Κύρια σελίδα

Κύρια σελίδα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

«Το μυστήριο του σχήματος της Γης»

Σχεδίαση εκπ/κου σεναρίου με χρήση λογισμικών: • Google Earth

ΟΝΟΜΑ/ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Δήμητρα Τιμπιλή




Α. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Λίγα λόγια γενικού περιεχομένου για το προτεινόμενο σενάριο

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σενάριο εστιάζει στην χρήση του Google Earth ως εργαλείο οπτικοποίησης στην προσχολική εκπαίδευση. Με τη βοήθεια του συγκεκριμένου εργαλείου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τη Γη από διαφορετικά επίπεδα και με διαφορετικούς τρόπους, έτσι ώστε να προσπαθήσουν να δώσουν μόνα τους απάντηση στο ερώτημα αναφορικά με τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι με βάση την καθημερινή τους εμπειρία παρατηρούν ότι η Γη φαίνεται να είναι επίπεδη, ενώ στην πραγματικότητα είναι σφαιρική.

Α.1 Τίτλος εκπαιδευτικού σεναρίου, Τάξη που απευθύνεται

«Το μυστήριο του σχήματος της Γης» Εκπαιδευτικό σενάριο για το νηπιαγωγείο

Α.2 Δημιουργός/οι του εκπ/κου σεναρίου Ονοματεπώνυμο των μελών της Ομάδας

Δήμητρα Τιμπιλή

Α.3 Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Αναφέρετε το γνωστικό αντικείμενο/μαθησιακή περιοχή ή τη θεματική περιοχή σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων (Γλώσσας, Μαθηματικών…) με το οποίο/την οποία συνδέεται. Σε περίπτωση που προτείνετε διαθεματικό σενάριο, αναφέρετε ποια γνωστικά αντικείμενα ή μαθησιακές περιοχές εμπλέκονται στο σενάριο.

Το γνωστικό αντικείμενο στο οποίο εστιάζει το παρόν σενάριο είναι το σχήμα της Γης από διαφορετικές προοπτικές. Οι μαθησιακές περιοχές στις οποίες αντιστοιχεί το γνωστικό αυτό αντικείμενο είναι η περιοχή των Φυσικών Επιστημών και η περιοχή των Μαθηματικών (Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου, 2014). Επίσης, τα παιδιά χρησιμοποιούν το Google Earth ως εργαλείο για την διερεύνησή τους, ώστε να δώσουν απάντηση στο πρόβλημα αναφορικά με τον λόγο για τον οποίο η Γη φαίνεται επίπεδη ενώ είναι σφαιρική. Επομένως, μία ακόμα μαθησιακή περιοχή η οποία εμπλέκεται στο παρόν σενάριο είναι οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου, 2014).

Α.4 Προαπαιτούμενες γνώσεις των μαθητών Αναφέρετε τις προαπαιτούμενες γνώσεις που πρέπει να έχουν διδαχθεί οι μαθητές σε σχέση με το γνωστικό αντικείμενο και τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν αποκτήσει σε σχέση με τα εκπαιδευτικά υπολογιστικά περιβάλλοντα που θα χρησιμοποιηθούν στο σενάριο.

Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν πως να χειρίζονται το ποντίκι του υπολογιστή και να έχουν έρθει ξανά σε επαφή με το Google Earth, έτσι ώστε να αναγνωρίζουν βασικά εργαλεία, όπως η αλλαγή κλίμακας και κλίσης θέασης, η δυνατότητα πλοήγησης με το ποντίκι, καθώς και η επιλογή steer view. Επιπλέον, τα παιδιά χρειάζεται να αντιλαμβάνονται ότι ένα αντικείμενο παραμένει το ίδιο όταν αλλάζουμε οπτική θέασης. Τέλος, πριν από το παρόν διδακτικό σενάριο, καλό θα ήταν να έχει προηγηθεί κάποιο διδακτικό σενάριο με γνωστικό αντικείμενο το σχήμα της Γης, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν το σχήμα της, έτσι ώστε να μπορέσουν να επικεντρωθούν στο πρόβλημα αναφορικά με την αντίφαση την καθημερινής εμπειρίας αναφορικά με το σχήμα της Γης και της σχολικής-επιστημονικής γνώσης.

Α.5 Εκτιμώμενη διάρκεια Εκτιμήστε περίπου τον απαιτούμενο χρόνο ή το πλήθος των δραστηριοτήτων που απαιτούνται για την υλοποίηση του σεναρίου.

8 δραστηριότητες

Α.6 Συσχετισμός με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Με ποια περιεχόμενα του Προγράμματος Σπουδών συνδέεται και σε ποια σημεία; Αν δεν υπάρχει σύνδεση αιτιολογήστε κατάλληλα.

