Κύρια σελίδα

Κύρια σελίδα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Επεξεργασία κειμένου εξ αποστάσεως-«Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης»

Σχεδίαση εκπ/κου σεναρίου με χρήση λογισμικών:
Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me

ΟΝΟΜΑ/ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ:
Γεωργούλια Βασιλική

Α. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Λίγα λόγια γενικού περιεχομένου για το προτεινόμενο σενάριο
-Με βάση το κείμενο του μαθήματος της Γλώσσας Στ΄ Δημοτικού, Βιβλίο Μαθητή, α΄ τεύχος, Ενότητα 4, σελ. 61-64 «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης» θα πραγματοποιηθεί ανάλυση του κειμένου.
-Ένας μοναχικός ψαράς, ψάρεψε μια χελώνα και την κράτησε. Απ’ τη χελώνα βγήκε μια πανέμορφη κοπέλα και την παντρεύτηκε. Ο βασιλιάς όμως, θαμπωμένος απ’ την ομορφιά της τη θέλησε για γυναίκα του. Έβαζε στον ψαρά ακατόρθωτες δοκιμασίες, αλλά όλες τις πετύχαινε με τη βοήθεια της πεθεράς του. Στο τέλος, ο μικρός αδερφός της γυναίκας του, ο Ρεβιθάκης, έλυσε μια και καλή το πρόβλημα με τον βασιλιά.
-Αρχικά, ως αφόρμηση θα είναι η υπενθύμιση στους μαθητές των χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος της e-me που θα χρησιμοποιήσουν για την εξ αποστάσεως διδασκαλία του παρόντος σεναρίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η ακρόαση - ανάγνωση του παραμυθιού και δραστηριότητες σχετικές με το περιεχόμενό του. Στο τέλος θα γίνει η τελική αξιολόγηση.

Α.1 Τίτλος εκπαιδευτικού σεναρίου, Τάξη που απευθύνεται
Επεξεργασία κειμένου εξ αποστάσεως-«Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης», Στ΄ Δημοτικού(13 μαθητές)

Α.2 Δημιουργός/οι του εκπ/κου σεναρίου
Γεωργούλια Βασιλική

Α.3 Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές
Αναφέρετε το γνωστικό αντικείμενο/μαθησιακή περιοχή ή τη θεματική περιοχή σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων (Γλώσσας, Μαθηματικών…) με το οποίο/την οποία συνδέεται. Σε περίπτωση που προτείνετε διαθεματικό σενάριο, αναφέρετε ποια γνωστικά αντικείμενα ή μαθησιακές περιοχές εμπλέκονται στο σενάριο.

Γλώσσα
-Ακρόαση – Ανάγνωση και κατανόηση προφορικού – γραπτού λόγου: Ανάγνωση και ταυτόχρονη ακρόαση του λαϊκού παραμυθιού «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης». Κατανόηση του παραμυθιού και εμπέδωση της κατανόησης μέσω άσκησης Single Choice της e-me.

-Συντακτικό: Υποθετικές Προτάσεις (Υπόθεση – Απόδοση): Μέσα από ένα βίντεο παρουσιάζονται στους μαθητές οι υποθετικές προτάσεις, το ρήμα εξάρτησής τους και ο υποθετικός λόγος (υπόθεση – απόδοση) μέσα από κομμάτια του παραμυθιού.

-Δημιουργία Εικονογραφημένης Ιστορίας: Οι μαθητές εισέρχονται στο storyboardthat.com και δημιουργούν μία εικονογραφημένη ιστορία 3 εικόνων με τους διαλόγους από κομμάτι του παραμυθιού που τους έχει δοθεί.

- Παραγωγή γραπτού λόγου (Αφήγηση - Παραμύθι): Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν, συνεργατικά με τις ομάδες τους, δύο κείμενα με υποθετικούς λόγους σε διαφορετικά αρχεία txt. Στην πρώτη περίπτωση να δώσουν ένα εναλλακτικό – ειρηνικό τέλος στο παραμύθι «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης», ενώ στη δεύτερη περίπτωση να δημιουργήσουν ένα δικό τους παραμύθι το οποίο θα παρουσιάσουν στους μαθητές της Ε΄ Δημοτικού.

ΤΠΕ
-Χρήση της e-me: Οι μαθητές εισέρχονται στην e-me, αναγνωρίζουν τις κυψέλες της τάξης τους και της ομάδας τους, επικοινωνούν μέσω του τοίχου της κάθε κυψέλης, ολοκληρώνουν ασκήσεις του e-me content, αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί στο e-me assignments.

-Δημιουργία κειμένου με τον κειμενογράφο: Σε κοινόχρηστο αρχείο txt με τα μέλη της ομάδας τους δημιουργούν αφηγηματικό κείμενο (παραμύθι).

-Δημιουργία πολυμέσων: Ηχογράφηση διαλόγων του παραμυθιού με τη φωνή τους στo Audio Recorder του e-me content και δημιουργία εικονογραφημένης ιστορίας στο storyboardthat.com

Α.4 Προαπαιτούμενες γνώσεις των μαθητών
Αναφέρετε τις προαπαιτούμενες γνώσεις που πρέπει να έχουν διδαχθεί οι μαθητές σε σχέση με το γνωστικό αντικείμενο και τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν αποκτήσει σε σχέση με τα εκπαιδευτικά υπολογιστικά περιβάλλοντα που θα χρησιμοποιηθούν στο σενάριο.

