Κύρια σελίδα

Κύρια σελίδα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Παίζω και μαθαίνω με τα σχήματα

Σχεδίαση εκπ/κου σεναρίου με χρήση λογισμικών: Geogebra

ΟΝΟΜΑ/ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Βελούδου Ζαχαρούλα




Α. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Λίγα λόγια γενικού περιεχομένου για το προτεινόμενο σενάριο

Α.1 Τίτλος εκπαιδευτικού σεναρίου, Τάξη που απευθύνεται Παίζω και μαθαίνω με τα σχήματα. Απευθύνεται σε μαθητές Νηπαγωγείου

Α.2 Δημιουργός/οι του εκπ/κου σεναρίου Ονοματεπώνυμο των μελών της Ομάδας Βελούδου Ζαχαρούλα

Α.3 Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Αναφέρετε το γνωστικό αντικείμενο/μαθησιακή περιοχή ή τη θεματική περιοχή σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων (Γλώσσας, Μαθηματικών…) με το οποίο/την οποία συνδέεται. Σε περίπτωση που προτείνετε διαθεματικό σενάριο, αναφέρετε ποια γνωστικά αντικείμενα ή μαθησιακές περιοχές εμπλέκονται στο σενάριο. Στο εκπαιδευτικό σενάριο εμπλέκονται οι Τ.Π.Ε., ως τεχνολογικό εργαλείο. Και τα Μαθηματικά, με διδακτικό αντικείμενο τα γεωμετρικά σχήματα, τη χωρική αντίληψη και βασικό στόχο της Γεωμετρίας στο Νηπιαγωγείο να είναι η προαγωγή του επιπέδου γεωμετρικής σκέψης των μαθητών και των μαθητριών από το επίπεδο 1 στο επίπεδο 2 ή 3 σύμφωνα με τους van Hiele.

Α.4 Προαπαιτούμενες γνώσεις των μαθητών Αναφέρετε τις προαπαιτούμενες γνώσεις που πρέπει να έχουν διδαχθεί οι μαθητές σε σχέση με το γνωστικό αντικείμενο και τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν αποκτήσει σε σχέση με τα εκπαιδευτικά υπολογιστικά περιβάλλοντα που θα χρησιμοποιηθούν στο σενάριο. Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν τα βασικά γεωμετρικά σχήματα (τετράγωνο, τρίγωνο), να μπορούν να απαριθμήσουν και να χειρίζονται το ποντίκι (κλικ και πλοήγηση στην οθόνη του υπολογιστή).

Α.5 Εκτιμώμενη διάρκεια Εκτιμήστε περίπου τον απαιτούμενο χρόνο ή το πλήθος των δραστηριοτήτων που απαιτούνται για την υλοποίηση του σεναρίου. Για την ολοκλήρωση του σεναρίου θα χρειαστούν περίπου 8 δραστηριότητες, με χρονική διάρκεια έως 1 εβδομάδα.

