Κύρια σελίδα
ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Η δικιά μας ιστορία.
Σχεδίαση εκπ/κου σεναρίου με χρήση λογισμικών: •Bookcreator
ΟΝΟΜΑ/ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ:
- Παπαφίλη Άρτεμις
Α. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Λίγα λόγια γενικού περιεχομένου για το προτεινόμενο σενάριο
'''Α.1 Τίτλος εκπαιδευτικού σεναρίου, Τάξη που απευθύνεται '''
- Ο τίτλος εκπαιδευτικού σεναρίου είναι : "Η δικιά μας ιστορία"
- Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Α.2 Δημιουργός/οι του εκπ/κου σεναρίου
- Παπαφίλη Άρτεμις
Α.3 Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Αναφέρετε το γνωστικό αντικείμενο/μαθησιακή περιοχή ή τη θεματική περιοχή σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων (Γλώσσας, Μαθηματικών…) με το οποίο/την οποία συνδέεται. Σε περίπτωση που προτείνετε διαθεματικό σενάριο, αναφέρετε ποια γνωστικά αντικείμενα ή μαθησιακές περιοχές εμπλέκονται στο σενάριο.
- Γνωρίζω τις ΤΠΕ και δημιουργώ
- Γλώσσα: Παραγωγή Γραπτών και Προφορικών Κειμένων
- Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη: Κοινωνική Αλληλεπίδραση
(ΑΠΣ για το Νηπιαγωγείο, 2014)
Α.4 Προαπαιτούμενες γνώσεις των μαθητών Αναφέρετε τις προαπαιτούμενες γνώσεις που πρέπει να έχουν διδαχθεί οι μαθητές σε σχέση με το γνωστικό αντικείμενο και τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν αποκτήσει σε σχέση με τα εκπαιδευτικά υπολογιστικά περιβάλλοντα που θα χρησιμοποιηθούν στο σενάριο.
- Για το συγκεκριμένο σενάριο οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν τις βασικές χρήσεις του λογισμικού Bookcreator, έτσι ώστε να μπορούν να προσθέτουν εικόνες, ήχους, κείμενα και να μπορούν να μοιραστούν το έργο με άλλους.
Α.5 Εκτιμώμενη διάρκεια Εκτιμήστε περίπου τον απαιτούμενο χρόνο ή το πλήθος των δραστηριοτήτων που απαιτούνται για την υλοποίηση του σεναρίου.
Α.6 Συσχετισμός με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Με ποια περιεχόμενα του Προγράμματος Σπουδών συνδέεται και σε ποια σημεία; Αν δεν υπάρχει σύνδεση αιτιολογήστε κατάλληλα.
- Γνωρίζω τις ΤΠΕ και δημιουργώ: Ανάπτυξη και έκφραση ιδεών με ψηφιακά μέσα και παραγωγή πολυτροπικών κειμένων.
- Γλώσσα: Παραγωγή Γραπτών Κειμένων - Δημιουργία Ηλεκτρονικών Βιβλίων
- Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη: Κοινωνική Αλληλεπίδραση - Να συνεργαστούν σε ομαδικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με το Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του 2014 η χρήση της ψηφιακής αφήγησης εντάσσεται στις ΤΠΕ και συγκεκριμένα στον άξονα "Γνωρίζω τις ΤΠΕ και Δημιουργώ", αφού έχει ως περιεχόμενο την ανάπτυξη και την έκφραση ιδεών με ψηφιακά μέσα και την παραγωγή πολυτροπικών κειμένων (ΑΠΣ, 2014). Επιπλέον, βασιζόμαστε σε αυτόν τον άξονα, διότι μέσα από τα λογισμικά της ψηφιακής αφήγησης δημιουργούμε ψηφιακά βιβλία στα οποία εισάγουμε εικόνες, βίντεο, ήχους και όχι μόνο ένα κείμενο. Ταυτόχρονα, μπορούμε να το διαμορφώσουμε ανάλογα με το θέμα που έχουμε επιλέξει και σε συνεργασία με τις ιδέες των παιδιών να το προσαρμόσουμε στα δικά τους δεδομένα. Ακόμα, για την δημιουργία του ψηφιακού βιβλίου παρατηρείται ότι συμπεριλαμβάνεται η περιοχή της Γλώσσας με περιεχόμενο την Παραγωγή Γραπτών και Προφορικών Κειμένων (ΑΠΣ, 2014), οπότε τα παιδιά εξασκούν και τον προφορικό λόγο για να παραθέσουν τις ιδέες τους σχετικά με το θέμα που αναπτύσσουμε και πρόκειται να αποτυπώσουμε, δημιουργώντας αφηγηματικά κείμενα. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα παιδιά για να ολοκληρώσουν μία ψηφιακή αφήγηση χρειάζεται να ακολουθήσουν τα εξής στάδια στάδια: Γράψιμο, Σενάριο, Εικονογραφημένο Σενάριο, Προσθήκη Πολυμέσων και Κοινοποίηση (Κόμης, 2015), οπότε ο εκπαιδευτικός μπορεί να λειτουργήσει συνεργατικά με τους μαθητές για δημιουργήσει την ψηφιακή αφήγηση μέσα από ομάδες παιδιών, βασιζόμενος στον τομέα της Προσωπικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης έχοντας ως περιεχόμενο την κοινωνική αλληλεπίδραση (ΑΠΣ, 2014).