Όσον αφορά τη συσχέτιση του παρόντος σεναρίου με το Αναλυτικό Πρόγραμμα, αυτή εμφανίζεται κυρίως στις τρεις γνωστικές περιοχές που αναφέρονται παραπάνω. Αναλυτικότερα, το σενάριο συνδέεται με τη μαθησιακή περιοχή των Μαθηματικών του Προγράμματος Σπουδών του 2014 και συγκεκριμένα με τον άξονα «Χώρος και Γεωμετρία - Μέτρηση». Το μαθησιακό περιεχόμενο είναι «οπτικοποίηση και χωρικός συλλογισμός, αναγνώριση οπτικών γωνιών», καθώς τα παιδιά καλούνται να παρατηρήσουν τη Γη από διαφορετικές θέσεις θέασης, και κυρίως από μεγάλη απόσταση, όπου διακρίνεται η σφαιρικότητά της, καθώς και από την οπτική ενός ανθρώπου, ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται τη σφαιρικότητα και το μέγεθος της Γης. Η δεύτερη μαθησιακή περιοχή στην οποία εντάσσεται το σενάριο είναι η μαθησιακή περιοχή των Φυσικών Επιστημών, με άξονα «ο πλανήτης Γη και το διάστημα». Το μαθησιακό περιεχόμενο, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου του 2014, είναι «το σχήμα της Γης, των άλλων πλανητών και το ηλιακό μας σύστημα». Τέλος, τα παιδιά εμπλέκονται με το εργαλείο Google Earth, μέσω του οποίο θα οδηγηθούν στα συμπεράσματά τους αναφορικά με την αντίφαση του σχήματος της Γης. Επομένως, η τρίτη μαθησιακή περιοχή η οποία εμπλέκεται στο παρόν σενάριο είναι οι «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)», με άξονα «διερευνώ, πειραματίζομαι, ανακαλύπτω και λύνω προβλήματα με τις Τ.Π.Ε.». Μαθησιακό περιεχόμενο είναι η «ενίσχυση των μαθησιακών εμπειριών με τη χρήση των Τ.Π.Ε.» και συγκεκριμένα με λογισμικά ανοικτού τύπου (οπτικοποίηση) (Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου, 2014).

Α.7 Ανάλυση του περιεχομένου Αναφέρετε ποιες είναι οι κυριότερες νέες γνώσεις που θα διδαχθούν στους μαθητές και ποια στοιχεία τους είναι κρίσιμα.

Οι κυριότερες γνώσεις που θα διδαχθούν οι μαθητές θα είναι η διατήρηση του σχήματος της Γης ανεξάρτητα από την οπτική από την οποία την παρατηρούμε. Βασικό στοιχείο για την απόκτηση αυτής της γνώσης είναι η αντίληψη ότι ένα σώμα παραμένει το ίδιο παρά τις διαφορετικές οπτικές γωνίες από τις οποίες το παρατηρούμε. Ταυτόχρονα, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η αναγνώριση του μεγέθους της Γης. Τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό Google Earth ως εργαλείο για επίλυση προβλήματος.

Β. Οι εναλλακτικές αντιλήψεις των μαθητών Αναφέρετε τις εναλλακτικές (πρότερες) αντιλήψεις, τις ιδέες και τις αναπαραστάσεις των μαθητών καθώς και τις πιθανές δυσκολίες της σκέψης τους σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο (σύμφωνα με αντίστοιχες βιβλιογραφικές πηγές ή εμπειρικά δεδομένα). Με ποιες δραστηριότητες θα ανιχνεύσετε τις πρότερες γνώσεις; Πώς θα χρησιμοποιήσετε τα ευρήματά σας στον καθορισμό των στόχων και τη σχεδίαση του σεναρίου;

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δημιουργούν νοητικές αναπαραστάσεις των αντικειμένων και των φαινομένων στο περιβάλλον όπου ζουν σύμφωνα με την καθημερινή τους εμπειρία (Ραβάνης, 2005). Όμως, όταν στο σχολείο διδάσκονται την σχολική-επιστημονική γνώση, πολλές φορές προσπαθούν να συνδυάσουν τη σχολική αυτή γνώση με τις βιωματικές τους νοητικές αναπαραστάσεις κι έτσι οδηγούνται στη δημιουργία «συνθετικών μοντέλων» (Σκοπελίτη, 2017). Το παρόν εκπαιδευτικό σενάριο εξετάζει το φαινόμενο αυτό αναφορικά με τις νοητικές αναπαραστάσεις που δομούν τα παιδιά για το σχήμα της Γης. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αντιλαμβάνονται το πραγματικό σχήμα της Γης, όμως ταυτόχρονα διατηρούν και το επίπεδο μοντέλο της Γης, το οποίο πηγάζει από την εμπειρία τους. Έτσι, φαίνεται πως τα παιδιά δομούν «ένα μοντέλο ‘διπλής-γης’» (Σκοπελίτη, 2017; Siegler, 2006). Οι πρότερες γνώσεις των παιδιών θα ανιχνευθούν, αρχικά με την 1η δραστηριότητα ανίχνευσης, όπου τα παιδιά καλούνται να αποτυπώσουν τις νοητικές τους αναπαραστάσεις για το σχήμα της Γης (Siegler, 2006), έτσι ώστε ο/η εκπαιδευτικός να αποφασίσει αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει στις επόμενες δραστηριότητες. Αναλυτικότερα, αν μεγάλος αριθμός παιδιών διατηρεί το νοητικό μοντέλο της επίπεδης Γης (Siegler, 2006), τότε ο/η εκπαιδευτικός θα ήταν καλό να κάνει πρώτα μία παρέμβαση ώστε να ξεκαθαρίσει ότι το σχήμα της Γης είναι σφαιρικό. Αν τα παιδιά εμφανίσουν το νοητικό μοντέλο της σφαιρικής Γης ή της «διπλής-γης» (Σκοπελίτη, 2017; Siegler, 2006), τότε ο/η εκπαιδευτικός θα συνεχίσει με το παρόν σενάριο, δημιουργώντας ερωτήματα προς επίλυση για την αντίφαση φαινομενικού και πραγματικού σχήματος της Γης.

