

Ορισμός της δυναμικής ενέργειας στη μια και στις δυο διαστάσεις. Βαρυτική, ενέργεια ελατηρίου και αντιστρόφου τετραγώνου. Κατανόηση μέσω χαρακτηριστικών ασκήσεων.

Διατήρηση της Ενέργειας 1

Αρχή διατήρησης μηχανικής ενέργειας. Συντηρητικές και μη συντηρητικές δυνάμεις - δυναμική ενέργεια και έργο. Κατανόηση μέσω αντιπροσωπευτικών παραδειγμάτων.

Διατήρηση της Ενέργειας 2

Συνέχεια στην αρχή διατήρησης της ενέργειας με πιο σύνθετα παραδείγματα-προβλήματα. Ισχύς, στιγμιαία ισχύς και ιπποδύναμη: ορισμός, μονάδες και παραδείγματα.

Δέσμιες Τροχιές

Περιγραφή και ερμηνεία των δέσμιων τροχιών. Παραδείγματα ελατηρίου και ταλαντωτή μέσω Αρχής Διατήρησης Μηχανικής Ενέργειας. Ορισμός της ευσταθούς και της ασταθούς ισορροπίας.

Ασκήσεις 6ης Ενότητας-Έργο-κινητική ενέργεια

Ερωτήσεις - προβλήματα πολλαπλής επιλογής και Σ/Λ στην ύλη που παρουσιάστηκε στην 6η Ενότητα.