Α.7 Ανάλυση του περιεχομένου Αναφέρετε ποιες είναι οι κυριότερες νέες γνώσεις που θα διδαχθούν στους μαθητές και ποια στοιχεία τους είναι κρίσιμα.
- Οι μαθητές/τριες θα δημιουργήσουν μία δικιά τους ψηφιακή αφήγηση, ακολουθώντας τα βήματα συγγραφής, μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν πολυτροπικά κείμενα και να λειτουργούν σε ομάδες για την επίτευξη του κάθε μέρους της συγγραφής.
Β. Οι εναλλακτικές αντιλήψεις των μαθητών Αναφέρετε τις εναλλακτικές (πρότερες) αντιλήψεις, τις ιδέες και τις αναπαραστάσεις των μαθητών καθώς και τις πιθανές δυσκολίες της σκέψης τους σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο (σύμφωνα με αντίστοιχες βιβλιογραφικές πηγές ή εμπειρικά δεδομένα). Με ποιες δραστηριότητες θα ανιχνεύσετε τις πρότερες γνώσεις; Πώς θα χρησιμοποιήσετε τα ευρήματά σας στον καθορισμό των στόχων και τη σχεδίαση του σεναρίου;
Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, έχε παρατηρηθεί ότι οι μαθητές μαθαίνουν ευκολότερα μέσα από την ψηφιακή αφήγηση σε σχέση με το συμβατικό τρόπο διδασκαλίας. Ακόμα, ποικίλα θέματα έχουν προσεγγιστεί μέσα από τη δημιουργία ψηφιακής αφήγησης κάνοντάς το πιο ελκυστικό για τους μαθητές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για την δημιουργία μίας ψηφιακής αφήγησης ο εκπαιδευτικός μπορεί να στηριχθεί στις ιδέες των μαθητών και να τις ενσωματώσει. Ταυτόχρονα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ευρηματικός τρόπος αξιολόγησης από τον εκπαιδευτικό προς τους μαθητές για τα θέματα τα οποία ήδη έχουν αναπτύξει (Κόμης, 2015). Επιπλέον, η ψηφιακή αφήγηση μέσα από τη βιβλιογραφία προσφέρει στους μαθητές την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους, να αναπτύξουν την κριτική σκέψη, να εμπλακούν ενεργά στη μάθηση, να μάθουν να επικοινωνούν - να συνεργάζονται, να εμπλακούν σε ένα θέμα από πολλαπλές οπτικές γωνίες και να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες (Κόμης, 2015). Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ουσιαστικά τι προσφέρει η ψηφιακή αφήγηση στον τρόπο μάθησης και τι αποτελεσματικότητα έχει σε αυτήν, όμως δεν έχει παρατηρηθεί στον τρόπο με το οποίο συμβάλουν στην κοινωνική ανάπτυξη του μαθητή και πως αυτή έχει αντίκτυπο στην διαδικασία μάθησης, όπως και πως επιτυγχάνεται η συγγραφή μιας ψηφιακής αφήγησης σε ομάδες. Γι' αυτό τον λόγο αρχικά θα παρουσιαστεί ένα κανονικό βιβλίο και ο εκπαιδευτικός θα θέσει ερωτήσεις στους μαθητές σχετικά με τα στοιχεία που έχει ένα παραμύθι και πως έχει δημιουργηθεί.