Γ. Σκοπός και Στόχοι του εκπαιδευτικού σεναρίου Διατυπώστε το σκοπό και τους στόχους του σεναρίου. Οι στόχοι μπορεί να είναι γνωστικοί, όπως η κατανόηση εννοιών, ή η οικοδόμηση γνώσεων, μπορεί να αναφέρονται σε δεξιότητες ή να αφορούν σε στάσεις και αξίες.

Ως προς το γνωστικό αντικείμενο: να εξηγήσουν τον λόγο για τον οποίο η Γη φαίνεται επίπεδη, ενώ στην πραγματικότητα είναι σφαιρική.

Ως προς τη χρήση των ΤΠΕ: να παρατηρήσουν τη Γη μέσω Google Earth από διαφορετικές οπτικές γωνίες χρησιμοποιώντας τα βασικά εργαλεία του.

Ως προς τη μαθησιακή διαδικασία: να επιλύσουν το πρόβλημα της αντίφασης μεταξύ του φαινομενικού και του πραγματικού σχήματος της Γης χρησιμοποιώντας το Google Earth.

Δ. Διδακτικό υλικό και απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για το σενάριο Δ.1 Υλικοτεχνική Υποδομή Αναφέρετε, την υλικοτεχνική υποδομή που κρίνετε απαραίτητη για την υλοποίηση του σεναρίου.

Laptop για κάθε ομάδα παιδιών (περίπου 4) Η/Υ Βιντεοκάμερα

Δ.2 Διδακτικό Υλικό Αναφέρετε το διδακτικό υλικό που θα χρησιμοποιήσετε. Όσον αφορά το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσετε, αναφέρετε την κατηγορία στην οποία ανήκει και αιτιολογήστε την επιλογή σας.

Google Earth ως εργαλείο οπτικοποίησης. Το συγκεκριμένο λογισμικό ανήκει στην κατηγορία του εποικοδομισμού και του κοινωνικού επικοδομισμού. Το Google Earth θα βοηθήσει τα παιδιά να παρατηρήσουν τη Γη από διαφορετικές οπτικές γωνίες, οι οποίες εναλλάσσονται ομαλά και συνεχόμενα, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό με τα συμβατικά μέσα. Επίσης, η εναλλαγή των οπτικών γωνιών μπορεί να γίνει από τα ίδια τα παιδιά με τη χρήση των βασικών εργαλείων του Google Earth, η οποία είναι εφικτή από παιδιά στην προσχολική ηλικία. Power Point Μαρκαδόροι Χαρτιά Α4 Πλαστελίνες

Ε. Περιγραφή και δραστηριότητες υλοποίησης του σεναρίου Ε.1 Οργάνωση της Τάξης Εξηγήστε πώς θα οργανώσετε την τάξη σας. Αναφερθείτε στο ρόλο των μαθητών και του εκπαιδευτικού.

Ο/Η εκπαιδευτικός έχει ρόλο καθοδηγητικό και συνερευνητικό. Χρησιμοποιεί ένα πλαίσιο για το σενάριο το οποίο στοχεύει στην κινητοποίηση των παιδιών ώστε να βρουν απαντήσεις για ένα πρόβλημα. Ο/Η εκπαιδευτικός δίνει οδηγίες στα παιδιά για την διεξαγωγή της έρευνάς τους και με στοχευμένες ερωτήσεις τα καθοδηγεί στην επίλυση του προβλήματος. Τα παιδιά έχουν ρόλο ερευνητών που παρατηρούν και συζητούν για όλα όσα παρατηρούν. Επίσης, συνεργάζονται κατά τη διάρκεια την έρευνάς τους, τόσο μεταξύ τους είτε σε μικρές ομάδες, είτε στην ολομέλεια, όσο και με τον/την εκπαιδευτικό, ο οποίος τους καθοδηγεί ως αρχηγός μίας μεγάλης ομάδας.

Ε.2 Διδακτικές προσεγγίσεις και στρατηγικές Θεωρητική προσέγγιση Το παρόν εκπαιδευτικό σενάριο βασίζεται στις θεωρίες του εποικοδομισμού και του κοινωνικού εκοικοδομισμού.

Μεθοδολογική προσέγγιση Η μεθοδολογικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται είναι οι γνωστικές συγκρούσεις, η διερεύνηση και οι συνεργατικού τύπου δραστηριότητες.

Διδακτική προσέγγιση με ΤΠΕ Η διδακτική προσέγγιση που χρησιμοποιείται με τις ΤΠΕ είναι εποικοδομιστικού τύπου και συγκεκριμένα είναι η διερεύνηση.

Ε.3 Περιγραφή δραστηριοτήτων σεναρίου

α. Δραστηριότητα/ες ψυχολογικής και γνωστικής προετοιμασίας: αποτίμηση υπάρχουσας γνώσης και ανίχνευση αναπαραστάσεων και γνωστικών δυσκολιών.

Μέσα από τις δραστηριότητες ψυχολογικής και γνωστικής προετοιμασίας ο/η εκπαιδευτικός θα ανιχνεύσει τις νοητικές αναπαραστάσεις, αλλά και τις γνωστικές δυσκολίες των παιδιών αναφορικά με το θέμα που πρόκειται να διδάξει. Αρχικά, ο/η εκπαιδευτικός ανιχνεύει τα νοητικά μοντέλα που διατηρούν τα παιδιά στη σκέψη τους σχετικά με το σχήμα της Γης, καλώντας τα να σχεδιάσουν με τρισδιάστατο τρόπο τη Γη με πλαστελίνες. Σε επόμενη δραστηριότητα τα παιδιά καλούνται να διατυπώσουν τις υποθέσεις τους αναφορικά με το εξής πρόβλημα: «Γιατί οι άνθρωποι όταν κοιτούν τη Γη φαίνεται να είναι επίπεδη, ενώ στην πραγματικότητα είναι σφαιρική;». Τις υποθέσεις αυτές ο/η εκπαιδευτικός καταγράφει. Έτσι, ξεκινάει η διαδικασία επίλυσης ενός μεγάλου μυστηρίου γύρω από το σχήμα της Γης.