Α.6 Συσχετισμός με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Με ποια περιεχόμενα του Προγράμματος Σπουδών συνδέεται και σε ποια σημεία; Αν δεν υπάρχει σύνδεση αιτιολογήστε κατάλληλα. Σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο του 2014, οι δραστηριότητες εντάσσονται τόσο στην περιοχή των Τ.Π.Ε. όσο και στην περιοχή των Μαθηματικών. Όσον αφορά τις Τ.Π.Ε., εντάσσονται στον άξονα 3 "Διερευνώ, πειραματίζομαι, ανακαλύπτω και λύνω προβλήματα με τις Τ.Π.Ε." (σελ. 116), με κύριους στόχους να διερευνούν, να πειραματίζονται και να ανακαλύπτουν τη γνώση με λογισμικό (σελ. 140) και να δημιουργούν μοτίβα και μετασχηματισμούς με λογισμικό (σελ. 143). Όσον αφορά τα Μαθηματικά, οι δραστηριότητες εντάσσονται στον άξονα "Χώρος και Γεωμετρία", ο οποίος αναλύεται σε επιμέρους διαστάσεις, όπως: Αναγνώριση, ονομασία και ταξινόμηση γεωμετρικών σχημάτων και στερεών, Ανάλυση γεωμετρικών σχημάτων και στερεών σε στοιχεία και ιδιότητες, Κατασκευές γεωμετρικών σχημάτων και στερεών, Σύνδεση μεταξύ γεωμετρικών σχημάτων και στερεών και Ανάλυση ή σύνθεση γεωμετρικών σχημάων και στερεών σε άλλα σχήματα ή μέρη (σελ. 160). Στη μαθησιακή περιοχή των Μαθηματικών, η χρήση των Τ.Π.Ε. ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαθηματικών εννοιών, όπως τα γεωμετρικά σχήματα, οι χωρικές έννοιες κ.ά., μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, κυρίως με τη χρήση λογισμικών ή διαδικτυακών εφαρμογών που ενδιαφέρουν και κινητοποιούν τα παιδιά. Σε δραστηριότητες με τη χρήση λογισμικών, τα παιδιά, πειραματίζονται με γραμμές και γεωμετρικά σχήματα, αλλάζουν το μέγεθος των σχημάτων και δημιουργούν εικόνες. Επίσης, τα παιδιά ανακαλύπτουν καλύτερα τις ιδιότητες των σχημάτων όταν πειραματίζονται με αυτά (σελ. 121).

Α.7 Ανάλυση του περιεχομένου Αναφέρετε ποιες είναι οι κυριότερες νέες γνώσεις που θα διδαχθούν στους μαθητές και ποια στοιχεία τους είναι κρίσιμα. Τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τα γεωμετρικά σχήματα, καθώς α) μέσα από τη χρήση του λογισμικού παρέχεται στους μαθητές ένα περιβάλλον, στο οποίο μπορούν ελεύθερα να πειραματιστούν και να ελέγξουν την εγκυρότητα των εικασιών που σχηματίζουν κατά την αναζήτηση γεωμετρικών μοντέλων-ιδιοτήτων, β) το λογισμικό Δυναμικής Γεωμετρίας, προσφέρει στους μαθητές έναν καινούργιο, μη παραδοσιακό τρόπο, ώστε να μάθουν και να κατανοήσουν τις έννοιες και τις μεθόδους των Μαθηματικών (Marrades & Gutiιrrez, 2001, 88), γ) σε ένα περιβάλλον Δυναμικής Γεωμετρίας, ο χρήστης μπορεί να κατασκευάσει οποιοδήποτε σχέδιο επιθυμεί και δ) αν το σχέδιο αυτό συρθεί και διατηρήσει αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες βάσει των οποίων κατασκευάστηκε, τότε μπορεί να θεωρηθεί σχήμα, αφού η δημιουργία του έχει βασιστεί σε κανόνες της Γεωμετρίας. Επιπλέον, θα καλλιεργήσουν τη χωρική τους αντίληψη.

Β. Οι εναλλακτικές αντιλήψεις των μαθητών Αναφέρετε τις εναλλακτικές (πρότερες) αντιλήψεις, τις ιδέες και τις αναπαραστάσεις των μαθητών καθώς και τις πιθανές δυσκολίες της σκέψης τους σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο (σύμφωνα με αντίστοιχες βιβλιογραφικές πηγές ή εμπειρικά δεδομένα). Με ποιες δραστηριότητες θα ανιχνεύσετε τις πρότερες γνώσεις; Πώς θα χρησιμοποιήσετε τα ευρήματά σας στον καθορισμό των στόχων και τη σχεδίαση του σεναρίου; Σύμφωνα με την έρευνα των Clements & Sarama (2007) τα παιδιά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν σχήματα που δεν παρουσιάζονται στην πρότυπη μορφή τους, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν ότι οι ιδιότητες του παραμένουν οι ίδιες, πχ το τετράγωνο, παρ' όλο που συνεχίζει να έχει 4 ορθές γωνίες και οι πλευρές του ανά 2 είναι παράλληλες μεταξύ τους, το ονομάζει ρόμβο ή διαμάντι.