  • Ανάγνωση, Ακρόαση, Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού και Προφορικού Λόγου
  • Χρήση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας e-me

Α.5 Εκτιμώμενη διάρκεια
Εκτιμήστε περίπου τον απαιτούμενο χρόνο ή το πλήθος των δραστηριοτήτων που απαιτούνται για την υλοποίηση του σεναρίου.

8 διδακτικές ώρες

Α.6 Συσχετισμός με το Αναλυτικό Πρόγραμμα
Με ποια περιεχόμενα του Προγράμματος Σπουδών συνδέεται και σε ποια σημεία; Αν δεν υπάρχει σύνδεση αιτιολογήστε κατάλληλα.

Το εκπαιδευτικό σενάριο υποστηρίζει τη μαθησιακή διαδικασία μέσω της χρήσης και της αξιοποίησης των ΤΠΕ σε συνάρτηση με το γνωστικό αντικείμενο της Νεοελληνικής Γλώσσας στην εκπαιδευτική πράξη.
Είναι συμβατό με το σχολικό Πρόγραμμα Σπουδών, αφού υπηρετεί κατ’ αρχάς τους στόχους που σχετίζονται με τις ΤΠΕ. Συγκεκριμένα:
-«Την επαρκή χρήση υπολογιστικών συστημάτων και ψηφιακών συσκευών»: Χρήση Η/Υ, laptop, tablet, smartphone για την είσοδο στην e-me και στο storyboardthat για την εκτέλεση εργασιών.
-«Την ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου και τη δημιουργία τεχνουργημάτων με ποικίλους τρόπους»: Δημιουργία εικονογραφημένης ιστορία στο storyboardthat, δημιουργία ηχητικού πολυμέσου με το Audio Recorder της e-me, δημιουργία ψηφιακού κειμένου στον κειμενογράφο της e-me.
-«Tην επικοινωνία, τη συνεργασία και τη μάθηση με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας»: Επικοινωνία των μαθητών μέσω του «τοίχου» των κυψελών της τάξης και των ομάδων τους, πραγματοποίηση κλήσης ή βιντεοκλήσης μεταξύ δύο μελών των κυψελών, αποστολή προσωπικού μηνύματος, συνεργατική δημιουργία εικονογραφημένης ιστορίας στο storyboardthat, συνεργατική σύνταξη ψηφιακού κειμένου αφήγησης – παραμυθιού στον κειμενογράφο της e-me.
-«Αξιοποίηση προηγμένων χαρακτηριστικών ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης»: Ανεστραμμένη τάξη με τη χρήση βίντεο για την παρουσίαση στους μαθητές των υποθετικών προτάσεων και των υποθετικών λόγων (υπόθεση-απόδοση), επίλυση ασκήσεων στο e-me content (mark the word, single choice question), δημιουργία εικονογραφημένης ιστορία στο storyboardthat, δημιουργία ηχητικού πολυμέσου με το Audio Recorder της e-me, δημιουργία ψηφιακού κειμένου στον κειμενογράφο της e-me(ΠΣ για το μάθημα ΤΠΕ και Πληροφορικής Δημοτικού, Αθήνα 2021).

Παράλληλα, με βάση το ΠΣ Νεοελληνικής Γλώσσας, Αθήνα 2021 οι μαθητές:
-Αναπτύσσουν την ικανότητα να κατανοούν και να συνθέτουν προφορικά, γραπτά και ψηφιακά κείμενα συγκεκριμένου κειμενικού είδους: Ανάγνωση (μέσω αρχείου pdf) και ακρόαση (από αρχείο ήχου) του παραμυθιού «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης» και άσκηση sinlge choice question στο e-me content για εμπέδωση της κατανόησης του κειμένου που άκουσαν και διάβασαν.
-Eξοικειώνονται με το χαρακτήρα ποικίλων κειμενικών ειδών: Εξοικείωση με το κειμενικό είδος του λαϊκού παραμυθιού (που διάβασαν – άκουσαν), με την αφήγηση (δημιουργία εναλλακτικού τέλους στο παραμύθι «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης» και δημιουργία δικού τους παραμυθιού), με την εικονογραφημένη ιστορία (δημιουργία στο storyboardthat)
-Αναγνωρίζουν τις επιρρηματικές προτάσεις (υποθετικές κ.α.) τις συνδέουν με τα ρήματα εξάρτησης, να αντιλαμβάνονται την λειτουργία τους και να διακρίνουν την υπόθεση από την απόδοση: Παρακολούθηση βίντεο που εξηγεί τις υποθετικές προτάσεις, άσκηση mark the word στο e-me content για διάκριση υπόθεσης και απόδοσης, παραγωγή δύο κειμένων (παραμυθιών) που θα περιέχουν υποθετικούς λόγους.