β. Δραστηριότητα/ες διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου

Στην φάση της διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου, τα παιδιά διδάσκονται το γνωστικό αντικείμενο. Για το παρόν σενάριο κρίνεται σημαντικό να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της διερευνητικής μάθησης, έτσι ώστε τα παιδιά να προσπαθήσουν μόνα τους να ανακαλύψουν τη γνώση. Σε αυτή τη φάση τα παιδιά παρατηρούν τη Γη τόσο με βιωματικό τρόπο (από την αυλή του σχολείου), όσο και μέσω Google Earth από διαφορετικές οπτικές γωνίες, με στόχο να παρατηρήσουν ότι το σχήμα της Γης παραμένει το ίδιο ανεξάρτητα από την οπτική από την οποία την κοιτάμε. Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών τους στο Google Earth τα παιδιά δρουν σε ομάδες. Τέλος κάθε ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματά της στην ολομέλεια, όπου συζητιούνται από όλους, ενώ ο/η εκπαιδευτικός προσπαθεί να τα καθοδηγήσει με κατάλληλες ερωτήσεις, ώστε να τα οδηγήσει στην απάντηση για το μυστήριο του σχήματος της Γης.

γ. Δραστηριότητα/ες εμπέδωσης του γνωστικού αντικειμένου

Σε αυτή την φάση ο/η εκπαιδευτικός προσπαθεί να επαναλάβει δραστηριότητες παρόμοιες με αυτές της διδασκαλίας, ώστε τα παιδιά να έρθουν ξανά αντιμέτωπα με παρόμοιους προβληματισμούς και να αφομοιώσουν τη γνώση. Συγκεκριμένα, σε αυτή τη φάση τα παιδιά παρατηρούν και πάλι τη Γη βιωματικά από την αυλή του σχολείου, αλλά και μέσω Google Earth. Στην αυλή τα παιδιά παρατηρούν τη Γη από διαφορετικά σημεία με στόχο να αντιληφθούν ότι ανάλογα με τη θέση που βρισκόμαστε βλέπουμε τη Γη διαφορετικά. Έπειτα, στο Google Earth τα παιδιά με τις ομάδες τους παρατηρούν τη Γη από διαφορετικά ύψη, με σκοπό να αντιληφθούν ότι ο μόνος τρόπος για να δει κάποιος με τα μάτια του το πραγματικό σχήμα της Γης είναι να την δει ολόκληρη, κάτι που συμβαίνει μόνο αν την κοιτάξει από το διάστημα. Η τελευταία αυτή παρατήρηση έχει στόχο να οδηγηθούν τα παιδιά στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται το σχήμα της Γης όταν βρίσκονται πάνω της, επειδή δεν την βλέπουν ολόκληρη. Στη συνέχεια, τα παιδιά παρουσιάζουν ομαδικά τα ευρήματά τους και τα σχολιάζουν στην ολομέλεια, μαζί με τον/την εκπαιδευτικό, ο οποίος/ η οποία με κατάλληλες ερωτήσεις προσπαθεί να τα καθοδηγήσει στο παραπάνω συμπέρασμα. Τέλος, τα παιδιά με τον/την εκπαιδευτικό συγκρίνουν τις αρχικές τους υποθέσεις με τα τελικά τους συμπεράσματα.

δ. Δραστηριότητα/ες αξιολόγησης του γνωστικού αντικειμένου

Η δραστηριότητα αξιολόγησης έχει σκοπό να αξιολογηθούν οι γνώσεις που απέκτησαν τα παιδιά από τις προηγούμενες δραστηριότητες. Ως δραστηριότητα αξιολόγησης θα εφαρμοστεί ένα quiz ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής που θα είναι σχεδιασμένο σε power point, όπου τα παιδιά θα πρέπει να επιλέξουν τις σωστές απαντήσεις σε ένα πλήθος ερωτήσεων, οι οποίες θα είναι συναφείς με τις ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν κατά τις προηγούμενες δραστηριότητες.

ε. Μεταγνωστική/ες δραστηριότητα/ες

Στη μεταγνωστική δραστηριότητα εξετάζονται τόσο οι γνώσεις που απέκτησαν τα παιδιά, όσο και η αντίληψή τους αναφορικά με τη μέθοδο που χρησιμοποίησαν για να μάθουν αυτές τις γνώσεις. Για να το ερευνήσει αυτό ο/η εκπαιδευτικός χρησιμοποιεί μία δραστηριότητα στην οποία τα παιδιά θα παρουσιάσουν μέσω ενός βίντεο όλη τη διαδικασία της έρευνάς τους. Αναλυτικότερα, θα παρουσιάσουν την ομάδα τους και τον τρόπο που συνεργάστηκαν, τις αρχικές τους υποθέσεις για το πρόβλημα, το εργαλείο που χρησιμοποίησαν για να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, τα ευρήματά τους και τα τελικά τους συμπεράσματα για το πρόβλημα.

