Φραγκιά Μαρία Κωνσταντίνα

Φραγκιά Μαρία Κωνσταντίνα

Τα λογισμικά χωρίζονται στις εξής δύο βασικές κατηγορίες:

• Αρχικά, στα λογισμικά κλειστού τύπου, ο υπολογιστής λειτουργεί ως μέσο για την μετάδοση της πληροφορίας και ως εργαλείο για την αξιολόγησης της. Η θεωρία της μάθησης στο συγκεκριμένο σύστημα είναι ο Συμπεριφορισμός και ο υπολογιστής αντικαθιστά εντελώς ή μέχρι κάποιον βαθμό τον δάσκαλο.

Ένα λογισμικό κλειστού τύπου είναι το εξής:

http://photodentro.edu.gr/edusoft/r/8531/299?locale=el

Ο τίτλος αυτού του εκπαιδευτικού λογισμικού είναι «Δημόκριτος». Μέσω αυτού γίνεται η διαθεματική προσέγγιση των φυσικών επιστημών. Παρουσιάζει τα μαθήματα της Δυσικής και της Χημείας με πολύ κατανοητό για τους μαθητές, τρόπο. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι έννοιες της Ενέργειες και των Ατόμων. Το λογισμικό απευθύνεται κυρίως σε μαθητές γυμνασίου.

• Από την άλλη, στα λογισμικά ανοιχτού τύπου ο μαθητής αποκτά γνώσεις από μόνος του. Επιτρέπουν την διερεύνηση, την ανακάλυψη και την οικοδόμηση της γνώσης. Η θεωρία της μάθησης είναι ο Εποικοδομισμός και ο δάσκαλος λειτουργεί σαν βοηθός.

Ένα λογισμικό ανοιχτού τύπου είναι το εξής:

http://photodentro.edu.gr/edusoft/r/8531/328?locale=el

Το συγκεκριμένο λογισμικό έχει τον τίτλο «Κυνηγός Υλικών». Πρόκειται για ένα παιχνίδι puzzle, στο ο οποίο ο μαθητής πρέπει να κατασκευάσει τα υλικά που είναι απαραίτητα για την εξέλιξη του πολιτισμού μας. Το λογισμικό απευθύνεται σε ένα εύρος ηλικιών, συγκεκριμένα σε άτομα από εννέα ετών και άνω. Περιέχει πολλές έγχρωμες εικόνες και ήχους, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο ευχάριστη την πλοήγηση του μαθητή σε αυτό.