Γ. Σκοπός και Στόχοι του εκπαιδευτικού σεναρίου Διατυπώστε το σκοπό και τους στόχους του σεναρίου. Οι στόχοι μπορεί να είναι γνωστικοί, όπως η κατανόηση εννοιών, ή η οικοδόμηση γνώσεων, μπορεί να αναφέρονται σε δεξιότητες ή να αφορούν σε στάσεις και αξίες. Ως προς το γνωστικό αντικείμενο Τα παιδιά θα συνειδητοποιήσουν ότι ακόμα και αν ένα σχήμα δεν παρουσιάζεται με την πρότυπη μορφή του, παραμένει το ίδιο σχήμα και έχει τις ίδιες ιδιότητες, πχ το τετράγωνο αν το περιστρέψω ελαφρώς, παραμένει τετράγωνο, έχει 4 ορθές γωνίες και οι πλευρές του ανά 2 είναι μεταξύ τους παράλληλες. Ως προς τη χρήση των ΤΠΕ Τα παιδιά αλληλεπιδρούν και εξοικειώνονται περισσότερο με το ποντίκι, συντονίζουν την κίνηση του χεριού τους με το ποντίκι και τα μάτια τους στην οθόνη του υπολογιστή. Ως προς τη μαθησιακή διαδικασία Τα παιδιά θα αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας σε ζευγάρια, θα αναπτύξουν και τις κοινωνικές τους δεξιότητες (π.χ. να λένε την άποψή τους, να βοηθούν και να σέβονται το ένα το άλλο), να δρουν βάσει κανόνων.

Δ. Διδακτικό υλικό και απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για το σενάριο Δ.1 Υλικοτεχνική Υποδομή Αναφέρετε, την υλικοτεχνική υποδομή που κρίνετε απαραίτητη για την υλοποίηση του σεναρίου. Για την υλοποίηση του σεναρίου χρειάζεται να υπάρχει υπολογιστής με πρόσβαση στο διαδίκτυο στην τάξη.

Δ.2 Διδακτικό Υλικό Αναφέρετε το διδακτικό υλικό που θα χρησιμοποιήσετε. Όσον αφορά το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσετε, αναφέρετε την κατηγορία στην οποία ανήκει και αιτιολογήστε την επιλογή σας. Θα χρησιμοποιήσω το λογισμικό GeoGebra, καθώς και το Tangram μέσα από το GeoGebra. Το GeoGebra είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας και έκφρασης, είναι ένα δυναμικό λογισμικό που συνδέει τη γεωμετρία, την άλγεβρα και το λογισμό.

Ε. Περιγραφή και δραστηριότητες υλοποίησης του σεναρίου Ε.1 Οργάνωση της Τάξης Εξηγήστε πώς θα οργανώσετε την τάξη σας. Αναφερθείτε στο ρόλο των μαθητών και του εκπαιδευτικού. Τα παιδιά θα είναι χωρισμένα σε ζευγάρια. Κάθε ζευγάρι ξεχωριστά θα πηγαίνει στη γωνιά του υπολογιστή.

Ε.2 Διδακτικές προσεγγίσεις και στρατηγικές Θεωρητική προσέγγιση Μεθοδολογική προσέγγιση Διδακτική προσέγγιση με ΤΠΕ