Ε.4 Φύλλα εργασίας

Δεν υπάρχουν φύλλα εργασίας.

Ε.5 Δραστηριότητες υλοποίησης του εκπαιδευτικού σεναρίου στην τάξη α. Δραστηριότητα/ες ψυχολογικής και γνωστικής προετοιμασίας: αποτίμηση υπάρχουσας γνώσης και ανίχνευση αναπαραστάσεων και γνωστικών δυσκολιών.

1η Δραστηριότητα

Στόχος: 1.Να ανιχνευθούν οι νοητικές αναπαραστάσεις των παιδιών για το σχήμα της Γης. 2.Να κατασκευάσουν με πλαστελίνη τη Γη

Διδακτικές Στρατηγικές: Εποικοδομηστικού τύπου διδακτικές στρατηγικές: γνωστικές συγκρούσεις.

Διδακτικές Βοήθειες: ο/η εκπαιδευτικός θέλοντας να ανιχνεύσει τις νοητικές αναπαραστάσεις των παιδιών για το σχήμα της Γης χρησιμοποιεί ένα πλαίσιο το οποίο επιδιώκει να κινητοποιήσει τα παιδιά ώστε να αποτυπώσουν με τρισδιάστατο τρόπο τις νοητικές τους αναπαραστάσεις με την χρήση πλαστελίνης.

Ρόλος εκπαιδευτικού: ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού είναι βοηθητικός και εμψυχώνει τα παιδιά ώστε να αποτυπώσουν τις νοητικές τους αναπαραστάσεις.

Τι κάνουν τα παιδιά: τα παιδιά ακούν το πρόβλημα και καλούνται ατομικά να κατασκευάσουν τη Γη με πλαστελίνη.

Τι κάνει ο εκπαιδευτικός με τα παιδιά: Ο/Η εκπαιδευτικός διαβάζει το γράμμα στα παιδιά και τα κινητοποιεί ώστε να αποτυπώσουν τις νοητικές τους αναπαραστάσεις. Για την κινητοποίησή τους χρησιμοποιεί ένα πλαίσιο στο οποίο παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, το οποίο αναλαμβάνουν να λύσουν τα παιδιά.

Τι κάνουν τα παιδιά με το λογισμικό: Στην παρούσα φάση τα παιδιά δεν έρχονται ακόμα σε επαφή με το λογισμικό.

Τι κάνουν τα παιδιά μεταξύ τους: Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν απαιτείται η αλληλεπίδραση μεταξύ παιδιών.

Προστιθέμενη αξία: Δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία του λογισμικό σε αυτή την δραστηριότητα.

Περιγραφή: Τα παιδιά μαζί με τον/την εκπαιδευτικό συγκεντρώνονται στην ολομέλεια. Εκεί ο/η εκπαιδευτικός παρουσιάζει ένα κουτί το οποίο τα παιδιά καλούνται να ανοίξουν. Εκεί ανακαλύπτουν πως υπάρχει ένας φάκελος, μέσα στον οποίο υπάρχει ένα γράμμα. Το γράμμα αυτό προέρχεται από το «Διεθνές Αστεροσκοπείο» και ο/η εκπαιδευτικός το διαβάζει στα παιδιά. Οι επιστήμονες που το έγραψαν αναφέρουν πως έχουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για το οποίο χρειάζονται την βοήθεια των παιδιών. Το πρόβλημά τους είναι πως έχουν χάσει όλες τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις της Γης που είχαν, ενώ μία ομάδα επισκεπτών θα επισκεφθεί το αστεροσκοπείο τους σε λίγες ώρες. Γι’ αυτό τον λόγο ζητούν από τα παιδιά να φτιάξουν μερικές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις της Γης με πλαστελίνη και να τις στείλουν στους επιστήμονες για να τις δείξουν στους επισκέπτες. Έτσι τα παιδιά ατομικά καλούνται να κατασκευάσουν τη Γη με πλαστελίνη και να στείλουν τις κατασκευές τους στο αστεροσκοπείο. Ο/Η εκπαιδευτικός περνά από κάθε παιδί και παρατηρεί την κατασκευή του, ενώ στη συνέχεια μπορεί να κάνει μερικές ερωτήσεις, όπως «για ποιόν λόγο την σχεδίασες τη Γη με αυτό τον τρόπο, που βρίσκεσαι εσύ/το σχολείο πάνω στη Γη, φαίνεται ολόκληρη η Γη έτσι ή υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε στην κατασκευή». Τέλος, τα παιδιά βάζουν τις κατασκευές τους σε ένα κουτί για να τις στείλει ο/η εκπαιδευτικός στο αστεροσκοπείο. Με αυτό τον τρόπο ο/η εκπαιδευτικός ανιχνεύει τις νοητικές αναπαραστάσεις των παιδιών για το σχήμα της Γης μέσα από τρισδιάστατες κατασκευές και αξιολογεί επίσης και τα μαθησιακά αποτελέσματα του πιθανού προηγούμενου σεναρίου για το σχήμα της Γης.

2η Δραστηριότητα

Στόχος: 1.Να κάνουν υποθέσεις για τον λόγο για τον οποίο η Γη φαίνεται σφαιρική ενώ είναι επίπεδη.