Γ. Σκοπός και Στόχοι του εκπαιδευτικού σεναρίου Διατυπώστε το σκοπό και τους στόχους του σεναρίου. Οι στόχοι μπορεί να είναι γνωστικοί, όπως η κατανόηση εννοιών, ή η οικοδόμηση γνώσεων, μπορεί να αναφέρονται σε δεξιότητες ή να αφορούν σε στάσεις και αξίες.
__Σκοπός:''__''' Να αναπτύξουν την δημιουργικότητά τους χρησιμοποιώντας πολυτροπικά κείμενα, μέσα από την δημιουργία της ψηφιακής αφήγησης με το λογισμικό του Book Creator.
Ως προς το γνωστικό αντικείμενο
Δραστηριότητα ψυχολογικής προετοιμασίας: Να αναζητήσουν τα στοιχεία δημιουργίας ενός παραμυθιού
Δραστηριότητα διδασκαλίας:
- Α' φάση: Να καταγράψουν τα βήματα συγγραφής της ψηφιακής αφήγησης.
- Β' φάση: Να δημιουργήσουν το δικό τους σενάριο .
Δραστηριότητες εμπέδωσης:
- Α' φάση: Να αποτυπώσουν το σενάριο με εικόνες.
- Β' φάση: Να εισάγουν πολυτροπικά κείμενα μέσα στην ιστορία.
Δραστηριότητα Αξιολόγησης: Να αναστοχαστούν τα στοιχεία ενός παραμυθιού σε σχέση με τη δημιουργία του.
Δραστηριότητα μεταγνωστική: Να συγκρίνουν τις πρότερες ιδέες τους και αυτές μετά την εκπαιδευτική παρέμβαση στην ολομέλεια και να παρουσιάσουν τα στάδια συγγραφής σε ομάδες.
Ως προς τη χρήση των ΤΠΕ
- Να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό του Book Creator για την απεικόνιση της ψηφιακής αφήγησης.
Ως προς τη μαθησιακή διαδικασία
- Να συνεργαστούν σε ομάδες για την συγγραφή της ιστορίας.
- Να αναπτύξουν κριτική σκέψη.
- Να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους.
Δ. Διδακτικό υλικό και απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για το σενάριο
Δ.1 Υλικοτεχνική Υποδομή Αναφέρετε, την υλικοτεχνική υποδομή που κρίνετε απαραίτητη για την υλοποίηση του σεναρίου.
- Ηλεκτρονικό Υπολογιστής
Δ.2 Διδακτικό Υλικό Αναφέρετε το διδακτικό υλικό που θα χρησιμοποιήσετε. Όσον αφορά το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσετε, αναφέρετε την κατηγορία στην οποία ανήκει και αιτιολογήστε την επιλογή σας.
- Στο συγκεκριμένο σενάριο γίνεται χρήση του λογισμικού Book Creator, με σκοπό τη δημιουργία ψηφιακής αφήγησης.
- Στη δραστηριότητα ψυχολογικής προετοιμασίας χρησιμοποιείται ένα κανονικό παραμύθι με σκοπό την αναγνώριση των στοιχείων ενός παραμυθιού για την συγγραφή του και ένα χαρτόνι για την καταγραφή των απαντήσεων των παιδιών.
Ε. Περιγραφή και δραστηριότητες υλοποίησης του σεναρίου
Ε.1 Οργάνωση της Τάξης Εξηγήστε πώς θα οργανώσετε την τάξη σας. Αναφερθείτε στο ρόλο των μαθητών και του εκπαιδευτικού.
- Οι μαθητές/τριες αρχικά θα βρίσκονται στην ολομέλεια και στη συνέχεια θα χωριστούν σε ομάδες των τριών ατόμων με τυχαίο τρόπο (λάχνισμα) και κάθε μέλος της ομάδας θα έχει και από έναν ρόλο για την υλοποίηση του βήματος για την δημιουργία της ψηφιακής αφήγησης και στη συνέχεια θα συνθέσουν τα βήματα για την ολοκλήρωσή της.
