ΤύποςAρχείο ΚάτωΜέγεθοςΗμερομηνία
1η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ
Παράδοση 24-4-2018
81.15 KB5/6/18
Μάθημα 10ο 14 Ιουνίου 2018
Συνδυασμός μηχανισμών μεταφοράς μάζας και επιφανειακής διάχυσης. Εκτίμηση συνεισφοράς κάθε μηχανισμού σε μια διεργασία κρυστάλλωσης. Εκφράσεις για το ρυθμό κρυσταλλικής ανάπτυξης. επιφανειακή τραχύτητα και μηχανισμός κρυσταλλικής ανάπτυξης. Είδη βιομηχανικών κρυσταλλωτήρων. Ο κρυσταλλωτήρας MSMPR και η σχετική ανάλυση βάσει ισοζυγίου πληθυσμών. Η μορφοτροπία των κρυστάλλων. Ο ρόλος του διαλύτη και επιμολύνσεων στον καθορισμό της μορφοτροπίας τωμ κρυστάλλων.
1.49 MB14/6/18
ΜΑΘΗΜΑ 11ο 21 Ιουνίου 2018
Μηχανισμοί δράσης επιμολύνσεων στην κρυσταλλική ανάπτυξη. Ανάλυση της κινητικής της κρυσταλλικής ανάπτυξης παρουσία επιμολύνσεων. Ο σχηματισμός εγκλεισμών. Μετασταθείς φάσεις. Πολυμορφισμός και σχηματισμός πολυμορφικών φάσεων. Το μέγεθος των κρυσταλλιτών. Συγκαταβύθιση. Συνετελεστής κατανομής σε συστήματα ισορροπίας.
2.51 MB21/6/18
ΜΑΘΗΜΑ 1ο 06 Μαρτίου 2018
Οι διεργασίες διαχωρισμού- εισαγωγικά. Αρχές των διεργασιών διαχωρισμού. Βιβλιογραφία. Η κρυστάλλωση ως διεργασία διαχωρισμού : Art or Science? Σταθμοί στην ανάπτυξη της επιστημονικής βάσης και των αρχών της κρυσταλλικής ανάπτυξης. Τα βασικά μέρη και οι αρχές που διέπουν ένα κρυσταλλωτήρα. Πρωτογενείς και δευτερογενείς διεργασίες στην κρυστάλλωση.
807.44 KB6/3/18
ΜΑΘΗΜΑ 2ο
Είδη Κρυστάλλωσης (Εξάτμιση, Καθίζηση, σε τήγματα, με ψύξη). Κρυστάλλωση σε υπερκρίσιμα ρευστά (SCF) . Κρυστάλλωση πρωτεϊνών. Αρχές θερμοδυναμικής διαλυμάτων σε ισορροπία με την αέρια φάση. Νόμος Raoult και νόμος Henry. Υπολογισμοί σε συστήματα πολλών συστατικών: Αέρας σε ισορροπία με το νερό.
1.72 MB13/3/18
Μάθημα 3ο 20 Μαρτίου 2018
Θερμοδυναμική βάση της κρυστάλλωσης. Ανασκόπηση της αξιωματικής θεμελίωσης της θερνοδυναμικής. τα διαγράμματα φάσεως. Οι μετασταθείς καταστάσεις. Υπέρψυξη και υεπρκορεσμός. Τα διαγράμματα φάσεως ευτηκτικών μιγμάτων.
2.2 MB20/3/18
ΜΑΘΗΜΑ 4ο 27 Μαρτίου 2018
Κρυστάλλωση και διαγράμματα φάσεων. Δυαδικά μίγματα τα οποία σχηματιζουν ευτηκτικά μίγματα. Διαγράμματα φάσεων με σχηματισμό ενώσεων (με στοιχειομετρική και μη στοιχειομετρική τήξη). Πειραματική αποτύπωση διαγραμμάτων φάσεως. Καμπύλες ψύξεως. Κρυστάλλωση σε τήγματα. Θερμοδυναμική τηγμάτων και διαλυμάτων. Ενεργότητες και συντελεστές ενεργότητας σε τήγματα και σε διαλύματα. Προσεγγιστικοί υπολογισμοί για απλούς και μίγματα ηλεκτρολυτών σε υψηλές τιμές ιοντικής ισχύος.
