Μάθημα : ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ (ΘΕΩΡΙΑ)
Κωδικός : NURS107
Σχετικά με την εξέταση του μαθήματος
Καλησπέρα σε όλους,
έχοντας ήδη διορθώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των γραπτών σας (οι βαθμοί θα αναρτηθούν αύριο το πρωί/μεσημέρι), θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετκά με ορισμένα από τα συνηθέστερα λάθη που συνάντησα, προκειμένου να αξιολογήσετε αντικειμενικότερα το γραπτό σας & να εκτιμήσετε τι περίπου βαθμό να περιμένετε.
Καταρχάς, κατά μέσο όρο γράψατε αρκετά υψηλότερους βαθμούς σε σύγκριση με εκείνους των προηγούμενων δυο ετών. Αυτό μάλλον οφείλεται & στα ευκολότερα θέματα που έβαλα φέτος (χωρίς κλινικό σενάριο), αλλά θέλω να πιστεύω & (κυρίως) στο ότι διαβάσατε περισσότερο & κατανοήσατε καλύτερα το αντικείμενο του μαθήματος.
Σύντομα λοιοπόν:
Θέμα 1ο: στο α. ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά όλων των σημαντικών φαρμάκων που χορηγούνται στην οξεία κρίση άσθματος, ενώ στο β. η χορήγηση αδρεναλίνης & η ετοιμότητα για ΕΤ διασωλήνωση.
Θέμα 2ο: πέρα από το α. για το οποίο υπάρχει & σαφής αναφορά σε διαφάνεια, στο β. η διαφορά αφορά την παραγωγή κετονοσωμάτων & την οξέωση (όχι την κάπως υψηλότερη γλυκόζη στο ΥΜΚ κώμα, αφού αυτή είναι πολύ υψηλή & στην κετοξέωση, ούτε την κάπως υψηλότερη θνητότητα, αφού αυτό αποτελεί συνέπεια & όχι διαφορά της κλινικής εεικόνας μεταξύ των δυο επιπλοκών).
Θέμα 3ο: η σωστή βαθμολογία της κλίμακας ήταν 10, δηλ. Ε3, Μ4, V3. Δυστυχώς, αρκετοί από εσάς είτε γράψατε γενικά την κλίμακα χωρίς όμως να δώσετε μια σαφή απάντηση ποια score διαλέγετε, είτε γράψατε πχ. βαθμολογία στο Μ 3-4 (ή 3 ή 4 θα έχει ο ασθενής, δεν μπορεί & τα δυο, αυτό μετρήθηκε ως λάθος), είτε βγάλατε πχ. 3+4+3=9. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η βαθμολογία σας μειώθηκε αντίστοιχα.
Θέμα 4ο: σωστή απάντηση ήταν η α.
Θέμα 5ο: εδώ ένα συχνό λάθος που παρατηρήθηκε ήταν ότι η δεύτερη φιαλή μπορεί μεν να διαθέτει υδάτινη βαλβίδα, ωστόσο ο σκοπός της ύπαρξης της είναι η παρατήρηση φυσαλίδων αέρα στο νερό, δηλ. να ελέγχεται αν επί πνευμοθώρακα εξέρχεται ο αέρας (πολλοί δεν το αναφέρατε αυτό, αλλά είπατε ότι το σκοπό της αποτελεί να μην παλινδρομήσει ο αέρας προς τον θώρακα).
Θέμα 6ο: Και οι 3 προτάσεις ήταν λάθος. Η 1η επειδή δεν υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ κορεσμού & μερικής πίεσης, ή με άλλα λόγια κορεσμός 90% αντιστοιχεί σε περίπου 65mmHg (το ότι είναι άλλο πράγμα ο κορεσμός & άλλο η μερική πίεση είναι αυτονόητο & δεν συνιστά εξήγηση). Η 2η επειδή το μονοξείδιο του άνθρακα (το οποίο προφανώς περιέχει πάντα ο καπνός) δεσμεύεται περισσότερο από την αιμοσφαιρίνη σε σχέση με το οξυγόνο σχηματίζοντας καρβοξυ-αιμοσφαιρίνη (όχι ότι η η υψηλή ποσότητα του καπνού μειώνει τον αέρα). Η 3η επειδή το INVOS μετρά μόνο το μέσο όρο οξυμετρίας στους μετωπιαίους λοβούς & δεν μπορεί να αναγνωρίσει την εντόπιση τυχόν ισχαιμικού ΑΕ.
Θερμή παράκληση λοιπόν, διαβάστε με προσοχή & λάβετε υποψη σας τα πραπάνω, & κυρίως προσπαθήστε να είστε αντικειμενικοί με τον εαυτό σας & τις επιδόσεις σας.
Αν συνεχίζετε να είστε αρκετά βέβαιοι πως έχετε βαθμολογηθεί σημαντικά χαμηλότερα απ' όσο αξίζετε, μπορείτε να ζητήσετε αναβαθμολόγηση (δεν διεκδικώ το αλάθητο). Λάβετε όμως υπόψη σας ότι η αναβαθμολόγηση μπορεί & να οδηγήσει "προς τα κάτω", όχι τιμωρητικά αλλά δεδομένου ότι ήδη έχετε βαθμολογηθεί όλοι σας με 0,5-1 βαθμό άνω της πραγματικής βαθμολογίας σας.
Τέλος, για ευνόητους λόγους, θα απαντήσω σε τυχόν e-mail μόνο εφόσον υπάρχει κάτι ουσιαστικό να απαντήσω, & εφόσον το ερώτημα/σχόλιο σας δεν καλύπτεται απ' όσα έχω ήδη αναφέρει ή όσα μπορείτε να βρείτε στις διαφάνειες.
Λίγη υπομονή λοιπόν μέχρι αύριο & καλή επιτυχία σε όλους!