Α.7Ανάλυση του περιεχομένου
Αναφέρετε ποιες είναι οι κυριότερες νέες γνώσεις που θα διδαχθούν στους μαθητές και ποια στοιχεία τους είναι κρίσιμα.
-Το παρόν εκπαιδευτικό σενάριο στοχεύει στις ακόλουθες νέες γνώσεις για τους μαθητές:

  • ΤΠΕ – Γλώσσα: Δημιουργία εικονογραφημένης ιστορίας στον Η/Υ. Οι μαθητές εισέρχονται στο storyboardthat.com και δημιουργούν μία εικονογραφημένη ιστορία 3 εικόνων με τους διαλόγους από κομμάτι του παραμυθιού που τους έχει δοθεί. Δημιουργία δύο παραμυθιών συνεργατικού γραπτού κειμένου με πληκτρολόγηση σε αρχείο txt στην e-me.
  • ΤΠΕ: Ηχογράφηση διαλόγων με το Audio Recorder της e-me content από συγκεκριμένα κομμάτια του παραμυθιού «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης» και αναπαραγωγή τους.
  • Γλώσσα: Δημιουργία δύο παραμυθιών συνεργατικού γραπτού κειμένου, το ένα εναλλακτικού – υποθετικού σεναρίου και το δεύτερο ένα νέο παραμύθι.


Β. Οι εναλλακτικές αντιλήψεις των μαθητών
Αναφέρετε τις εναλλακτικές (πρότερες) αντιλήψεις, τις ιδέες και τις αναπαραστάσεις των μαθητών καθώς και τις πιθανές δυσκολίες της σκέψης τους σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο (σύμφωνα με αντίστοιχες βιβλιογραφικές πηγές ή εμπειρικά δεδομένα). Με ποιες δραστηριότητες θα ανιχνεύσετε τις πρότερες γνώσεις; Πώς θα χρησιμοποιήσετε τα ευρήματά σας στον καθορισμό των στόχων και τη σχεδίαση του σεναρίου;

Σύμφωνα με έρευνες της εγχώριας βιβλιογραφίας, που σχετίζονται με τις εναλλακτικές αντιλήψεις των μαθητών και τυχόν δυσκολίες σε διδακτικά αντικείμενα όπως της κατανόησης κειμένου και της γραπτής έκφρασης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εφαρμογές των Νέων Τεχνολογιών και του Διαδικτύου, μπορούν να καλλιεργήσουν τις μεταγνωστικές δεξιότητες των μαθητών στις εν λόγω διδακτικές ενότητες. Αντιπροσωπευτική είναι η έρευνα των (Ράλλη & Σπαντιδάκη, 2006), που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές του δημοτικού με δυσκολίες κατά την παραγωγή κειμένων. Η έρευνα διαπίστωσε, ότι οι μαθητές με δυσκολίες στο γραπτό λόγο παράγουν γραπτά με περιορισμένο αριθμό λέξεων, ελλιπή δομικά στοιχεία και φτωχό γλωσσικό ύφος, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι μαθητές εμφάνισαν βασικά ελλείματα και δυσκολίες κατά την γραφή και την ανάγνωση. Η ενσωμάτωση του εκπαιδευτικού λογισμικού «Δάφνη» κατά την εκπαιδευτική διαδικασία επιβεβαίωσε την άποψη, ότι οι τεχνολογικές εφαρμογές του διαδικτύου αποτελούν απαραίτητο εργαλείο «γέννησης» ιδεών, αφού εμπλουτίζει τις αρχικές ιδέες των μαθητών τις μετασχηματίζει, ενώ τους βοηθά να καλλιεργήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, στρατηγικές και δεξιότητες που είναι αναγκαίες για την επιτυχή παραγωγή και κατανόηση των αφηγηματικών κειμένων (Ράλλη, 2006).

Γ. Σκοπός και Στόχοι του εκπαιδευτικού σεναρίου
Διατυπώστε το σκοπό και τους στόχους του σεναρίου. Οι στόχοι μπορεί να είναι γνωστικοί, όπως η κατανόηση εννοιών, ή η οικοδόμηση γνώσεων, μπορεί να αναφέρονται σε δεξιότητες ή να αφορούν σε στάσεις και αξίες.

Σκοπός του εκπαιδευτικού σεναρίου είναι η διδασκαλία των υποθετικών προτάσεων και του υποθετικού λόγου (υπόθεση – απόδοση) εξ αποστάσεως.

Ως προς το γνωστικό αντικείμενο

ΓΛΩΣΣΑ:

  • Να προσεγγίζουν, γλωσσικά και νοηματικά, κείμενα παλαιότερης γλωσσικής περιόδου ή γεωγραφικής ή κοινωνικής ποικιλότητας
  • Να παράγουν σε ομαδική γραφή κείμενα
  • Να αναγνωρίζουν τις επιρρηματικές προτάσεις (υποθετικές) συνδέοντάς τες και με τα ρήματα εξάρτησης και να αντιλαμβάνονται τη λειτουργία τους
  • Να μετατρέπουν ένα μονοτροπικό αφηγηματικό κείμενο σε πολυτροπικό.