2.05 MB27/3/18
ΜΑΘΗΜΑ 5ο 24 Απριλίου 2018
Η θερμοδυναμική κινούσα δύναμη για την κρυστάλλωση. Υπέρψυξη- υπερκορεσμός- ορισμοί. Τρόποι δημιουργίας υπερκορεσμού σε τήγμα ή διάλυμα. Μηχανισμοί διαχωρισμού φάσεων κατά την κρυστάλλωση. Πυρηνογένεση . Η κλασσική θεωρία της πυρηνογένεσης. Η σημασία του σχηματισμού πυρήνα κρισίμου μεγέθους. Η μεταβολή της ελέυθερης ενέργειας Gibbs κατά την κρυστάλλωση.
489.62 KB24/4/18
ΜΑΘΗΜΑ 7ο 15 Μαΐου 2018
Κινητική πυρηνογένεσης -κρυστάλλωσης σε τήγματα. Ο ρόλος της μεταφοράς μάζας και θερμότητας. τεχνικές μέτρησης της κινητικής της πυρηνογένεσης. Ο θάλαμος των νεφών για τη μελέτη φαινομένων πυρηνογένεσης-κρυστάλλωσης στον ατμοσφαιρικό αέρα. Ομογενής πυρηνογένεση. Σπινοειδής αποσύνθεση. Το χάσμα αναμιξιμότητας. Σύγκριση κλασσικής θεωρίας πυρηνογένεσης και σπινοειδούς αποσύνθεσης. Το εύρος της μετασταθούς ζώνης. Ετερογενής πυρηνογένεση:παράγοντες οι οποίοι την επηρρεάζουν.
1.31 MB15/5/18
ΜΑΘΗΜΑ 8ο 29 Μαΐου 2018
Η ετερογενής πυρηνογένεση. Θερμοδυναμική και κινητική ανάλυση. Κρυστάλλωση σε φύτρα. φαινόμενα πυρηνογένεσης και κρυσταλλικής ανάπτυξης σε ψυχρά νέφη. Η σημασία της ετερογενούς πυρηνογέςνεσης. Ο ρόλος του υποστρώματος. Κριτήρια επιλογής υποστρωμάτων για την ετερογενή πυρηνογένεση. Δευτερογενής πυρηνογένεση. Τι είναι και πως περιγράφεεται η κινητική της. Είδη δευτερογενούς πυρηνογένεσης. Ο χρόνος επαγωγής για την κρυσταλλική ανάπτυξη. Το εύρος της μετασταθούς ζώνης και πειραματικοί τρόποι μέτρησής του. Παράγοντες (εμπειρικοί) οι οποίοι επηρρεάζουν το εύρος μετασταθούς ζώνης.
3.78 MB29/5/18
ΜΑΘΗΜΑ 9ο 4 Ιουνίου 2018
Το εύρος της μετασταθούς ζώνης: Υπολογισμοί υπερκορεσμού οι οποίοι αντιστοιχούν στο μέγιστο υπερκορεσμό στο όριο της μετασταθούς ζώνης για διάφορους μηχανισμούς. Μηχανισμοί κρυσταλλικής ανάπτυξης. Η έννοια του ρυθμού της κρυσταλλικής ανάπτυξης. Πυρηνογένεση και κρυστάλλωση. Θεωρίες κρυσταλλικής ανάπτυξης. Αναλυτική περιγραφή των κινητικών νόμων οι οποίοι αντιστοιχούν στους διάφορους μηχανισμούς. Πειραματικές αποδείξεις μηχανισμών. τα διαγράμματα καταβύθισης. Το παράδειγμα του BaSO4.
1.57 MB5/6/18