Ε.3 Περιγραφή δραστηριοτήτων σεναρίου α. Δραστηριότητα/ες ψυχολογικής και γνωστικής προετοιμασίας: αποτίμηση υπάρχουσας γνώσης και ανίχνευση αναπαραστάσεων και γνωστικών δυσκολιών. Δραστηριότητα ανίχνευσης: ¬Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στην παρεούλα. ¬Η εκπαιδευτικός ξεκινάει μια συζήτηση σχετικά με τα βασικά γεωμετρικά σχήματα (τετράγωνο και τρίγωνο). Ξεκινάει με ερωτήσεις όπως: ¬πως λέγεται το σχήμα που έχει 3 γωνίες; ¬Το τρίγωνο πρέπει να έχει ίσες πλευρές; ¬πως λέγεται το σχήμα που έχει 4 γωνίες; ¬Τι άλλο ξέρετε για το τετράγωνο; ¬Καταγράφει όλες τις απαντήσεις των παιδιών. β. Δραστηριότητα/ες διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου Δραστηριότητα διδασκαλίας 1: ¬Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στην παρεούλα. ¬Η εκπαιδευτικός παρουσιάζει στα παιδιά εκτυπωμένα τρίγωνα και τετράγωνα, σε διαφορετικά μεγέθη και με διαφορετικές κατευθύνσεις. ¬Θέτει ερωτήσεις στα παιδιά, όπως: ¬Τι σχήμα είναι αυτό; (τους δείχνει ένα τρίγωνο) ¬Τι διαφορετικό έχουν αυτά τα δυο τρίγωνα; (τους δείχνει 2 τρίγωνα που το ένα έχει την κορυφή προς τα πάνω και το άλλο προς τα κάτω) ¬Αυτό ποιο σχήμα είναι; (τους δείχνει ένα τετράγωνο γυρισμένο σαν ρόμβο) ¬Μετά από κάθε απάντηση, εξηγεί στα παιδιά την κάθε απάντηση, κάνοντας μια αναφορά και στις ιδιότητες των σχημάτων αυτών. Δραστηριότητα διδασκαλίας 2: ¬Η εκπαιδευτικός χωρίζει τα παιδιά σε ζευγάρια. Η δραστηριότητα αυτή θα γίνει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για το κάθε ζευγάρι. ¬Η εκπαιδευτικός κάθεται με το κάθε ζευγάρι στη γωνιά του υπολογιστή και τους δείχνει το περιβάλλον του GeoGebra. Τους δείχνει ότι μπορούν να βάλουν μόνα τους κάποια σημεία, που παίρνουν αυτόματα το όνομά τους και ότι μπορούν να ενώσουν με γραμμές τα σημεία που έβαλαν, σχηματίζοντας κάποια γεωμετρικά σχήματα. ¬Τα παιδιά κάνουν μερικές δοκιμές να ορίσουν μερικά σημεία και να δημιουργήσουν σχήματα, με τη χρήση του ποντικιού, με τη βοήθεια του ζευγαριού τους και της εκπαιδευτικού. ¬Η εκπαιδευτικός εξηγεί στα παιδιά όποια απορία έχουν. Δραστηριότητα διδασκαλίας 3: ¬Η εκπαιδευτικός κάθεται με το κάθε ζευγάρι στη γωνιά του υπολογιστή. ¬Δείχνει στα παιδιά ότι μπορούν να μετακινήσουν τα σημεία που είχαν φτιάξει στην προηγούμενη δραστηριότητα και ότι μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση στα σχήματα που είχαν φτιάξει. ¬Τα παιδιά ενθαρρύνονται από τη εκπαιδευτικό να δοκιμάσουν να αλλάξουν την κατεύθυνση στα σχήματα και να αλλάξουν τα χρώματα. γ. Δραστηριότητα/ες εμπέδωσης του γνωστικού αντικειμένου Δραστηριότητα εμπέδωσης 1: ¬Η εκπαιδευτικός καλεί ένα-ένα τα ζευγάρια στη γωνιά του υπολογιστή. ¬Το κάθε ζευγάρι καλείται να φτιάξει στο GeoGebra 2 τετράγωνα, 4 τρίγωνα, το ένα σχήμα πιο μικρό και το άλλο μεγαλύτερο. ¬τα τρίγωνα θα είναι κάποια ισοσκελή και κάποια ορθογώνια. ¬Στη συνέχεια, ζητάει από τα παιδιά να διαλλέξουν διαφορετικά χρώματα για το κάθε σχήμα. Δραστηριότητα εμπέδωσης 2: ¬Η εκπαιδευτικός παρουσιάζει, στη γωνιά του υπολογιστή, σε κάθε ζευγάρι ένα παιχνίδι που λέγεται Tangram. ¬Τα παιδιά καλούνται να χρησιμοποιήσουν το ποντίκι για να μεταφέρουν τα σχήματα σε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις με σκοπό να φτιάξουν ένα σχήμα (ένα πουλί, ένα καράβι, μια γάτα, ένα σκύλο κλπ). δ. Δραστηριότητα/ες αξιολόγησης του γνωστικού αντικειμένου Δραστηριότητα αξιολόγησης: ¬Η εκπαιδευτικός παρουσιάζει σε κάθε ζευγάρι, στη γωνιά του υπολογιστή, το GeoGebra Tangram. ¬Τα παιδιά με τη χρήση του ποντικιού πρέπει να γυρίσουν τα σχήματα προς άλλη κατεύθυνση και να τα μεταφέρουν σε άλλο σημείο της οθόνης. ¬σε ένα σημείο της οθόνης φαίνεται μια μαύρη γάτα, τα παιδιά καλούνται να φανταστούν και να φτιάξουν τη γάτα με τα σχήματα που έχουν μπροστά τους στο λογισμικό, περίπου όπως στην προηγούμενη δραστηριότητα. ¬Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, αξιολογούνται και οι 2 στόχοι, τα παιδιά μετακινούν και αλλάζουν κατεύθυνση στα σχήματα, έτσι συνειδητοποιούν ότι οι ιδιότητες των σχημάτων δεν έχουν αλλάξει και σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά, προκειμένου να φτιάξουν τη γάτα. ε. Μεταγνωστική/ες δραστηριότητα/ες Μεταγνωστική δραστηριότητα: ¬Στο τέλος της εβδομάδας, η εκπαιδευτικός και τα παιδιά καλούν τους γονείς σε ομάδες στην τάξη. ¬Κάθε ζευγάρι εξηγεί στους γονείς του τι μπορούν να κάνουν μέσα από το GeoGebra και στη συνέχεια τους δείχνουν πως μπορούν να φτιάξουν, με συγκεκριμένα σχήματα, διάφορα ζώα και άλλα αντικείμενα, με τη χρήση του λογισμικού. ¬Στο τέλος, κάθε παιδί προκαλεί τους γονείς του να προσπαθήσουν να φτιάξουν κάτι μέσα από το GeoGebra Tangram και τους βοηθάει να το καταφέρουν.

