Φυσική Ι (ΧΜ130)

Ενότητες

ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ? ΣΤΕΡΕΟ ΣΩΜΑ

Εισαγωγή στην περιστροφική κίνηση στερεού σώματος. Άξονας περιστροφής.Ομαλή και επιταχυνόμενη περιστροφική κίνηση. Γωνιακή ταχύτητα και επιτάχυνση. Ροπή δύναμης στην περιστροφή. Η ροπή αδράνειας στην περιστροφική κίνηση, ορισμός σε υλικό σημείο και σε στερεό. Πίνακες με ροπές αδράνειας για συμμετρικά γεωμετρικά σχήματα στερεών αναλόγως άξονα περιστροφής. Ο 2ος Ν. του Νεύτωνα στην περιστροφική κίνηση. Συνισταμένη δυνάμεων, ροπή αδρανείας και γωνιακή επιτάχυνση. 

8η Ενότητα - Περιστροφική κίνηση

Παρουσίαση σε μορφή pdf των διαλέξεων της 8ης θεματικής Ενότητας που αφορούν την "Περιστροφική κίνηση". Θεωρία και αντιπροσωπευτικά προβλήματα και ασκήσεις.

Περιστροφική κίνηση - Εισαγωγή

Εισαγωγή στην περιστροφική κίνηση στερεού σώματος. Άξονας περιστροφής.Ομαλή και επιταχυνόμενη περιστροφική κίνηση. Γωνιακή ταχύτητα και επιτάχυνση. Ροπή δύναμης στην περιστροφή.

Ροπή Δύναμης - Ισορροπία

Εναλλακτικοί ορισμοί ροπής δύναμης με κάθετη δύναμη ή κάθετη απόσταση. Επεξήγηση μέσω χαρακτηριστικών προβλημάτων. Συνθήκη ισορροπίας.

Ροπή Αδράνειας 1

Η ροπή αδράνειας στην περιστροφική κίνηση, ορισμός σε υλικό σημείο και σε στερεό. Κατανόηση και επεξήγηση μ'έσω χαρακτηριστικών παραδειγμάτων.

Ροπή Αδράνειας 2

Συνέχεια στην ροπή αδράνειας. Πίνακες με ροπές αδράνειας για συμμετρικά γεωμετρικά σχήματα στερεών αναλόγως άξονα περιστροφής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Νόμος Νεύτωνα Περιστροφή 1

Ο 2ος Ν. του Νεύτωνα στην περιστροφική κίνηση. Συνισταμένη δυνάμεων, ροπή αδρανείας και γωνιακή επιτάχυνση. Κατανόηση μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Νόμος Νεύτωνα Περιστροφή 2

Συνέχεια με χαρακτηριστικά παραδείγματα για το 2ο Ν. του Νεύτωνα στην περιστροφική κίνηση.

Ενέργεια στην Περιστροφική Κίνηση

Η κινητική ενέργεια, το έργο και η ισχύς στην περιστροφική κίνηση. Θεώρημα έργου-ενέργειας στην περιστροφική κίνηση. Κατανόηση με χαρακτηριστικά προβλήματα.

Ασκήσεις 8ης ενότητας-Περιστροφική κίνηση

Ερωτήσεις - προβλήματα πολλαπλής επιλογής και Σ/Λ στην ύλη που παρουσιάστηκε στην 8η Ενότητα.