Ενότητα 9. Κλιματικά Μοντέλα ? Μηχανισμοί ανατροφοδότησης (feedbacks) ? Σενάρια για το μέλλον

Τα κλιματικά μοντέλα (GCMs), υπολογισμοί και προσομοιώσεις των κλιματικών μοντέλων, παράγοντες εισαγωγής αβεβαιότητας στις εκτιμήσεις των κλιματικών μοντέλων, οι μηχανισμοί ανατροφοδότησης (feedbacks), θετική ανάδραση (positive feedback), αρνητική ανάδραση (negative feedback), ο μηχανισμός ανατροφοδότησης του κύκλου του άνθρακα, ο μηχανισμός ανατροφοδότησης της τήξης των πάγων (Sea ice albedo feedback), ο μηχανισμός ανάδρασης των υδρατμών, ο μηχανισμός ανάδρασης των νεφών, τα σενάρια για το μέλλον, τα σενάρια SRES, βασικές σοσιο-οικονομικές παραδοχές κάθε οικογένειας σεναρίων, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου για τα βασικά σενάρια.

9. Kλιματικά Μοντέλα ? Μηχανισμοί ανατροφοδότησης (feedbacks) ? Σενάρια για το μέλλον
9η Ενότητα

1/ Αναφέρατε τι υπολογίζουν τα κλιματικά μοντέλα ή μοντέλα γενικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας (GCMs) όταν προσομοιώνουν το κλιματικό σύστημα της Γης και ποιοι παράγοντες εισάγουν τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις των κλιματικών μοντέλων.

2/ Στο κλιματικό σύστημα αναπτύσσονται κάποιοι εσωτερικοί μηχανισμοί ανατροφοδότησης ή ανάδρασης ήfeedback. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι είτε θετικοί (positive feedback), είτε αρνητικοί (negative feedback). Να εξηγήσετε σύντομα και να δώσετε ένα παράδειγμα, πότε ένας τέτοιος μηχανισμός αποτελεί περίπτωση θετικής ανατροφοδότησης και πότε αρνητικής.

3/ Ποιος μηχανισμός ανάδρασης του κλιματικού συστήματος είναι ο ισχυρότερος; Ο μηχανισμός ανάδρασης/ανατροφοδότησης του κύκλου του άνθρακα (carbon cycle feedback) έχει δύο (2) συνιστώσες. Γράψτε ποιες είναι αυτές οι συνιστώσες και αν αποτελούν περίπτωση θετικής ανάδρασης (positive feedback) ή αρνητικής ανάδρασης (positive feedback). Ποιος μηχανισμός ανάδρασης του κλιματικού συστήματος εισάγει τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στα κλιματικά μοντέλα; Ποιος από τους μηχανισμούς ανάδρασης του κλιματικού συστήματος είναι ο ισχυρότερος;

4/ Από τις έξι οικογένειες σεναρίων που χρησιμοποιούνται από τα κλιματικά μοντέλα, ποιο είναι το «καλύτερο», το «ενδιάμεσο» και ποιο το «χειρότερο» σενάριο με βάση τις προβλέψεις του για τα επίπεδα της συγκέντρωσης του CO2 μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα (2100);