Ε.4 Φύλλα εργασίας

Ε.5 Δραστηριότητες υλοποίησης του εκπαιδευτικού σεναρίου στην τάξη α. Δραστηριότητα/ες ψυχολογικής και γνωστικής προετοιμασίας: αποτίμηση υπάρχουσας γνώσης και ανίχνευση αναπαραστάσεων και γνωστικών δυσκολιών. Δραστηριότητα ανίχνευσης: ¬Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στην παρεούλα. ¬Η εκπαιδευτικός ξεκινάει μια συζήτηση σχετικά με τα βασικά γεωμετρικά σχήματα (τετράγωνο και τρίγωνο). Ξεκινάει με ερωτήσεις όπως: ¬πως λέγεται το σχήμα που έχει 3 γωνίες; ¬Το τρίγωνο πρέπει να έχει ίσες πλευρές; ¬πως λέγεται το σχήμα που έχει 4 γωνίες; ¬Τι άλλο ξέρετε για το τετράγωνο; ¬Καταγράφει όλες τις απαντήσεις των παιδιών. β. Δραστηριότητα/ες διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου Δραστηριότητα διδασκαλίας 1: ¬Στόχος Δραστηριότητας: Τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα γεωμετρικά σχήματα που τους δείχνει η επκαιδευτικός, με σκοπό να μπορούν, στο τέλος της δραστηριότητας, να περιγράψουν τις ιδιότητες τους. ¬Διδακτική Στρατηγική: Συμπεριφορισμός, παρουσίαση της απαραίτητης θεωρίας και παροχή πληροφοριών. ¬Διδακτική Βοήθεια: Η εκπαιδευτικός παρέχει υποστηρικτικού τύπου διδακτική βοήθεια στα παιδιά, καθώς χρησιμοποιεί εκτυπωμένα σχήματα κατά τη διδασκαλία. ¬Ρόλος εκπαιδευτικού: Η εκπαιδευτικός έχει καθοδηγητικό ρόλο. ¬Τι κάνουν τα παιδιά: Απαντούν στις ερωτήσεις της εκπαιδευτικού και προσπαθούν να βρουν τις διαφορές των σχημάτων, με σκοπό να ορίσουν τις ιδιότητες του τριγώνου και του τετραγώνου. ¬Τι κάνει η εκπαιδευτικός με τα παιδιά: Η εκπαιδευτικός παρουσιάζει εκτυπωμένα γεωμετρικά σχήματα, τρίγωνα και τετράγωνα, σε διαφορετικά μεγέθη και με διαφορετικές κατευθύνσεις, στα παιδιά και τους κάνει ερωτήσεις με σκοπό να αναγνωρίσουν τα σχήματα και να ορίσουν όλοι μαζί τις ιδιότητες των σχημάτων αυτών. Οι ερωτήσεις είναι: ¬Τι σχήμα είναι αυτό; (τους δείχνει ένα τρίγωνο) ¬Τι διαφορετικό έχουν αυτά τα δυο τρίγωνα; (τους δείχνει 2 τρίγωνα που το ένα έχει την κορυφή προς τα πάνω και το άλλο προς τα κάτω) ¬Αυτό ποιο σχήμα είναι; (τους δείχνει ένα τετράγωνο γυρισμένο σαν ρόμβο). Δραστηριότητα διδασκαλίας 2: ¬Στόχος Δραστηριότητας: Τα παιδιά, κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, να εξοικειωθούν με το GeoGebra, ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους γεωμετρικά σχήματα. ¬Διδακτική Στρατηγική: Εποικοδομισμός, πειραματισμός ¬Διδακτική Βοήθεια: Η εκπαιδευτικός παρέχει