Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Μάθημα : ΚΕΙΜΕΝΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ

PN1489 - Νεκτάριος Στελλάκης

Ενότητες μαθήματος

ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΦΗΓΗΣΗ

 

Επεξεργασία αφηγηματικού κειμένου στην τάξη. 

Στις 20/10 χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα βουβή ταινία μικρού μήκους (Snowflake).

 

α) πριν την αφήγηση/ανάγνωση  (ρουτίνα ανάγνωσης, εξώφυλλο, εισαγωγικά σχόλια)

β)  αφήγηση/ανάγνωση/ παρακολούθηση (αδύναμη/ανύπαρκτη ή ισχυρή αλληλεπίδραση)

γ) μετά την ανάγνωση (με κέντρο το κείμενο): α) ερωτήσεις κατανόησης, β) ερωτήσεις υψηλής γνωστικής απαίτησης)

δ) δραστηριότητες επέκτασης (με αφορμή το κείμενο) και σύνδεσης με άλλες μαθησιακές περιοχές και δράσεις (εικαστικές δημιουργίες, δραματοποίηση, σύνθεση νέων ιστοριών, αναζήτηση πληροφοριών κτλ.) 

ε) Καταγραφή στο ημερολόγιο της τάξης

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ερωτήσεις κατανόησης

«Εύκολες» ερωτήσεις που αφορούν τις πληροφορίες (πρόσωπα, γεγονότα) που αναφέρονται στο κείμενο. Θυμάμαι.

Ερωτήσεις υψηλής γνωστικής απαίτησης

Ερωτήσεις που η απάντηση δε βρίσκεται μέσα στο κείμενο και το παιδί πρέπει να αναλύσει, να εξηγήσει, να αιτιολογήσει ή να ερμηνεύσει και να κρίνει με χρήση πολιτισμικών εργαλείων μια κατάσταση. Αυτού του είδους οι ερωτήσεις απαιτούν χρήση εκτενούς λόγου και προωθούν την αφαιρετική, δημιουργική και κριτική σκέψη.

 

Για περισσότερα θυμήσου την ταξινόμηση του Bloom (1956) και μελέτησε το εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολύτιμο σε χρησιμότητα βιβλίο: Μπιρμπίλη, Μ. (2008). Προς μία παιδαγωγική του διαλόγου: Η σημασία και ο ρόλος των ερωτήσεων στην προσχολική εκπαίδευση. Αθήνα: Gutenberg