Διδακτικές Στρατηγικές: Εποικοδομηστικού τύπου διδακτικές στρατηγικές: Διερεύνηση: Υπόθεση

Διδακτικές Βοήθειες: ο/η εκπαιδευτικός εντάσσει το πρόβλημα μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο επιδιώκει να βοηθήσει τα παιδιά να ενεργοποιήσουν την περιέργειά τους και το αίσθημα συλλογικής δράσης για την επίλυση ενός κοινού προβλήματος. Επιδιώκεται τα παιδιά να κινητοποιηθούν ώστε να διατυπώσουν τις υποθέσεις τους αναφορικά με το πρόβλημα που πρόκειται να ασχοληθούν.

Ρόλος εκπαιδευτικού: ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού είναι εμψυχωτικός και συνερευνητικός. Συγκεκριμένα παρουσιάζει το πρόβλημα προς επίλυση και το εξηγεί, δηλαδή την αντίφαση του φαινομενικού και πραγματικού σχήματος της Γης. Επίσης, επιδιώκει να κινητοποιήσει τα παιδιά να αποτυπώσουν τις υποθέσεις τους για το πρόβλημα που θα ασχοληθούν στη συνέχεια.

Τι κάνουν τα παιδιά: τα παιδιά ακούν το πρόβλημα και καλούνται ατομικά να εκφράσουν λεκτικά τις υποθέσεις τους για τους πιθανούς λόγους για τους οποίους η Γη φαίνεται επίπεδη, ενώ είναι σφαιρική.

Τι κάνει ο εκπαιδευτικός με τα παιδιά: Ο/Η εκπαιδευτικός διαβάζει το γράμμα στα παιδιά, εξηγεί το πρόβλημα που πρόκειται να ασχοληθούν και προσπαθεί να διερευνήσει τις υποθέσεις των παιδιών για το πρόβλημα αυτό και τις καταγράφει σε ένα χαρτόνι.

Τι κάνουν τα παιδιά με το λογισμικό: Στην παρούσα φάση τα παιδιά δεν έρχονται σε επαφή με το λογισμικό.

Τι κάνουν τα παιδιά μεταξύ τους: Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν απαιτείται η αλληλεπίδραση μεταξύ παιδιών, όμως είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να συζητούν μεταξύ τους, κάτι το οποίο μπορεί να διευκολύνει τη μεταξύ τους συνεργασία στις επόμενες δραστηριότητες και να δημιουργήσει ομαδικό κλίμα.

Προστιθέμενη αξία: Δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία του λογισμικό σε αυτή την δραστηριότητα.

Τα παιδιά μαζί με τον/την εκπαιδευτικό συγκεντρώνονται και πάλι στην ολομέλεια. Εκεί ο/η εκπαιδευτικός παρουσιάζει ένα δεύτερο γράμμα, το οποίο το έχει στείλει το «Διεθνές Αστεροσκοπείο» και το διαβάζει στα παιδιά. Σε αυτό το γράμμα οι επιστήμονες ευχαριστούν τα παιδιά για την πολύτιμη βοήθειά τους και αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι επισκέπτες έκαναν μία ερώτηση που προβλημάτισε τους επιστήμονες και δεν μπόρεσαν να απαντήσουν. Για τον λόγο αυτό ζητούν από τα παιδιά και πάλι τη βοήθειά τους για να λύσουν ένα μεγάλο μυστήριο. Το μυστήριο αυτό είναι το εξής: «Αφού η Γη είναι σφαιρική, γιατί οι άνθρωποι κάθε μέρα τη βλέπουν επίπεδη;». Ο/Η εκπαιδευτικός μπορεί να εξηγήσει περισσότερο το πρόβλημα, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει ότι τα παιδιά το κατανοούν. Τα παιδιά καλούνται τότε να εκφράσουν τις υποθέσεις τους για τους πιθανούς λόγους για τους οποίους η Γη φαίνεται επίπεδη, ενώ είναι σφαιρική. Με αυτό τον τρόπο ο/η εκπαιδευτικός ανιχνεύει τις ιδέες των παιδιών, ενώ αναλαμβάνει ρόλο συνερευνητή με τα παιδιά, ο οποίος σε πρώτη φάση καταγράφει τις ιδέες τους σε ένα χαρτόνι.

β. Δραστηριότητα/ες διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου

3η Δραστηριότητα

Στόχος: 1.Να παρατηρήσουν τη Γη από την δική τους καθημερινή οπτική γωνία 2.Να απαντήσουν σε ερωτήματα αναφορικά με το πως βλέπουν τη Γη και πως θα την έβλεπαν από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Διδακτικές Στρατηγικές: Εποικοδομηστικού τύπου διδακτικές στρατηγικές: Διερεύνηση: Πρόβλεψη

Διδακτικές Βοήθειες: Ο/Η εκπαιδευτικός κάνει μερικές ερωτήσεις στα παιδιά ώστε να τα καθοδηγήσει να σκεφτούν πιο στοχευμένα πάνω στο πρόβλημα, έτσι ώστε να οδηγηθούν ευκολότερα στη λύση του. Επίσης, καθοδηγεί τα παιδιά στη μέθοδο την οποία θα ακολουθήσουν για τη συλλογή παρατηρήσεων, η οποία στην παρούσα δραστηριότητα είναι η παρατήρηση της Γης με φυσικό τρόπο από την αυλή του σχολείου.

Ρόλος εκπαιδευτικού: Ο/Η εκπαιδευτικός έχει καθοδηγητικό ρόλο κάνοντας ερωτήσεις κατάλληλες ώστε τα παιδιά να σκεφτούν στοχευμένα στο προς επίλυση πρόβλημα. Επίσης, επιλέγει τη στρατηγική διερεύνησης του προβλήματος, καθώς παροτρύνει τα παιδιά να ξεκινήσουν τις παρατηρήσεις τους χρησιμοποιώντας την καθημερινή τους εμπειρία.