Ως προς τη χρήση των ΤΠΕ

  • Να συμμετέχουν σε ομάδα συζήτησης μέσω του τοίχου της κυψέλης
  • Να δημιουργούν νέο νήμα συζήτησης και να παρακολουθούν την εξέλιξή τους μέσω του τοίχου της κυψέλης.
  • Να ενσωματώνουν ποικίλες μορφές ψηφιακού περιεχομένου σε αναρτήσεις ή/και αρχεία ψηφιακού περιεχομένου μέσω του Audio Recorder (ηχογράφηση και ανάρτηση αρχείου ήχου στην κυψέλη τους)
  • Να χρησιμοποιούν τις εκπαιδευτικές δυνατότητες των εργαλείων ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας e-me.
  • Να χρησιμοποιούν την ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα e-me και να αξιοποιούν το εκπαιδευτικό υλικό των μαθημάτων της τάξης τους.


Ως προς τη μαθησιακή διαδικασία

  • Να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας εξ αποστάσεως για την επίλυση ασκήσεων
  • Να εφαρμόσουν στην πράξη την «Ανεστραμμένη Τάξη» προσλαμβάνοντας τις γνώσεις απ’ το υλικό που τους παραδίδεται στην e-me.

Δ. Διδακτικό υλικό και απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για το σενάριο
Δ.1 Υλικοτεχνική Υποδομή
Αναφέρετε, την υλικοτεχνική υποδομή που κρίνετε απαραίτητη για την υλοποίηση του σεναρίου.

  • Ηλεκτρονικός υπολογιστής (tablet, smartphone)
  • Φυλλομετρητής (Chrome, Edge, Mozilla, Safari…)
  • Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me
  • Storyboard That

Δ.2 Διδακτικό Υλικό
Αναφέρετε το διδακτικό υλικό που θα χρησιμοποιήσετε. Όσον αφορά το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσετε, αναφέρετε την κατηγορία στην οποία ανήκει και αιτιολογήστε την επιλογή σας.
Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me

  • E-me content
  • Κυψέλες

Ε. Περιγραφή και δραστηριότητες υλοποίησης του σεναρίου
Ε.1 Οργάνωση της Τάξης
Εξηγήστε πώς θα οργανώσετε την τάξη σας. Αναφερθείτε στο ρόλο των μαθητών και του εκπαιδευτικού.
Καθώς το σενάριο υλοποιείται εξ αποστάσεως η τάξη οργανώνεται ψηφιακά. Δημιουργώ στις κυψέλες της e-me μία κυψέλη για την τάξη «Στ’ Δημοτικού 2021-2022» για να επικοινωνούν οι μαθητές μεταξύ τους και να κοινοποιούν τις εργασίες που ολοκληρώνουν. Ταυτόχρονα, χωρίζω τους μαθητές σε 4 ομάδες και δημιουργώ μία κυψέλη για κάθε ομάδα (Στ1, Στ2, Στ3, Στ4) προκειμένου να συνεργαστούν σε κάποιες από τις εργασίες.

Ε.2 Διδακτικές προσεγγίσεις και στρατηγικές
Θεωρητική προσέγγιση
Μεθοδολογική προσέγγιση
Διδακτική προσέγγιση με ΤΠΕ

Ε.3 Περιγραφή δραστηριοτήτων σεναρίου
α. Δραστηριότητα/ες ψυχολογικής και γνωστικής προετοιμασίας: αποτίμηση υπάρχουσας γνώσης και ανίχνευση αναπαραστάσεων και γνωστικών δυσκολιών.
-Κατά τη διάρκεια της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας στο Zoom ενημερώνω τους μαθητές να μπουν στην e-me, να δουν την κυψέλη της τάξης (Στ Δημοτικού 2021-2022) και να στείλουν ένα μήνυμα στον τοίχο της κυψέλης. Στη συνέχεια να δουν την κυψέλη της ομάδας στην οποία ανήκουν, όταν χρειαστεί να δουλέψουν συνεργατικά (Στ1, Στ2, Στ3, Στ4) και να στείλουν ένα μήνυμα στον τοίχο της. Τέλος, τους ενημερώνω να επισκεφθούν το e-me assignments και των δύο κυψελών για να δουν τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί.

β. Δραστηριότητα/ες διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου
-Καθώς το σενάριο αφορά ασύγχρονη διδασκαλία μέσω της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας e-me, στους μαθητές θα δοθούν πολυμέσα (αρχείο pdf, αρχείου ήχου και βίντεο) για τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων μέσω του e-me assignments κάθε ομάδας της τάξης.

  • 1η φάση: Οι μαθητές στο e-me assignments θα ολοκληρώσουν τις ενέργειες-ασκήσεις με τη σειρά που παρατίθενται. Θα επιλέξουν το ηχητικό της αφήγησης του παραμυθιού «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης» και αφού αρχίσει να ακούγεται, θα επιλέξουν απ’ το ίδιο σημείο το αρχείο με το κείμενο του βιβλίου τους σε μορφή pdf, ώστε να ακούν και να διαβάζουν ταυτόχρονα την ιστορία του παραμυθιού.
  • 2η φάση: Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν την εξήγηση των υποθετικών προτάσεων, του ρήματος εξάρτησης και του υποθετικού λόγου (υπόθεση – απόδοση) μέσω αντίστοιχου βίντεο απ’ το e-me assignments.

γ. Δραστηριότητα/ες εμπέδωσης του γνωστικού αντικειμένου
-Με βάση τις φάσεις της διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου οι μαθητές θα εμπεδώσουν τη νέα γνώση μέσω εργασιών στην e-me και στο storyboardthat.

