Ανοικτά Μαθήματα και Πνευματικά Δικαιώματα

Η ενότητα αυτή έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει όσους εμπλέκονται στη διαδικασία ανάπτυξης Ανοικτών Μαθημάτων στα θέματα που αφορούν τόσο στη διαχείριση υλικού τρίτων όσο και στη διάθεση του παραγόμενου υλικού με άδειες χρήσης Creative Commons.

Βασικές αρχές Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Ότι πρέπει να ξέρετε για τα δικαιώματα των δημιουργών και τους περιορισμούς που απορρέουν από αυτά.

Πηγές Πληροφόρησης Ανοικτής Πρόσβασης

Πληροφορίες και σύνδεσμοι ανά κατηγορία, για πηγές πληροφόρησης ανοικτής πρόσβασης από όπου μπορείτε να αναζητήσετε και ανακτήσετε υλικό για την δημιουργία των ανοικτών μαθημάτων σας.

Διαδικασίες Εκκαθάρισης

Ένα σχεδιάγραμμα με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιο μέλος ΔΕΠ ώστε να εκκαθαρίσει το υλικό του από περιορισμούς Πνευματικών Δικαιωμάτων

Creative Commons: Greece

Το creativecommons.gr είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕΛ/ΛΑΚ που υλοποιείται σε συνεργασία με τα μέλη της. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της δημιουργίας ανοικτού περιεχομένου διαθέσιμου με άδειες creative commons. Οι άδειες Creative Commons αποτελούν τυποποιημένα νομικά εργαλεία που επιτρέπουν στο δημιουργό να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίον θα διαθέτει το πνευματικό του δημιούργημα. Κατά αυτό τον τρόπο αυξάνουν την προσβασιμότητα στο περιεχόμενο και επιτρέπουν τη νόμιμη χρήση περιεχομένου σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως ιστολόγια, κοινωνικά δίκτυα, και πλατφόρμες συμμετοχικής δημιουργίας (wikis, κλπ).

Περιορισμοί και Εξαιρέσεις του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέξετε προκειμένου να εξετάσετε αν ένας Περιορισμός εφαρμόζεται στην περίπτωσή σας.

Θέματα ΔΠΙ v.1.0

Πληροφορίες για θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας που σχετίζονται με Ανοικτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους-ΑΕΠ (Open Educational Resources - ΟER) και τη χρήση τους στα πλαίσια της ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θέματα ΔΠΙ - Συχνές ερωτήσεις- απαντήσεις

Συχνές ερωτήσεις γύρω από θέματα Διακαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και απαντήσεις σε αυτές.