Φέκα Ευθυμία

Φέκα Ευθυμία

Ως λογισμικό ορίζεται η συλλογή από προγράμματα υπολογιστών, λεπτομερείς εντολές, διαδικασίες και οδηγίες χρήσης που εκτελούν κάποιες εργασίες σε έναν υπολογιστή.
Το λογισμικό χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες:

• Λογισμικά ανοικτού τύπου, είναι λογισμικά που επιτρέπουν στον χειριστή να πραγματοποιεί διάφορες ενέργειες και εξυπηρετούν στην ενεργό συμμετοχή του καθώς επίσης και στην διερεύνηση της γνώσης. • Λογισμικά κλειστού τύπου, είναι λογισμικά που κυρίως επιτρέπουν στο μαθητή να εκπαιδευτεί και να μάθει με λιγότερο ενεργό συμμετοχή έως και καθόλου. Δίνεται έμφαση στη παρουσίαση της πληροφορίας σε μορφή ηλεκτρονικών βιβλίων και αξιολόγηση της γνώσης μέσω δραστηριοτήτων εξάσκησης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:

Ανοικτού ΤΥΠΟY: https://phet.colorado.edu/sims/html/fractions-equality/latest/fractions-equality_en.html

Τίτλος «Fractions: Equality (μτφρ. Κλάσματα: Ισότητα)»

Το λογισμικό έχει θέμα τα μαθηματικά και πιο συγκεκριμένα τα κλάσματα. Στόχος του είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με τα κλάσματα και να μάθουν να τα χειρίζονται χωρίς φόβο.
Εντάσσεται στην κατηγορία του ανοικτού τύπου λογισμικό καθώς δίνει την δυνατότητα, όπως προαναφέραμε, το παιδί να πραγματοποιεί διάφορες ενέργειες. Διεγείρει το ενδιαφέρον του καθώς του προσφέρει την ευκαιρία να κάνει πολλές κινήσεις και να πειραματιστεί μέχρι να βρει την σωστή απάντηση στο εκάστοτε ερώτημα.
Το παιδί διασκεδάζει καθώς τα χρώματα, οι ήχοι και όλο το περιβάλλον θυμίζει πολύ περισσότερο παιχνίδι παρά μάθημα. 
Εξυπηρετεί περισσότερο ηλικίες δημοτικού και πάνω καθώς τα παιδιά της προσχολικής αγωγής δεν έχουν ακόμα διδαχθεί τα κλάσματα.
Το ενδιαφέρον του λογισμικού είναι πως επιβραβεύει τον μαθητή σε κάθε του σωστή απάντηση ενώ αντίθετα το προειδοποιεί με έναν χαρακτηριστικό ήχο όταν η απάντηση είναι λανθασμένη. Επιπλέον, διαβαθμίζεται η δυσκολία σε επίπεδα με αποτέλεσμα να εισέρχεται πιο αργά ο μαθητής στην ύλη χωρίς να αγχώνεται και κατανοώντας πλήρως το κάθε επίπεδο. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως μπορεί να επιλέξει την «έξοδο» από το λογισμικό οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί.

Κλειστού ΤΥΠΟΥ: http://photodentro.edu.gr/edusoft/r/8531/159

Τίτλος «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (THE NEW WAY THINGS WORK)»

Το παραπάνω λογισμικό αφορά τις διάφορες μηχανές. Σκοπός του είναι ο μαθητής να διαφοροποιήσει στο μυαλό του τις μηχανές αλλά και να αντιληφθεί τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους. Οι μηχανές που παρουσιάζονται είναι αρκετές στον αριθμό με τις πιο γνωστές να αναφέρονται. Παρουσιάζονται πολλά στοιχεία σχετικά με τις επιστημονικές τους αρχές αλλά και για την ιστορία των εφευρετών τους. 
Ανήκει στην κατηγορία των λογισμικών κλειστού τύπου καθώς το παιδί δεν αλληλεπιδρά, δεν έχει τόσο διερευνητικό ρόλο, όσο πληροφοριακό και μαθησιακό.
Αφορά περισσότερο τις ηλικίες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βέβαια με την βοήθεια ενός ενήλικα πιθανόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από παιδιά μικρότερης ηλικίας. Παρέχει πολυμεσικό υλικό όπως πολύ αληθοφανείς εικόνες, βίντεο, ήχο και animation. Είναι πλούσια πηγή πληροφοριών και έχει πολύ ευχάριστο και βοηθητικό ως προς την πλοήγηση του μαθητή σε αυτό.