  • 1η φάση: Θα ετοιμάσω ερωτήσεις κατανόησης του κειμένου με πιθανές απαντήσεις μέσω του Single Choice του e-me content και οι μαθητές θα έχουν να επιλέξουν τη σωστή.
  • 2η φάση: Οι μαθητές θα ηχογραφήσουν τον διάλογο που δίνεται στην ομάδα τους με το Audio Recorder του e-me content, παραλλάσσοντας τη φωνή τους ανάλογα με τον ήρωα που μιλάει. Στη συνέχεια, θα την κοινοποιήσουν στον τοίχο της τάξης.
  • 3η φάση: Τέλος, ζητώ συνεργατικά να δημιουργήσουν στο storyboardthat.com μια εικονογραφημένη ιστορία για τον διάλογο που ηχογράφησαν. Θα περιέχει 3 εικόνες και τουλάχιστον έναν υποθετικό λόγο απ’ το κείμενο. Στο τέλος θα το κοινοποιήσουν στον τοίχο της κυψέλης της τάξης.

δ. Δραστηριότητα/ες αξιολόγησης του γνωστικού αντικειμένου
-Για επιβεβαίωση της κατανόησης του γνωστικού αντικειμένου από τους μαθητές, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δραστηριότητες.

  • 1η φάση: Στη συνέχεια, με το Mark the Word του e-me content, θα ετοιμάσω προτάσεις με υποθετικό λόγο και οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν την υπόθεση ή την απόδοση σε υποθετικούς λόγους.
  • 2η φάση: Στα «Αρχεία» του e-me content για κάθε ομάδα που έχω χωρίσει, δημιουργώ ένα κοινόχρηστο αρχείο κειμένου .txt, το οποίο το καθιστώ κοινόχρηστο στα μέλη της ομάδας και το κοινοποιώ στον τοίχο τους. Οι μαθητές συνεργατικά θα κληθούν να δημιουργήσουν μια νέα ιστορία συνεχίζοντας την πλοκή από το σημείο που ο ψαράς επιστρέφει στη γυναίκα του με την πρώτη προϋπόθεση του βασιλιά για να μην του πάρει τη γυναίκα. Όμως, στο παραμύθι δεν υπάρχει η μητέρα της να τους βοηθήσει. Πώς θα αντιμετωπίσουν, τώρα, το πρόβλημα του βασιλιά, ώστε να έχει το παραμύθι και ειρηνικό τέλος; Το κείμενο να είναι 130-150 λέξεις και να περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 υποθετικούς λόγους.

ε. Μεταγνωστική/ες δραστηριότητα/ες
-Οι μαθητές της κάθε ομάδας θα κληθούν να δημιουργήσουν συνεργατικά σε ένα αρχείο .txt ένα παραμύθι με δικό τους θέμα και πλοκή με υποθετικούς λόγους το οποίο θα παρουσιάσουν στους μαθητές της Ε΄ Δημοτικού.

Ε.4 Φύλλα εργασίας
Στο e-me assignments της κυψέλης «Στ΄ Δημοτικού 2021-2022» θα δημιουργήσω μια εργασία με τίτλο «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης – Φύλλα Εργασίας». Εκεί θα υπάρχουν δύο φύλλα εργασίας για καλύτερη εμπέδωση της γνώσης του Υποθετικού Λόγου. Οι μαθητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες: Να επιλέξουν τα δύο φύλλα εργασίας, να κάνουν λήψη αυτών στον υπολογιστή τους, να τα εκτυπώσουν και να τα απαντήσουν. Τέλος, θα πρέπει να τα φωτογραφίσουν και να τα μεταφορτώσουν ως απάντηση στην εργασία αυτή.

Ε.5 Δραστηριότητες υλοποίησης του εκπαιδευτικού σεναρίου στην τάξη
α. Δραστηριότητα/ες ψυχολογικής και γνωστικής προετοιμασίας: αποτίμηση υπάρχουσας γνώσης και ανίχνευση αναπαραστάσεων και γνωστικών δυσκολιών.
--Κατά τη διάρκεια της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας στο Zoom ενημερώνω τους μαθητές να μπουν στην e-me, να δουν την κυψέλη της τάξης (Στ Δημοτικού 2021-2022) και να στείλουν ένα μήνυμα στον τοίχο της κυψέλης. Στη συνέχεια να δουν την κυψέλη της ομάδας στην οποία ανήκουν, όταν χρειαστεί να δουλέψουν συνεργατικά (Στ1, Στ2, Στ3, Στ4) και να στείλουν ένα μήνυμα στον τοίχο της. Τέλος, τους ενημερώνω να επισκεφθούν το e-me assignments της κυψέλης της ομάδας τους, για να δουν τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί.

β. Δραστηριότητα/ες διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου

Καθώς το σενάριο αφορά ασύγχρονη διδασκαλία μέσω της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας e-me, στους μαθητές θα δοθούν πολυμέσα (αρχείο pdf, αρχείου ήχου και βίντεο) για τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων μέσω του e-me assigments κάθε ομάδας της τάξης.

