Φυσική Ι (ΧΜ130)

Ενότητες

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εισαγωγή στις μηχανικές δυνάμεις. Δύναμη της βαρύτητας και κάθετη αντίδραση. Επιτάχυνση της βαρύτητας. Κατανόηση μέσω παραδειγμάτων. Τριβή ολίσθησης και στατική τριβή. Συντελεστής στατικής τριβής και συντελεστής τριβής ολίσθησης. Τάση νήματος και κατεύθυνση δύναμης. Κατανόηση μέσω χαρακτηριστικών παραδειγμάτων. Δυνάμεις σε τροχαλίες και δυνάμεις σε ελατήρια. Ιδανική τροχαλία-παράδειγμα. Νόμος του Hook. Σταθερά ελατηρίου και παραμόρφωση. Θέση ισορροπίας-παραμόρφωσης. Μέτρο του Young.

3η Ενότητα - Μηχανικές δυνάμεις

Παρουσίαση σε μορφή pdf των διαλέξεων της 3ης θεματικής Ενότητας που αφορούν τις "Μηχανικές δυνάμεις". Θεωρία και αντιπροσωπευτικά προβλήματα και ασκήσεις.

Μηχανικές Δυνάμεις 1

Εισαγωγή στις μηχανικές δυνάμεις. Δύναμη της βαρύτητας και κάθετη αντίδραση. Επιτάχυνση της βαρύτητας. Κατανόηση μέσω παραδειγμάτων.

Μηχανικές Δυνάμεις 2

Συνέχεια στις μηχανικές δυνάμεις. Τριβή ολίσθησης και στατική τριβή. Συντελεστής στατικής τριβής και συντελεστής τριβής ολίσθησης.

Μηχανικές Δυνάμεις 3

Συνέχεια στις μηχανικές δυνάμεις. Τάση νήματος και κατεύθυνση δύναμης. Κατανόηση μέσω χαρακτηριστικών παραδειγμάτων.

Μηχανικές Δυνάμεις 4

Δυνάμεις σε τροχαλίες και δυνάμεις σε ελατήρια. Ιδανική τροχαλία-παράδειγμα. Νόμος του Hook. Σταθερά ελατηρίου και παραμόρφωση. Θέση ισορροπίας-παραμόρφωσης. Μέτρο του Young.

Μηχανικές Δυνάμεις 5

Δύο παραδείγματα για τις δυνάμεις σε ελατήρια και τροχαλία. Νόμος του Hook, ιδανική τροχαλία και 3ος Ν. Νεύτωνα.

Ασκήσεις 3ης Ενότητας-Μηχανικές δυνάμεις

Ερωτήσεις - προβλήματα πολλαπλής επιλογής και Σ/Λ στην ύλη που παρουσιάστηκε στην 3η Ενότητα.