- Ο εκπαιδευτικός θα δρα συνεργατικά με τους/τις μαθητές/τριες και θα θέτει κάποιες διδακτικές βοήθειες.
* Οι μαθητές/τριες θα χρησιμοποιήσουν το λογισμικό του Book Creator για να δημιουργήσουν πολυτροπικά κείμενα και δημιουργήσουν το ψηφιακό τους βιβλίο.
Ε.2 Διδακτικές προσεγγίσεις και στρατηγικές
Θεωρητική προσέγγιση
- Η θεωρητική προσέγγιση που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι η κοινωνινικοπολιτισμική προσέγγιση , διότι οι μαθητές/τριες θα εργαστούν συνεργατικά και όχι ατομικά για την οικοδόμηση της νέας γνώσης . Ουσιαστικά, η μάθηση γίνεται μέσα από μία κοινωνική διαδικασία συνεργατικών δραστηριοτήτων δουλεύοντας σε ομάδες το κάθε μέρος και για το τελικό αποτέλεσμα χρειάζεται η σύνθεση των επιμέρους μερών.
Μεθοδολογική προσέγγιση
- Η μεθοδολογική προσέγγιση που θα χρησιμοποιηθεί είναι η συνεργατική μάθηση, αφού οι μαθητές/τριες θα λειτουργήσουν συνεργατικά σε ομάδες των τριών, με σκοπό κάθε ομάδα να υλοποιήσει και από ένα βήμα της ψηφιακής αφήγησης και στο τέλος να συνεργατικά να την ολοκληρώσουν, συνθέτοντας τα.
Διδακτική προσέγγιση με ΤΠΕ
Ε.3 Περιγραφή δραστηριοτήτων σεναρίου α. Δραστηριότητα/ες ψυχολογικής και γνωστικής προετοιμασίας: αποτίμηση υπάρχουσας γνώσης και ανίχνευση αναπαραστάσεων και γνωστικών δυσκολιών.
Αρχικά ο εκπαιδευτικός θα μαζέψει τα παιδιά στην ολομέλεια και θα ξεκινήσει προετοιμάζοντας τους/τις μαθητές/τριες σχετικά με το τι θα ακολουθήσει. Αυτό περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
- Θα παρουσιάσει ο εκπαιδευτικός ένα βιβλίο.
- Θα θέσει τις εξής ερωτήσεις στους μαθητές: Τί δείχνει αυτό το βιβλίο;, Τί βλέπετε να υπάρχει μέσα στο βιβλίο;, Πώς πιστεύετε δημιουργήθηκαν;, Από ποιόν πιστεύετε;, Τί βήματα ακολούθησε;
- Έπειτα, θα ακολουθήσει μία συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία ενός παιδικού βιβλίου, σύμφωνα με τις απόψεις των μαθητών και θα καταγραφούν τα βήματα της ψηφιακής αφήγησης.
- Έχοντας καταγράψει τα βήματα της ψηφιακής αφήγησης, ο εκπαιδευτικός θα χωρίσει τους/τις μαθητές/τριες σε ομάδες των τριών ατόμων (ανάλογα τον αριθμό των μαθητών/τριών του τμήματος) φτιάχνοντας σύνολο πέντε ομάδες. Σε κάθε άτομο της κάθε ομάδας θα έχει ανατεθεί και από ένας ρόλος για την ολοκλήρωση του κάθε βήματος.
β. Δραστηριότητα/ες διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου
Α' φάση:
- Έχοντας καταγράψει τα βήματα της ψηφιακής αφήγησης, θα αποφασιστεί από κοινού στην ολομέλεια το θέμα που θα διαδραματιστεί στην ψηφιακή αφήγηση.
- Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτικός θα ορίσει ρόλους για το πρώτο βήμα που είναι το γράψιμο του σεναρίου. Οι ρόλοι θα είναι οι εξής:
- Ένα άτομο θα είναι υπεύθυνο για να ερευνήσει - μάθει πληροφορίες σχετικά με το θέμα που αναπτύσσουμε. - Ένα άτομο θα είναι υπεύθυνο για το γράψιμο της ιστορίας. - Ένα άτομο θα είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό και μπορεί να βοηθήσει το άτομο που είναι υπεύθυνο για το γράψιμο του σεναρίου.