1η Δραστηριότητα:
Δημιούργησα την «Εργασία 1» για την οποία αρχικά κατέβασα απ’ το διαδίκτυο σε μορφή ηχητικού mp3 την αφήγηση του παραμυθιού «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης». Στη συνέχεια, στο e-me content επέλεξα το “Audio”. Εκεί ανέβασα την αφήγηση και δημιούργησα ένα “Audio” αυτής. Αντέγραψα τον κώδικα για ενσωμάτωση του “Audio” και τον επικόλλησα σαν «Άσκηση 1» στην «Εργασία 1».
Έπειτα, απ’ το διαδίκτυο κατέβασα σε μορφή pdf τις σελίδες του σχολικού βιβλίου Γλώσσας της Στ’ Δημοτικού που περιέχουν το παραμύθι «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης». Απ’ την «Προσθήκη Πολυμέσων» ανέβασα το αρχείο σαν «Άσκηση 2» στην «Εργασία 1» δημιουργώντας έναν υπερσύνδεσμο που ανοίγει κείμενο.
Οι μαθητές θα επιλέξουν απ’ το e-me assignments της κυψέλης της ομάδας τους την «Εργασία 1» και θα ξεκινήσουν από την «Άσκηση 1». Θα πατήσουν το «play» και θα ακούσουν το ηχητικό της αφήγησης του παραμυθιού «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης». Αφού αρχίσει να ακούγεται, στην «Άσκηση 2» θα επιλέξουν τον σύνδεσμο «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης» με το κείμενο του παραμυθιού τους σε μορφή pdf, ώστε να ακούν και να διαβάζουν ταυτόχρονα την ιστορία του παραμυθιού.
Στόχος: Να προσεγγίζουν, γλωσσικά και νοηματικά, κείμενα παλαιότερης γλωσσικής περιόδου ή γεωγραφικής ή κοινωνικής ποικιλότητας
Διδακτική Στρατηγική: Συμπεριφοριστική Διδακτική Στρατηγική, παρουσίαση ηχητικού αποσπάσματος αφήγησης και κειμένου σε μορφή pdf.
Διδακτική Βοήθεια: Η εκπαιδευτικός παρέχει σαφείς γραπτές οδηγίες στο e-me assigments καθοδηγώντας τους μαθητές να ακούσουν το ηχητικό της αφήγησης και να έχουν πρόσβαση στο pdf του παραμυθιού για ανάγνωσή του.
Ρόλος Εκπαιδευτικού: Καθοδηγητικός, καθώς παρέχει τις κατάλληλες οδηγίες στους μαθητές μέσω των εργασιών που τους έχει αναθέσει στο e-me assigments.
Τι κάνουν τα παιδιά: Ακούν και ταυτόχρονα διαβάζουν το παραμύθι.
Τι κάνει ο Εκπαιδευτικός με τα παιδιά:-
Τι κάνουν τα παιδιά με το λογισμικό: Αλληλεπιδρούν, ανοίγοντας το e-me assigments, και επιλέγοντας στην «Εργασία 1» το ηχητικό της αφήγησης και το pdf με το κείμενο του παραμυθιού.
Τι κάνουν τα παιδιά μεταξύ τους: -
Προστιθέμενη αξία: -

2η Δραστηριότητα:
Στο Power Point του Microsoft Office δημιούργησα μια προβολή για τις Δευτερεύουσες Υποθετικές Προτάσεις και τον Υποθετικό Λόγο και την αποθήκευσα ως βίντεο σε μορφή mp4. Απ’ την «Προσθήκη Πολυμέσων» ανέβασα το αρχείο mp4 σαν «Άσκηση 3» στην «Εργασία 1», δημιουργώντας ένα ενσωματωμένο βίντεο.
Οι μαθητές στο e-me assignments της κυψέλης της ομάδας τους από την «Εργασία 1» θα επιλέξουν στην «Άσκηση 3» το βίντεο για να παρακολουθήσουν την εξήγηση των υποθετικών προτάσεων και του υποθετικού λόγου (υπόθεση – απόδοση). Θα πατήσουν το κουμπί “play” και έχουν τη δυνατότητα να πατήσουν «παύση» ή να το παρακολουθήσου σε πιο αργή ταχύτητα για καλύτερη κατανόησή του. .
Στόχος: Να αναγνωρίζουν τις επιρρηματικές προτάσεις (υποθετικές) συνδέοντάς τες και με τα ρήματα εξάρτησης και να αντιλαμβάνονται τη λειτουργία τους.
Διδακτική Στρατηγική: Συμπεριφοριστική Διδακτική Στρατηγική, παρουσίαση της σχετικής θεωρίας και παροχή των απαραίτητων πληροφοριών για τον υποθετικό λόγο (υπόθεση – απόδοση) μέσω ενός επεξηγηματικού βίντεο στο e-me assignments.
Διδακτική Βοήθεια: Η εκπαιδευτικός παρέχει στους μαθητές το επεξηγηματικό βίντεο με τον υποθετικό λόγο για την κατανόηση της θεωρίας.
Ρόλος Εκπαιδευτικού: Καθοδηγητικός, καθώς παρέχει στους μαθητές τις οδηγίες για να παρακολουθήσουν το επεξηγηματικό βίντεο. Παράλληλα, μέσω του βίντεο, ο ρόλος της Εκπαιδευτικού είναι Υποστηρικτικός αφού προσφέρει στους μαθητές τη θεωρία και την εξήγηση του υποθετικού λόγου.
Τι κάνουν τα παιδιά: Παρακολουθούν το βίντεο του υποθετικού λόγου.
Τι κάνει ο Εκπαιδευτικός με τα παιδιά: -
Τι κάνουν τα παιδιά με το λογισμικό: Παρακολουθούν το βίντεο και αλληλεπιδρούν με αυτό, επιλέγοντας να ξεκινήσει, να σταματήσει, να επαναλάβει μέρος του ή να επέμβουν στην ταχύτητα αναπαραγωγής του.
Τι κάνουν τα παιδιά μεταξύ τους: -
Προστιθέμενη αξία: -