Τι κάνουν τα παιδιά: Τα παιδιά συζητούν με τον/την εκπαιδευτικό με βάση τα ερωτήματα που θέτει και προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτά. Επίσης, παρατηρούν τη Γη με βάσει τις κατευθύνσεις που δίνει ο/η εκπαιδευτικός.

Τι κάνει ο εκπαιδευτικός με τα παιδιά: Ο/Η εκπαιδευτικός συζητά με τα παιδιά και ερευνά μαζί τους το πρόβλημα, παρέχοντας όμως συγκεκριμένες κατευθύνσεις στην έρευνά τους.

Τι κάνουν τα παιδιά με το λογισμικό: Στην παρούσα φάση τα παιδιά δεν έρχονται σε επαφή με το λογισμικό.

Τι κάνουν τα παιδιά μεταξύ τους: Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν προβλέπεται κάποιο συγκεκριμένο είδος αλληλεπίδρασης μεταξύ παιδιών, όμως μπορούν να συζητούν και να αναστοχάζονται μαζί, κάτι το οποίο μπορεί να διευκολύνει τη μεταξύ τους συνεργασία στις επόμενες δραστηριότητες και να δημιουργήσει ομαδικό κλίμα.

Προστιθέμενη αξία: Δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία του λογισμικό σε αυτή την δραστηριότητα.

Περιγραφή: Τα παιδιά με τον/την εκπαιδευτικό κάθονται στην ολομέλεια και συζητούν για το πως θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα που τέθηκε στην προηγούμενη δραστηριότητα. Ο/Η εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει μερικές ερωτήσεις για να καθοδηγήσει την σκέψη των παιδιών, όπως «Ποιό είναι το πρόβλημά μας; Τί παρατήρησε ο επισκέπτης; Τι ξέρουμε για το σχήμα της Γης; Μπορούμε να παρατηρήσουμε κι εμείς αυτό που παρατήρησε ο επισκέπτης;». Στη συνέχεια ο/η εκπαιδευτικός παρακινεί τα παιδιά να βγουν στην αυλή του σχολείου για να παρατηρήσουν κι εκείνα τη Γη. Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης ο/η εκπαιδευτικός κάνει τις εξής ερωτήσεις: α) Που είναι η Γη; β) Που βρισκόμαστε εμείς σε σχέση με τη Γη; γ) Βλέπετε ολόκληρη τη Γη ή μόνο ένα μέρος της; δ) Μέχρι ποιο σημείο βλέπετε τη Γη; ε) Θα μπορούσαμε να βλέπουμε πιο μακριά με κάποιον τρόπο; Πως; στ) Υπάρχει κάτι που μας εμποδίζει να δούμε πιο μακριά; ζ) Αν δεν υπήρχε αυτό το εμπόδιο και βλέπαμε πιο μακριά θα την βλέπαμε ολόκληρη τη Γη; η) Με ποιόν τρόπο θα μπορούσαμε να δούμε πιο μακριά; θ) Τότε θα την βλέπαμε ολόκληρη τη Γή ή απλώς θα βλέπαμε ένα μεγαλύτερο μέρος της Γης; ι) Πως θα μπορούσαμε να δούμε ολόκληρη τη Γη; κ) Ένα πουλί που πετά βλέπει διαφορετικά τη Γη από εμάς; Πως; λ) Αν μπαίναμε σε ένα αεροπλάνο θα βλέπαμε διαφορετικά τη Γη απ’ οτι την βλέπουμε τώρα; Πως; μ) Αν πηγαίναμε στο διάστημα θα βλέπαμε διαφορετικά τη Γη απ’ οτι την βλέπουμε τώρα; Πως;

Με αυτό τον τρόπο ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να ανιχνεύσει πιθανά άλλα εμπόδια στη σκέψη των παιδιών που μπορεί να τον/την βοηθήσουν στη συνέχεια, ενώ παράλληλα καθοδηγεί τα παιδιά να σκεφτούν το πως θα φαινόταν η Γη από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

4η Δραστηριότητα

Στόχος: 1.Να δουν τη Γη από διαφορετικές οπτικές γωνίες μέσω Google Earth 2.Να απαντήσουν σε ερωτήματα αναφορικά με τη διατήρηση του σχήματος της Γης παρά την αλλαγή οπτικών γωνιών από τις οποίες την παρατηρούμε.

Διδακτικές Στρατηγικές: Εποικοδομηστικού τύπου διδακτικές στρατηγικές: Διερεύνηση: Έλεγχος

Διδακτικές Βοήθειες: Ο/Η εκπαιδευτικός καθοδηγεί τα παιδιά στη χρήση συγκεκριμένου εργαλείου για τις παρατηρήσεις τους. Επίσης, χωρίζει τις ομάδες των παιδιών και τους μοιράζει ρόλους. Ο/Η εκπαιδευτικός εξηγεί τις αρμοδιότητες κάθε ρόλου. Τέλος, κάνει στοχευμένες ερωτήσεις στις ομάδες ώστε να τις διευκολύνει να κατευθυνθούν στη λύση του προβλήματος.

