Πανταζοπούλου Ελένη

Πανταζοπούλου Ελένη

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3ου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Σκοπός της Εργασίας Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση της έννοιας του εκπαιδευτικού λογισμικού μέσω της αναζήτησης, του εντοπισμούκαι της κατηγοριοποίησής του σε ανοιχτού και κλειστού τύπου λογισμικό. Στόχος επίσης είναι η αιτιολόγηση της κατηγοριοποίησης των εκπαιδευτικών λογισμικών με βάση τα χαρακτηριστικά και τις προσφερόμενες δυνατότητές τους. Η επιλογή των εκπαιδευτικών λογισμικών θα υλοποιηθεί με τη διαμεσολάβηση της χρήσης του Παγκόσμιου Ιστού, αλλά και συγκεκριμένων κριτηρίων αναζήτησης. Τα λογισμικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διδακτικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο των καθημερινών δραστηριοτήτων ενός εκπαιδευτικού ή μελλοντικού εκπαιδευτικού.

Βασικές Έννοιες • Εκπαιδευτικό Λογισμικό • Λογισμικό ανοιχτού τύπου • Λογισμικό κλειστού τύπου • Προσφερόμενες δυνατότητες εκπαιδευτικού λογισμικού

Αντικείμενο της εργασίας Η ενασχόληση με το εκπαιδευτικό λογισμικό αποτελεί πλέον μία συχνή δραστηριότητα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με το όρο "εκπαιδευτικό λογισμικό" εννοούμε τις διάφορες εφαρμογές των υπολογιστών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες πρακτικά τις φάσεις της εκπαιδευτικής πράξης για την επίτευξη ενός μαθησιακού αποτελέσματος. Στην παρούσα εργασία γίνεται καταρχήν γνωριμία με μια σειρά από εκπαιδευτικά λογισμικά που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες (όπως κλειστού και ανοικτού τύπου). Στη συνέχεια, με χρήση των εργαλείων του Παγκόσμιου Ιστού, αναζητούνται παρόμοια εκπαιδευτικά λογισμικά (στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα). Τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να αποτελέσουν υλικό για τις μελλοντικές εργασίες στο τρέχον μάθημα ή και σε άλλα μαθήματα.

Επιμέρους δραστηριότητες: 1. Εξοικείωση με τη χρήση του Wiki στο Eclass 2. Αναζήτηση στο Διαδίκτυο εκπαιδευτικών λογισμικών Για κάθε μια από τις κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού που μελετήθηκαν στο εργαστήριο πρέπει να εντοπιστεί ένα παράδειγμα (να αναφερθεί η πλήρης διαδικτυακή του διεύθυνσηκαι μια σύντομη αιτιολόγηση της επιλογή αυτής)

Οδηγίες υλοποίησης εργασίας Ο κάθε φοιτητής θα πρέπει να εργαστεί στο εργαστήριο και στο σπίτι Στο εργαστήριο: θα προσθέσει περιεχόμενο δοκιμαστικά και θα το μορφοποιήσει (οδηγίες χρήσης του wikiθα βρείτε στο συμπληρωματικό υλικό του 3ου εργαστηρίου)

Στο σπίτι: Η εργασία θα υλοποιηθεί στο wiki του Eclass. Το κάθε εργαστήριο έχει το δικό του wiki Ο κάθε φοιτητής έχει την δική του σελίδα αντίστοιχα, στην οποία θα ολοκληρώσει τις παρακάτω ενέργειες: 1. Θα αναζητήσει στο Διαδίκτυο 2 εκπαιδευτικά λογισμικάπου να έχουν παρόμοια θεματολογία με αυτά που μελετήθηκαν στο εργαστήριο (ένα για την κάθε κατηγορία λογισμικού (ανοιχτού και κλειστού τύπου)) 2. Θα αναφέρει την ολοκληρωμένη διαδικτυακή του διεύθυνση καθώς και μια σύντομη αιτιολόγηση της επιλογής του, με βάση τα χαρακτηριστικά καιτις δυνατότητες των λογισμικών, Οι απαντήσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 200 λέξεις Σημείωση: Οι τελικές απαντήσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν και σε ένα έγγραφο στο Word. Το έγγραφο αυτό θα το ανεβάστε και στο σημείο Εργασία 3ου Εργαστηρίου στο eclass.

Ημερομηνία ολοκλήρωσης του wiki σας ορίζεται η Κυριακή 21/03/21.

Παρακάτω παρατίθεται ένα εκπαιδευτικό λογισμικό κλειστού τύπου:

http://photodentro.edu.gr/lor/r/123456789/267/simple-search?query=&newQuery=true

Είναι εμφανές πως είναι λογισμικό κλειστού τύπου διότι αντικαθιστά τη δουλειά ενός δασκάλου και ρόλος του είναι η μετάδοση γνώσεων.

Παρακάτω παρατίθεται ένα εκπαιδευτικό λογισμικό ανοιχτού τύπου:

https://ts.sch.gr/software

Το παραπάνω εκπαιδευτικό λογισμικό είναι ανοικτού τύπου διότι συντελεί στην οικοδόμηση γνώσεων του μαθητή υποστηρίζοντας τη δουλειά του.