γ. Δραστηριότητα/ες εμπέδωσης του γνωστικού αντικειμένου

Με βάση τις φάσεις της διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου οι μαθητές θα εμπεδώσουν τη νέα γνώση μέσω εργασιών στην e-me και στο storyboardthat.
1η Δραστηριότητα:
Στο “Single Choice” του e-me content δημιούργησα 18 ερωτήσεις κατανόησης κειμένου για το παραμύθι «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης» με 3 πιθανές απαντήσεις, απ’ τις οποίες οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν τη σωστή. Αντέγραψα τον κώδικα για ενσωμάτωση του “Single Choice” και τον επικόλλησα σαν «Άσκηση 4» στην «Εργασία 1».
Οι μαθητές στο e-me assignments της κυψέλης της ομάδας τους από την «Εργασία 1» επιλέγουν την «Άσκηση 4» και απαντούν στις ερωτήσεις κατανόησης του κειμένου, που έχω ετοιμάσει μέσω του Single Choice του e-me content, επιλέγοντας τη σωστή κάθε φορά απάντηση.
2η Δραστηριότητα:
Στο e-me content δημιούργησα στο “Audio Recorder” μια εφαρμογή ηχογράφησης. Αντέγραψα τον σύνδεσμο και τον επικόλλησα στην «Άσκηση 1» στο e-me assignments της «Εργασίας 2» με τίτλο «ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ».
Ακολούθως αντέγραψα απ’ το pdf του παραμυθιού το κομμάτι του κειμένου που θα ηχογραφήσουν οι μαθητές, διαφορετικό για κάθε ομάδα, και το επικόλλησα κάτω απ’ το «ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ». Στο τέλος δίνεται η οδηγία, το ηχογραφημένο κείμενο να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους και να το κοινοποιήσουν στο Τοίχο της Κυψέλης της τάξης «Στ’ Δημοτικού 2021-2022».
Οι μαθητές επιλέγουν απ’ το e-me assignments την «Εργασία 2». Εκεί στην «Άσκηση 1», απ’ τον σύνδεσμο «ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ» θα μεταφερθούν στο Audio Recorder του e-me content, όπου θα ηχογραφήσουν τον διάλογο που δίνεται στην ομάδα τους, παραλλάσσοντας τη φωνή τους ανάλογα με τον ήρωα που μιλάει. Στη συνέχεια, θα αποθηκεύσουν το ηχητικό στον υπολογιστή τους για να το κοινοποιήσουν αμέσως μετά στον τοίχο της κυψέλης της τάξης «Στ Δημοτικού 2021-2022».
3η Δραστηριότητα:
Αντέγραψα απ’ τον φυλλομετρητή τη διεύθυνση του STORYBOARDTHAT και την επικόλλησα ως υπερσύνδεσμο στο e-me assignments στην «Εργασία 2» ως «Άσκηση 2» με τον τίτλο “STORYBOARDTHAT”. Δίνεται στους μαθητές η οδηγία να επιλέξουν τον υπερσύνδεσμο και να δημιουργήσουν την εικονογραφημένη ιστορία για τον διάλογο που ηχογράφησαν μέσα σε 3 εικόνες και στη συνέχεια να την αποθηκεύσουν στον υπολογιστή και να την κοινοποιήσουν στον τοίχο της κυψέλης της τάξης «Στ’ Δημοτικού 2021-2022».
Τέλος, οι μαθητές συνεχίζοντας απ’ το e-me assignments την «Εργασία 2», επιλέγουν τον σύνδεσμο «STORYBOARADTHAT» για να μεταφερθούν στο storyboardthat.com. Εκεί, συνεργατικά θα δημιουργήσουν μια εικονογραφημένη ιστορία για τον διάλογο που ηχογράφησαν μέσα σε 3 εικόνες. Στο τέλος, θα την αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους και θα την κοινοποιήσουν στον τοίχο της κυψέλης της τάξης «Στ Δημοτικού 2021-2022».