- Ολοκληρώνοντας το γράψιμο του σεναρίου η ομάδα θα παρουσιάσει στην επόμενη ομάδα αυτά που έχει δημιουργήσει στην επόμενη ομάδα που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του σεναρίου.
- Ο εκπαιδευτικός θα δρα συνεργατικά και υποστηρικτικά έτσι ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες δυσκολίες και απορίες.
Β' φάση:
- Αφού έχει ενημερωθεί η ομάδα σχετικά με το γράψιμο του σεναρίου, ο εκπαιδευτικός θα ορίσει ρόλους για το επόμενο βήμα και την δημιουργία του σεναρίου. Οι ρόλοι θα είναι οι εξής:
- Ένα άτομο θα είναι υπεύθυνο για να διαχωρίσει την ιστορία σε στιγμιότυπα. - Ένα άτομο θα σχεδιάσει την ροή της ιστορίας. - Ένα άτομο θα είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό και μπορεί να βοηθάει τα δύο προηγούμενα άτομα.
- Ολοκληρώνοντας το γράψιμο του σεναρίου η ομάδα θα παρουσιάσει στην επόμενη ομάδα αυτά που έχει δημιουργήσει στην επόμενη ομάδα που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία εικονογραφημένου σεναρίου .
- Ο εκπαιδευτικός θα δρα συνεργατικά και υποστηρικτικά έτσι ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες δυσκολίες και απορίες.
Γ' φάση:
- Αφού έχει ενημερωθεί η ομάδα σχετικά με το σεναρίου, ο εκπαιδευτικός θα ορίσει ρόλους για το επόμενο βήμα που είναι η δημιουργία εικονογραφημένου σεναρίου. Οι ρόλοι θα είναι οι εξής:
- Ένα άτομο θα είναι υπεύθυνο για να σκεφτεί πως θα εικονογραφήσουν την ιστορία σχετικά με τους ήρωες. - Ένα άτομο θα είναι υπεύθυνο για να σκεφτεί πως θα εικονογραφήσουν την ιστορία σχετικά με τα αντικείμενα. - Ένα άτομο θα είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό και για να σκεφτεί πως θα εικονογραφήσουν την ιστορία σχετικά με τα σκηνικά.
- Ολοκληρώνοντας τη δημιουργία εικονογραφημένου σεναρίου η ομάδα θα παρουσιάσει στην επόμενη ομάδα αυτά που έχει δημιουργήσει που είναι η προσθήκη πολυμέσων .
- Ο εκπαιδευτικός θα δρα συνεργατικά και υποστηρικτικά έτσι ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες δυσκολίες και απορίες. Επιπλέον, μπορεί να θέσει και κάποιες διδακτικές βοήθειες όπως: Γιατί επιλέξατε αυτό τον τρόπο για το συγκεκριμένο σημείο της ιστορίας;, Τί θεωρείται ποιο σημαντικό από αυτό το σημείο;, Τί θα προσθέσετε στη συνέχεια;.
γ. Δραστηριότητα/ες εμπέδωσης του γνωστικού αντικειμένου
Α' φάση:
- Αφού έχει ενημερωθεί η ομάδα σχετικά με τη δημιουργία του εικονογραφημένου σεναρίου, ο εκπαιδευτικός θα ορίσει ρόλους για το επόμενο βήμα που είναι η προσθήκη πολυμέσων. Οι ρόλοι θα είναι οι εξής:
- Ένα άτομο θα είναι υπεύθυνο για να εντοπίσει τα σημεία που θα προσθέσουν τα πολυμέσα. - Ένα άτομο θα είναι υπεύθυνο για να δημιουργήσει τα πολυμέσα και να τα συλλέξει. - Ένα άτομο θα είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό και για να βοηθήσει σχετικά με τη δημιουργία των πολυμέσων.
- Ολοκληρώνοντας τη προσθήκη των πολυμέσων η ομάδα θα παρουσιάσει στην επόμενη ομάδα αυτά που έχει δημιουργήσει που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της ψηφιακής αφήγησης. .
- Ο εκπαιδευτικός θα δρα συνεργατικά και υποστηρικτικά έτσι ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες δυσκολίες και απορίες. Επιπλέον, μπορεί να θέσει και κάποιες διδακτικές βοήθειες όπως: Τί πιστεύετε ότι θα είναι καλύτερο για αυτό το σημείο της ιστορίας;, Γιατί επιλέξατε αυτό το μέσον;, Τί ενναλακτική σκεφτόσασταν; Γιατί;.
