Φυσική Ι (ΧΜ130)

Ενότητες

ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΥΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ

Κυκλική κίνηση υλικού σημείου:οι περιπτώσεις της ομαλής και της επιταχυνόμενης κυκλικής κίνησης. Ορισμός και ερμηνεία του ακτίνιου. Σχέση τόξου-γωνίας σε ακτίνια. Ορισμός της γωνιακής ταχύτητας στην ομαλή κυκλική κίνηση και στην ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση. Ερμηνεία και επεξήγηση των χαρακτηριστικών μεγεθών της περιόδου, συχνότητας. Ορισμός κεντρομόλου δύναμης και επιτάχυνσης στην κυκλική κίνηση. Σύνδεση με 2ο Νόμο του Νεύτωνα. Σύνδεση γραμμικών μεγεθών απόσταση, ταχύτητας και επιτάχυνσης με τα αντίστοιχα στην κυκλική κίνηση υλικού σημείου στο επίπεδο. Ομαλά επιταχυνόμενη κυκλική κίνηση. Έργο κεντρομόλου δύναμης. Επιτρόχιος κίνηση-χαρακτηριστικά παραδείγματα. Εξισώσεις επιταχυνόμενης κυκλικής κίνησης.

7η Ενότητα - Κυκλική κίνηση

Παρουσίαση σε μορφή pdf των διαλέξεων της 7ης θεματικής Ενότητας που αφορούν την"Κυκλική κίνηση". Θεωρία και αντιπροσωπευτικά προβλήματα και ασκήσεις.

Γωνιακή Ταχύτητα

Κυκλική κίνηση υλικού σημείου:οι περιπτώσεις της ομαλής και της επιταχυνόμενης κυκλικής κίνησης. Ορισμός και ερμηνεία του ακτίνιου. Σχέση τόξου-γωνίας σε ακτίνια.

Γωνιακή Επιτάχυνση

Ορισμός της γωνιακής ταχύτητας στην ομαλή κυκλική κίνηση και στην ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση. Ερμηνεία και επεξήγηση των χαρακτηριστικών μεγεθών της περιόδου, συχνότητας και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα.

Κεντρομόλος Επιτάχυνση

Συνέχεια από την γωνιακή επιτάχυνση. Ορισμός κεντρομόλου δύναμης και επιτάχυνσης στην κυκλική κίνηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Κεντρομόλος Δύναμη

Παραδείγματα σχετικά με την κυκλική κίνηση και την κεντρομόλο δύναμη. Σύνδεση με 2ο Νόμο του Νεύτωνα.

Σύνδεση με γραμμικά μεγέθη

Σύνδεση γραμμικών μεγεθών απόσταση, ταχύτητας και επιτάχυνσης με τα αντίστοιχα στην κυκλική κίνηση υλικού σημείου στο επίπεδο. Ομαλά επιταχυνόμενη κυκλική κίνηση. Έργο κεντρομόλου δύναμης. Επιτρόχιος κίνηση-χαρακτηριστικά παραδείγματα. Εξισώσεις επιταχυνόμενης κυκλικής κίνησης.

Ομαλά Επιταχυνόμενη Κυκλική κίνηση

Παραδείγματα και προβλήματα στην ομαλά επιταχυνόμενη κυκλική κίνηση.

Μοναδιαία διανύσματα στην κυκλική κίνηση

Διανύσματα κεντρομόλου δύναμης και επιτάχυνσης στην κυκλική κίνηση. Διάνυσμα γραμμικής ταχύτητας. Μοναδιαίο διάνυσμα θέσης.

Ασκήσεις 7ης ενότητας-Κυκλική κίνηση

Ερωτήσεις - προβλήματα πολλαπλής επιλογής και Σ/Λ στην ύλη που παρουσιάστηκε στην 7η Ενότητα.