ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ - ΑΜΙΝΟΞΕΑ, ΠΕΠΤΙΔΙΑ, ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ - ΛΙΠΙΔΙΑ

Υδατάνθρακες : Ο ρόλος των υδατανθράκων στον ανθρώπινο οργανισμό. Ταξινόμηση υδατανθράκων.  Προβολές κατά Fisher. Στερεοχημεία υδατανθράκων. Οξείδωση και αναγωγή σακχάρων. Γλυκοζιτικός δεσμός, γλυκοζίτες. Σάκχαρα βιολογικών μορίων. Αμινοξέα, Πεπτίδια, ΠρωτεΐνεςΦυσικές ιδιότητες και στερεοχημεία αμινοξέων. Βιολογική σημασία αμινοξέων. Ταξινόμηση αμινοξέων. Οξεοβασικές ιδιότητες, ισοηλεκτρικό σημείο, υπολογισμός ισοηλεκτρικού σημείου, τιτλοδότηση αμινοξέων. Διαχωρισμός αμινοξέων, ηλεκτροφόρηση. Ανίχνευση αμινοξέων, αντίδραση νινιδρίνης. Πεπτιδικός δεσμός. Δισουλφιδική γέφυρα. Προσδιορισμός ακολουθίας αμινοξέων. Ταξινόμηση πρωτεϊνών. Πρωτοταγής, δευτεροταγής και τριτοταγής δομή πρωτεϊνών.  Μετουσίωση πρωτεϊνών. Τεταρτοταγής δομή πρωτεϊνών. Λιπίδια: Ο ρόλος των λιπιδίων στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο ρόλος των λιπιδίων στα τρόφιμα. Ταξινόμηση των λιπιδίων. Κηροί. Τριγλυκερίδια, (λίποι και έλαια). Λιπαρά οξέα, (κορεσμένα και ακόρεστα, ονομασία με το σύστημα «ω»). Υδρογόνωση ελαίων. Οξείδωση λιπαρών ουσιών, (αντιοξειδωτικά τροφίμων). Υδρόλυση τριγλυκεριδίων. Σάπωνες, καθαριστική δράση σαπώνων, συνθετικά απορρυπαντικά. Φωσφολιπίδια, μοντέλο ρευστού μωσαϊκού πλασματικής κυτταρικής μεμβράνης. Σφιγγολιπίδια. Προσταγλαδίνες. Τερπένια.

11η Ενότητα
Υδατάνθρακες - Αμινοξέα, Πεπτίδια, Πρωτεΐνες - Λιπίδια