Εμβολοφόρες Μηχανές Εσωτερικής Καύσης

Παναγιώτης Κούτμος

Περιγραφή

Βασικοί τύποι μηχανών, βενζινομηχανές, Diesel, μηχανές με υπερπλήρωση, 4-χρόνες/2-χρόνες. Ιδανικοί/κανονικοί κύκλοι, Otto, Diesel, Dual, διεργασίες εισόδου μίγματος/εξόδου καυσαερίων. Επίδραση περιοδικής πρόσδοσης/απώλειας θερμότητας, μάζας. Καύσιμα, θερμοχημεία και καύση στις Μ.Ε.Κ, παραγωγή και έλεγχος ρύπων, επίδραση των Μ.Ε.Κ στο περιβάλλον. Υπολογισμός κύκλων αέρα-καυσίμου, μετρήσεις πραγματικών κύκλων, ανάλυση καυσαερίων, συγκρίσεις. Ροές αέρα, καυσίμου και καυσαερίων, συστήματα εξαερίωσης/έγχυσης καυσίμου, μέθοδοι υπολογισμού των. Μηχανικές απώλειες-τριβές-υπολογισμός επί μέρους έργων στις Μ.Ε.Κ. Χαρακτηριστικά/παράμετροι/διαγράμματα λειτουργίας πραγματικών μηχανών, υπολογισμοί κύριων διαστάσεων τυπικών μηχανών. Παράρτημα πινάκων και δεδομένων.
Δίδεται έντυπο ασκήσεων και υποχρεωτικό θέμα με αντικείμενο τον αεροθερμοδυναμικό σχεδιασμό σύγχρονης 4-χρόνης εμβολοφόρου μηχανής.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Συμπληρωματικά Στοιχεία:
Το παρόν μάθημα και το σχετικό σύγγραμμα ?Πανεπιστημιακών Παραδόσεων? του Πανεπιστημίου Πατρών απευθύνεται στους φοιτητές του Τομέα Ενέργειας του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να γνωρίσει τις βασικές αρχές της λειτουργίας των εμβολοφόρων μηχανών εσωτερικής καύσης. Ο πλήρης σχεδιασμός, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση ενός πολύπλοκου συστήματος όπως η εμβολοφόρος μηχανή εσωτερικής καύσης απαιτεί σύνθεση γνώσεων από ένα ευρύ φάσμα πεδίων όπως π.χ. ρευστοθερμοδυναμική, χημεία, στοιχεία μηχανών, συστήματα ελέγχου, στοχαστικές μεθόδους, αντοχή υλικών κλπ. Το παρόν σύγγραμμα ?Πανεπιστημιακών Παραδόσεων? περιορίζεται κυρίως στον αεροθερμοδυναμικό σχεδιασμό του συστήματος που αποτελεί και ένα από τα πλέον κρίσιμα τμήματα της σχεδιαστικής διαδικασίας. Θέματα που άπτονται της κατασκευής και λειτουργίας των διαφόρων τμημάτων και μηχανισμών έχουν παραληφθεί η έχουν συμπεριληφθεί ως επί το πλείστον περιληπτικά. Στην παρούσα μορφή του αλλά και μέσω της συνεχούς εξέλιξης και συμπλήρωσης του σύμφωνα με τις τεχνολογικές προόδους το παρόν σύγγραμμα ?Πανεπιστημιακών Παραδόσεων? μπορεί να αποτελέσει κατάλληλη αναφορά και για μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών. Τέλος κάθε υπόδειξη θα είναι ευπρόσδεκτη για την περαιτέρω βελτίωση του παρόντος μαθήματος και του σχετικού συγγράμματος.

Ημερολόγιο