Γλωσσική Μεταβολή

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Περιγραφή

Το μάθημα στοχεύει στην γνωριμία με το φαινόμενο της γλωσσικής μεταβολής από διάφορες οπτικές γωνίες. Οι βασικοί άξονες αναφοράς είναι οι εξής:

1. Το φαινόμενο της γλωσσικής μεταβολής: καθολικότητα, αίτια, γενικά χαρακτηριστικά του φαινομένου

2. Είδη της γλωσσικής μεταβολής (λεξιλογική, φωνητική, μορφολογική, συντακτική, σημασιολογική)

3. Σχέση μεταβολής και ποικιλίας / Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της γλωσσικής μεταβολής

4. Αντιλήψεις για την γλωσσική μεταβολή

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα μπορούν να αντιλαμβάνονται την καθολικότητα της γλωσσικής μεταβολής, να κατανοούν τον τρόπο που λειτουργεί και να αντιμάχονται προ-επιστημονικές αντιλήψεις εναντίον της.

Για περισσότερες πληροφορίες για το μάθημα (αξιολόγηση, διαδικτυακή διδασκαλία) παρακαλώ δείτε την ενότητα "Πληροφορίες"

Δια ζώσης διδασκαλία

Οι παραδόσεις του μαθήματος γίνονται κάθε Τρίτη 15-18 στην αίθουσα 'Όλγα Βαρτζιώτη', και ξεκινούν κανονικά την Τρίτη 4/10.

 

Εξετάσεις / Εργασίες

Η αξιολόγηση του μαθήματος έχει δύο άξονες:

1. Τελική εξέταση: Δια ζώσης εξέταση με ασκήσεις, ερωτήσεις σωστού /λάθους και σχολιασμό αντιλήψεων. Μέγιστη Βαθμολογία: 8

2. Εργασίες: Θα δοθούν δύο (2) εργασίες σύντομης ανάπτυξης / ασκήσεις κατά την διάρκεια του εξαμήνου, οι οποίες θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας και θα αξιολογηθούν. Μέγιστη Βαθμολογία: 2 (2χ1).

Σημείωση: Η εκπόνηση των εργασιών / ασκήσεων δεν είναι υποχρεωτική για την συμμετοχή στις εξετάσεις, δεν αποτελούν προαπαιτούμενο, ωστόσο θα έχουν το 20% της τελικής βαθμολογίας.

Ημερολόγιο