δ. Δραστηριότητα/ες αξιολόγησης του γνωστικού αντικειμένου

Για επιβεβαίωση της κατανόησης του γνωστικού αντικειμένου από τους μαθητές, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δραστηριότητες.
1η Δραστηριότητα:
Στο e-me content δημιούργησα στο “Mark the Word” μια άσκηση στην οποία οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν την υπόθεση ή την απόδοση στις προτάσεις που δίνονται. Στη συνέχεια αντέγραψα τον κώδικα ενσωμάτωσης και τον επικόλλησα στο e-me assignments στην «Εργασία 3» ως «Άσκηση 1».
Οι μαθητές απ’ το e-me assignments στην «Εργασία 3» θα επιλέξουν την «Άσκηση 1» που δημιουργήθηκε στο Mark the Word του e-me content. Εκεί, θα πρέπει να επιλέξουν την υπόθεση ή την απόδοση σε υποθετικούς λόγους που δίνονται.
2η Δραστηριότητα:
Στα «Αρχεία» του e-me content της κάθε ομάδας δημιούργησα ένα κοινόχρηστο στα μέλη αρχείο .txt με τίτλο «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης». Στο e-me assignments δημιουργώ στην «Εργασία 3» την «Άσκηση 2» στην οποία δίνω στους μαθητές την οδηγία να μεταφερθούν στα «Αρχεία» της ομάδας τους και στο αρχείο «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης.txt» να γράψουν μια καινούργια ιστορία συνεχίζοντας την πλοκή από το σημείο που ο ψαράς επιστρέφει στη γυναίκα του με την πρώτη προϋπόθεση του βασιλιά για να μην του πάρει τη γυναίκα. Όμως, στο παραμύθι δεν υπάρχει η μητέρα της να τους βοηθήσει. Πώς θα αντιμετωπίσουν, τώρα, το πρόβλημα του βασιλιά, ώστε να έχει το παραμύθι και ειρηνικό τέλος; Το κείμενο να είναι 130-150 λέξεις και να περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 υποθετικούς λόγους.
Οι μαθητές, από την «Εργασία 3» στο e-me assignments και την «Άσκηση 2» διαβάζουν ότι πρέπει να μεταφερθούν στα «Αρχεία» της κυψέλης της ομάδας τους. Εκεί, στο κοινόχρηστο αρχείο κειμένου «Η Χελώνα και ο Ρεβιθάκης.txt», συνεργατικά θα δημιουργήσουν μια νέα ιστορία συνεχίζοντας την πλοκή από το σημείο που ο ψαράς επιστρέφει στη γυναίκα του με την πρώτη προϋπόθεση του βασιλιά για να μην του πάρει τη γυναίκα. Όμως, στο παραμύθι δεν υπάρχει η μητέρα της να τους βοηθήσει. Πώς θα αντιμετωπίσουν, τώρα, το πρόβλημα του βασιλιά, ώστε να έχει το παραμύθι και ειρηνικό τέλος; Το κείμενο να είναι 130-150 λέξεις και να περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 υποθετικούς λόγους.

ε. Μεταγνωστική/ες δραστηριότητα/ες

Στα «Αρχεία» του e-me content της κάθε ομάδας δημιούργησα ένα κοινόχρηστο στα μέλη αρχείο .txt με τίτλο «Ένα νέο παραμύθι». Στο e-me assignments δημιουργώ στην «Εργασία 4» την «Άσκηση 1» στην οποία δίνω στους μαθητές την οδηγία να μεταφερθούν στα «Αρχεία» της κυψέλης της ομάδας τους. Εκεί, στο κοινόχρηστο αρχείο κειμένου «Ένα νέο παραμύθι.txt» θα δημιουργήσουν συνεργατικά ένα παραμύθι με δικό τους θέμα και πλοκή με υποθετικούς λόγους το οποίο θα παρουσιάσουν στους μαθητές της Ε΄ Δημοτικού.
Στην «Εργασία 4» απ’ το e-me assignments, και την «Άσκηση 1», οι μαθητές διαβάζουν ότι πρέπει να μεταφερθούν στα «Αρχεία» της κυψέλης της ομάδας τους. Εκεί, στο κοινόχρηστο αρχείο κειμένου «Ένα νέο παραμύθι.txt» θα δημιουργήσουν συνεργατικά ένα παραμύθι με δικό τους θέμα και πλοκή με υποθετικούς λόγους το οποίο θα παρουσιάσουν στους μαθητές της Ε΄ Δημοτικού.

Στ. Αξιολόγηση
Στ.1. Αξιολόγηση των μαθητών
•υλοποιείται από τον εκπαιδευτικό: αφορά στην αξιολόγηση σχετικά με την επίτευξη των μαθησιακών στόχων που έχουν τεθεί, τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά των παιδιών, ώστε να διαπιστώσει την γνωστική εξέλιξη των μαθητών •υλοποιείται από τα ίδια τα παιδιά: λειτουργεί ως διαδικασία αναστοχασμού αφενός για τη μαθησιακή τους διαδικασία κατά τη διάρκεια εξέλιξης του εκπαιδευτικού σεναρίου και αφετέρου για το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού σεναρίου

Στ.2 Αξιολόγηση του σεναρίου
Υλοποιείται από τον εκπαιδευτικό και περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες: •αξιολόγηση σχετικά με την καταλληλότητα των διδακτικών επιλογών (διδακτικές προσεγγίσεις και στρατηγικές, διδακτικό υλικό…) για τον εντοπισμό δυσκολιών και την πρόταση τροποποιήσεων και βελτιώσεων. •αξιολόγηση σχετικά με το ρόλο του εκπαιδευτικού

Ζ. Πρόσθετες πληροφορίες (Οδηγίες/Παρατηρήσεις), Βιβλιογραφία – Δικτυογραφία
Ζ1. Πρόσθετες πληροφορίες

Ζ2. Βιβλιογραφία – Δικτυογραφία