Μοριακή Φασματοσκοπία

Η Μοριακή Φασματοσκοπία μελετά την αλληλεπίδραση των μορίων με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Από τη μελέτη αυτή μπορούμε να εξάγουμε πολύτιμα συμπεράσματα γύρω από την δομή και τις ιδιότητες των μορίων.

Φασματομετρία Υπεριώδους-Ορατού.pptx
Φθορισμομετρία.pptx
Φασματομετρία Υπερύθρου.pptx
Φασματοσκοπία Raman.pptx
Φασματοσκοπία Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού.pptx
Διαθλασιμετρία

Σ' αυτήν την εργαστηριακή άσκηση γίνεται προσδιορισμός της σύστασης σε ζάχαρη του εμπορικά διαθέσιμου σιροπιού «Depon?» με τη μέθοδο των γνωστών προσθηκών και με χρήση του δείκτη διάθλασης. Επίσης, υπολογίζεται ο δείκτης διάθλασης της στερεής δραστικής ουσίας «Glucosamine Sulphate Sodium».

Φασματομετρία Απορρόφησης Υπερύθρου

Γίνεται ποιοτικός χαρακτηρισμός φαρμακευτικών σκευασμάτων με φασματομετρία υπερύθρου: Ανίχνευση δραστικών ουσιών σε σκευάσματα, προσδιορισμός της καθαρότητας δραστικών ουσιών, χαρακτηρισμός πολυμορφικών φάσεων δραστικών ουσιών και ανίχνευση αυτών σε σκευάσματα.

Φασματομετρία Υπεριώδους-Ορατού

Σ' αυτήν την εργαστηριακή άσκηση γίνεται προσδιορισμός των δραστικών ουσιών φαρμακευτικών σκευασμάτων με εφαρμογή της τεχνικής της φασματομετρίας μοριακής απορρόφησης υπεριώδους ? ορατού. Πιο συγκεκριμένα, προσδιορίζονται οι δραστικές ουσίες ακετυλοσαλικυλικό οξύ, παρακεταμόλη και καφεΐνη στα σκευάσματα Aspirin?, Depon? και Panadol Extra?.

Φθορισμομετρία

Ποσοτικός προσδιορισμός του ακετυλοσαλικυλικού οξέος σε δισκία Ασπιρίνης?, με εφαρμογή της τεχνικής της φθορισμομετρίας και της μεθόδου των γνωστών προσθηκών.

Φασματοσκοπία Raman

Στόχος αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι η γνωριμία με το φασματόμετρο micro-Raman. Γίνεται ταυτοποίηση της παρακεταμόλης και της καφεΐνης στο σιρόπι Depon? και σε ταμπλέτες Panadol Extra?.