Φωκά Ηλιάνα

Φωκά Ηλιάνα




Εκπαιδευτικό λογισμικό ανοιχτού τύπου : https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjy4LaJzKPvAhUlpnEKHQTwAwIQFjABegQIBBAD&url=https%3A%2F%2Fkde.org%2Fapplications%2Fel%2Fkbruch&usg=AOvVaw16SdG4cuo1XCfM3cke1JOa

 Ο παραπάνω σύνδεσμος αφορά ένα εκπαιδευτικό λογισμικό ανοιχτού τύπου το οποίο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού. Πιο συγκεκριμένα το KBruch είναι ένα πρόγραμμα όπου ο μαθητής έχει την δυνατότητα να εξασκηθεί πάνω σε υπολογισμούς με κλάσματα και ποσοστά. Για τον σκοπό αυτό παρέχονται πολλές και διαφορετικές αριθμητικές ασκήσεις, ασκήσεις σύγκρισης κλασμάτων, ασκήσεις μετατροπής κλασμάτων, ασκήσεις παραγοντοποίησης, κ.α.  Τέλος , το πρόγραμμα αυτόματα ελέγχει τα δεδομένα που έχει εισαγάγει ο μαθητής  και στην συνέχεια δίνει ανάλογη αναφορά.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το κατέταξα στα ανοιχτού τύπου εκπαιδευτικά λογισμικά λόγω του περιβάλλοντος του. Ο μαθητής έχει την δυνατότητα να χειριστεί ο ίδιος τα αντικείμενα και τις πληροφορίες που του παρέχει το λογισμικό και να κάνει διάφορες δοκιμές, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε μια διαδικασία άμεσης και υψηλής αλληλεπίδρασης.

Εκπαιδευτικό λογισμικό κλειστού τύπου : http://ts.sch.gr/repo/online-packages/dim-mathaino-ti-glossa-mou/

Ο παραπάνω σύνδεσμος αφορά ένα εκπαιδευτικό λογισμικό κλειστού τύπου. Απευθύνεται σε μαθητές Α και Β δημοτικού καθώς και σε μαθητές του νηπιαγωγείου. Περιέχει 3 ενότητες όπου η κάθε μια απευθύνεται σε διαφορετικής τάξης παιδιά. Σε κάθε ενότητα υπάρχουν ασκήσεις καθώς και πληροφορίες σχετικά με διαφορά θέματα που θα βάλουν τους μαθητές σε μια διαδικασία εξοικείωσης με τη γλώσσα. 
 
 Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συγκαταλέγεται στα κλειστού τύπου λογισμικά καθώς το περιβάλλον του είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε οι μαθητές με τη βοήθεια του υπολογιστή να μπαίνουν σε μια διαδικασία απόκτησης γνώσεων και εξάσκησης με το γνωστικό αντικείμενο. Υπάρχει σαφώς ένα μέρος αλληλεπίδρασης όπου οι μαθητές εκπονούν διάφορες ασκήσεις κλειστού τύπου αλλά κατά την γνώμη μου ο απώτερος σκοπός του λογισμικού  αυτού είναι η μετάδοση γνώσης και όχι τόσο η αλληλεπίδραση του μαθητή με το εργαλείο γνώσης.