υποστηρικτικού τύπου διδακτική βοήθεια. ¬Ρόλος Εκπαιδευτικού: Η εκπαιδευτικός έχει υποστηρικτικό ρόλο. ¬Τι κάνουν τα παιδιά: Αλληλεπιδρούν και εξοικειώνονται με το λογισμικό GeoGebra, με τη χρήση του ποντικιού. ¬Τι κάνει η εκπαιδευτικός με τα παιδιά: Η εκπαιδευτικός ενθαρρύνει τα παιδιά να πειραματιστούν κάνοντας κλικ σε σημεία και να δημιουργήσουν γεωμετρικά σχήματα. ¬Τι κάνουν τα παιδιά με το Λογισμικό: Ορίζουν σημεία και δημιουργούν γεωμετρικά σχήματα. ¬Τι κάνουν τα παιδιά μεταξύ τους: Συνεργάζονται για να φτιάξουν γεωμετρικά σχήματα. ¬Προστιθέμενη αξία: Με τη χρήση του λογισμικού τα νήπια είναι σε θέση να κατασκευάσουν με ακρίβεια τα γεωμετρικά σχήματα που έμαθαν, στην περίπτωση που θα επιχειρούσαν να το κάνουν με τον παραδοσιακό τρόπο (χαρτί, μολύβι και χάρακα), πέρα από το ότι τα νήπια δεν έχουν έρθει σε επαφή ακόμα με τους χάρακες, θα ήταν ταυτόχρονα και πολύ χρονοβόρα η διαδικασία. Δραστηριότητα Διδασκαλίας 3: ¬Στόχος Δραστηριότητας: Τα παιδιά, κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, να πειραματιστούν με το GeoGebra, ώστε να κάνουν αλλαγές στα σχήματα που έχουν ήδη φτιάξει. ¬Διδακτική Στρατηγική: Εποικοδομισμός, πειραματισμός και διερεύνηση ¬Διδακτική Βοήθεια: Η εκπαιδευτικός παρέχει υποστηρικτικού τύπου διδαδκτική βοήθεια. ¬Ρόλος Εκπαιδευτικού: Η εκπαιδευτικός έχει υποστηρικτικό ρόλο. ¬Τι κάνουν τα παιδιά: Αλληλεπιδρούν με το λογισμικό και τις δυνατότητες του για να αλλάξουν κατεύθυνση και χρώμα στα σχήματα που έχουν φτιάξει. ¬Τι κάνει η εκπαιδευτικός με τα παιδιά: Η εκπαιδευτικός παροτρύνει τα παιδιά να μετακινήσουν τα σημεία που είχαν ορίσει σε προηγούμενη δραστηριότητα και να κάνουν υποθέσεις για το τι θα αλλάξει. ¬Τι κάνουν τα παιδιά με το Λογισμικό: Μετακινούν τα σημεία που όρισαν και αλλάζουν χρώμα στα σχήματα. ¬Τι κάνουν τα παιδιά μεταξύ τους: Συνεργάζονται για να επεξεργαστούν τα σχήματα τους. ¬Προστιθέμενη Αξία:''' Με τη χρήση του λογισμικού τα νήπια είναι σε θέση να κατασκευάσουν με ακρίβεια και να επεξεργαστούν τα γεωμετρικά σχήματα που έμαθαν, αλλάζοντας τους κατεύθυνση και χρώμα, αυτό με τον παραδοσιακό τρόπο δεν μπορεί να γίνει, θα πρέπει να σχεδιάσουν το σχήμα από την αρχή ξανά και ξανά. γ. Δραστηριότητα/ες εμπέδωσης του γνωστικού αντικειμένου Δραστηριότητα εμπέδωσης 1: δ. Δραστηριότητα/ες αξιολόγησης του γνωστικού αντικειμένου Δραστηριότητα αξιολόγησης: ε. Μεταγνωστική/ες δραστηριότητα/ες Μεταγνωστική δραστηριότητα:

Στ. Αξιολόγηση Στ.1. Αξιολόγηση των μαθητών •υλοποιείται από τον εκπαιδευτικό: αφορά στην αξιολόγηση σχετικά με την επίτευξη των μαθησιακών στόχων που έχουν τεθεί, τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά των παιδιών, ώστε να διαπιστώσει την γνωστική εξέλιξη των μαθητών •υλοποιείται από τα ίδια τα παιδιά: λειτουργεί ως διαδικασία αναστοχασμού αφενός για τη μαθησιακή τους διαδικασία κατά τη διάρκεια εξέλιξης του εκπαιδευτικού σεναρίου και αφετέρου για το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού σεναρίου

Στ.2 Αξιολόγηση του σεναρίου υλοποιείται από τον εκπαιδευτικό και περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες: •αξιολόγηση σχετικά με την καταλληλότητα των διδακτικών επιλογών (διδακτικές προσεγγίσεις και στρατηγικές, διδακτικό υλικό…) για τον εντοπισμό δυσκολιών και την πρόταση τροποποιήσεων και βελτιώσεων. •αξιολόγηση σχετικά με το ρόλο του εκπαιδευτικού

Ζ. Πρόσθετες πληροφορίες (Οδηγίες/Παρατηρήσεις), Βιβλιογραφία – Δικτυογραφία Ζ1. Πρόσθετες πληροφορίες

Ζ2. Βιβλιογραφία – Δικτυογραφία