Ρόλος εκπαιδευτικού: Ο/Η εκπαιδευτικός έχει ρόλο καθοδηγητικό και συνερευνητικό. Κάνει στοχευμένες ερωτήσεις ώστε να καθοδηγήσει τα παιδιά στην επίλυση του προβλήματος και διευκολύνει τα παιδιά στον χωρισμό των ομάδων και στη διανομή ρόλων. Επίσης, δίνει οδηγίες για τον εντοπισμό των οπτικών γωνιών που έχουν αναλάβει τα παιδιά.

Τι κάνουν τα παιδιά: Τα παιδιά αναλαμβάνουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες με βάση τον ρόλο τους στην ομάδα. Συγκεκριμένα κάποια παιδιά ελέγχουν το ποντίκι του υπολογιστή και πλοηγούνται με την ομάδα τους στο Google Earth. Κάποια άλλα παιδιά βοηθούν αυτούς που χειρίζονται το Google Earth προσφέροντάς τους συμβουλές και λέγοντάς τους τη γνώμη τους για τα ευρήματα. Κάποια άλλα παιδιά καταγράφουν με σχέδια σημειώσεις από τα ευρήματα και τέλος κάποια παιδιά αναλαμβάνουν στο τέλος να παρουσιάσουν τα ευρήματα της ομάδας.

Τι κάνει ο εκπαιδευτικός με τα παιδιά: Ο/Η εκπαιδευτικός συζητά με τα παιδιά, τόσο αναφορικά με τον τρόπο που θα ψάξουν σε αυτή τη φάση πληροφορίες, όσο και αναφορικά με τον σχολιασμό των ευρημάτων στο τέλος της δραστηριότητας. Επίσης, τα βοηθά να φτιάξουν ομάδες και να αναλάβουν ρόλους, και δίνει οδηγίες κατά τον εντοπισμό των οπτικών γωνιών.

Τι κάνουν τα παιδιά με το λογισμικό: Τα παιδιά αρχικά εστιάζουν και απομακρύνονται από τη Γη του Google Earth, αλλάζουν κλίση θέασης ή χρησιμοποιούν το steer view έτσι ώστε να βρουν την κατάλληλη οπτική γωνία ανάλογα με την κατηγορία που έχουν αναλάβει. Επίσης, το χρησιμοποιούν για να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους, δηλαδή για να δείξουν την οπτική γωνία την οποία επέλεξαν ως καταλληλότερη σύμφωνα με την κατηγορία που είχαν αναλάβει.

Τι κάνουν τα παιδιά μεταξύ τους: Τα παιδιά μεταξύ τους συνεργάζονται σε μικρές ομάδες, όπου ο καθένας έχει κι από έναν ρόλο, ώστε να εντοπίσουν και να αποφασίσουν ποια είναι η καταλληλότερη οπτική γωνία σύμφωνα με την κατηγορία τους. Τέλος, στην ολομέλεια συζητούν όλα μαζί, μαζί και με τον/την εκπαιδευτικό για τα ευρήματά τους και καταλήγουν σε κάποια συμπεράσματα.

Προστιθέμενη αξία: Το Google Earth παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά να παρατηρήσουν τη Γη από διαφορετική οπτική γωνία. Τα παιδιά με το Google Earth μπορούν να εστιάσουν στη Γη, αλλά και να απομακρυνθούν από αυτή, καθώς και να αλλάξουν κλίση θέασης με ομαλό και συνεχόμενο τρόπο, παρατηρώντας κάθε φορά τον διαφορετικό τρόπο που φαίνεται η Γη. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να την παρατηρήσουν τόσο από την οπτική γωνία ενός ανθρώπου που βρίσκεται πάνω της, το οποίο ταυτίζεται με την καθημερινή τους εμπειρία, όσο και από την οπτική γωνία του διαστήματος, το οποίο ταυτίζεται με τις σχολικές τους γνώσεις. Η αλλαγή οπτικής γωνίες με συμβατικά μέσα γίνεται μόνο με τη χρήση υδρογείου και έπειτα μετάβαση σε χάρτη, τρόπος ο οποίος δεν είναι ομαλός και συνεχής. Τέλος, τα παιδιά μπορούν να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους χρησιμοποιώντας αυτό το μέσο οπτικοποίησης, το οποίο είναι πιθανό να τα βοηθήσει να εκφραστούν καλύτερα ακόμα κι αν δυσκολεύονται με τον προφορικό λόγο, αντί να τα παρουσιάσουν λεκτικά με χρήση συμβατικών μέσων όπως ζωγραφιές ή απλές εικόνες.

Περιγραφή: Τα παιδιά με τον/την εκπαιδευτικό κάθονται στην ολομέλεια όπου ο/η εκπαιδευτικός αναφέρει στα παιδιά πως θα χρησιμοποιήσουν ένα εργαλείο που θα τους βοηθήσει να φτάσουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος. Το εργαλείο αυτό είναι ο υπολογιστής και θα τους βοηθήσει να δουν πως θα έβλεπε τη Γη ένας άνθρωπος, ένα πουλί, ένα αεροπλάνο και ένας αστροναύτης, ανάλογα με τα διαφορετικά σημεία από τα οποία παρατηρούν τη Γη.

	Τα παιδιά αρχικά με τη βοήθεια του/της εκπαιδευτικού χωρίζονται σε ομάδες. Ο/Η εκπαιδευτικός είναι καλό να έχει διακρίνει στα παιδιά ρόλους που τους ταιριάζουν περισσότερο για τη δόμηση των ομάδων. Οι ομάδες θα αποτελούνται από 4 μέλη. Κάθε μέλος θα αναλάβει από έναν ξεχωριστό ρόλο. