Σωτηροπούλου Ελένη

Σωτηροπούλου Ελένη

? Εκπαιδευτικό Λογισμικό Ανοικτού Τύπου: https://phet.colorado.edu/sims/html/build-an-atom/latest/build-an-atom_el.html

Ο υπολογιστής δεν αποτελεί μέσο μετάδοσης της γνώσης, ούτε μπορεί να αντικαταστήσει τον δάσκαλο. Είναι ένα περιβάλλον προσομοίωσης, όπου ο μαθητής μπορεί να εξασκήσει τις γνώσεις του. Αρχικά ο μαθητής μπορεί να πειραματιστεί, προσθέτοντας στην τροχιά που παρουσιάζεται, πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια (άμεσος χειρισμός αντικειμένων). Δίπλα εμφανίζεται το στοιχείο που κάθε φορά δημιουργείται και η θέση του στον περιοδικό πίνακα (υψηλή αλληλεπίδραση, πολλαπλές και εναλλακτικές αναπαραστάσεις). Τέλος, υπάρχουν τέσσερα παιχνίδια (αξιολογήσεις), για να ελέγξει ο μαθητής τις γνώσεις του.

1ο Παιχνίδι: Περιγράφεται η σύσταση του στοιχείου και ο μαθητής καλείται να αναγνωρίσει ποιο είναι στον περιοδικό πίνακα. 2ο Παιχνίδι: Περιγράφεται η σύσταση του στοιχείου και ζητούνται ο μαζικός αριθμός ή το ηλεκτρικό φορτίο. Η χαμογελαστή φατσούλα εμφανίζεται ύστερα από κάθε σωστή απάντηση και συγκεντρώνονται οι ανάλογοι πόντοι. 3ο Παιχνίδι: Σύμφωνα με την περιγραφή του στοιχείου στην αριστερή πλευρά, ζητείται κάποιο «στοιχείο» δεξιά, στην κάρτα του στοιχείου. Η λυπημένη φατσούλα εμφανίζεται μετά από κάθε λάθος απάντηση. Ύστερα από δύο λανθασμένες απαντήσεις, ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να δει τη σωστή απάντηση (δεν τον παραπέμπει στη θεωρία, ούτε φαίνεται ο τρόπος που οδηγεί στη σωστή απάντηση). 4ο Παιχνίδι: Σύμφωνα με την περιγραφή στα αριστερά, ο μαθητής καλείται να συμπληρώσει όλα τα «στοιχεία» της κάρτας του στοιχείου στη δεξιά πλευρά.

? Εκπαιδευτικό Λογισμικό Κλειστού Τύπου: http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/10865?locale=el

Ο υπολογιστής αποτελεί μέσο μετάδοσης της γνώσης και εργαλείο αξιολόγησης του μαθητή, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει εν μέρει το δάσκαλο.

Αρχικά παρέχονται μερικές γενικές πληροφορίες για το Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) και εξηγείται ο τρόπος λειτουργίας του συγκεκριμένου λογισμικού.

Πατώντας στα κόκκινα κυκλάκια, ο μαθητής μπορεί να λάβει πληροφορίες για κάθε ένα αντικείμενα που παρουσιάζονται (ο υπολογιστής ως μέσο μετάδοσης της γνώσης και της πληροφορίας με τη μορφή κειμένου και εικόνας). Σε περίπτωση που κάποιο παραλειφθεί, εμφανίζεται μια ειδοποίηση και ο μαθητής μπορεί να επιλέξει αν θα την παραβλέψει ή θα κοιτάξει προσεκτικότερα (διδασκαλία καθοδήγησης).

Στο τέλος της παρουσίασης ο μαθητής καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις, υποδεικνύοντας τα αντικείμενα που περιγράφονται κάθε φορά (ο υπολογιστής ως εργαλείο αξιολόγησης, με ερωτήσεις τύπου πολλαπλής επιλογής).

Για κάθε σωστή απάντηση, εμφανίζεται η ένδειξη «Τέλεια!» και το μπλε κυκλάκι πάνω από τα αντικείμενα, εξαφανίζεται. Μετά από κάθε λάθος απάντηση εμφανίζεται η ένδειξη «Ουπς?» και ο μαθητής πρέπει να προσπαθήσει να μαντέψει ξανά τη σωστή απάντηση, μέχρι να τη βρει.