Β' φάση:
- Αφού έχει ενημερωθεί η ομάδα σχετικά με τη προσθήκη των πολυμέσων, ο εκπαιδευτικός θα ορίσει ρόλους για το επόμενο βήμα που είναι η δημιουργία της ψηφιακής αφήγησης και θα χρησιμοποιηθεί το λογισμικό του Book Creator. Οι ρόλοι θα είναι οι εξής:
- Ένα άτομο θα είναι υπεύθυνο για να εισάγει ήχους στο σενάριο. - Ένα άτομο θα είναι υπεύθυνο για σκανάρει τις εικόνες στο σενάριο. - Ένα άτομο θα είναι υπεύθυνο για την αφήγηση της ιστορίας και την επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό.
- Ολοκληρώνοντας τη δημιουργία της ψηφιακής αφήγησης, η ομάδα θα την παρουσιάσει στην ολομέλεια.
- Ο εκπαιδευτικός θα δρα συνεργατικά και υποστηρικτικά έτσι ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες δυσκολίες και απορίες.
δ. Δραστηριότητα/ες αξιολόγησης του γνωστικού αντικειμένου
Αφού έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή της δικιά μας ψηφιακής αφήγησης ο εκπαιδευτικός θα θέσει ξανά τις αρχικές ερωτήσεις που είχαν γίνει στην δραστηριότητα γνωστικής προετοιμασίας, θα τις καταγράψει και θα ρωτήσει τους μαθητές ποια είναι η γνώμη τους για αυτά που πίστευαν αρχικά και αυτά που πιστεύουν μετά τη δημιουργία της ψηφιακής αφήγησης.
ε. Μεταγνωστική/ες δραστηριότητα/ες
- Ο εκπαιδευτικός θα ζητήσει από την κάθε ομάδα του κάθε βήματος να αναλύσουν τα βήματα που ακολούθησαν για τη δημιουργία της ψηφιακής αφήγησης.
Ε.4 Φύλλα εργασίας
Ε.5 Δραστηριότητες υλοποίησης του εκπαιδευτικού σεναρίου στην τάξη
α. Δραστηριότητα/ες ψυχολογικής και γνωστικής προετοιμασίας: αποτίμηση υπάρχουσας γνώσης και ανίχνευση αναπαραστάσεων και γνωστικών δυσκολιών.
β. Δραστηριότητα/ες διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου
γ. Δραστηριότητα/ες εμπέδωσης του γνωστικού αντικειμένου
δ. Δραστηριότητα/ες αξιολόγησης του γνωστικού αντικειμένου
ε. Μεταγνωστική/ες δραστηριότητα/ες
Στ. Αξιολόγηση Στ.1. Αξιολόγηση των μαθητών •υλοποιείται από τον εκπαιδευτικό: αφορά στην αξιολόγηση σχετικά με την επίτευξη των μαθησιακών στόχων που έχουν τεθεί, τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά των παιδιών, ώστε να διαπιστώσει την γνωστική εξέλιξη των μαθητών •υλοποιείται από τα ίδια τα παιδιά: λειτουργεί ως διαδικασία αναστοχασμού αφενός για τη μαθησιακή τους διαδικασία κατά τη διάρκεια εξέλιξης του εκπαιδευτικού σεναρίου και αφετέρου για το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού σεναρίου
Στ.2 Αξιολόγηση του σεναρίου''' υλοποιείται από τον εκπαιδευτικό και περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες: •αξιολόγηση σχετικά με την καταλληλότητα των διδακτικών επιλογών (διδακτικές προσεγγίσεις και στρατηγικές, διδακτικό υλικό…) για τον εντοπισμό δυσκολιών και την πρόταση τροποποιήσεων και βελτιώσεων. •αξιολόγηση σχετικά με το ρόλο του εκπαιδευτικού
Ζ. Πρόσθετες πληροφορίες (Οδηγίες/Παρατηρήσεις), Βιβλιογραφία – Δικτυογραφία Ζ1. Πρόσθετες πληροφορίες
Ζ2. Βιβλιογραφία – Δικτυογραφία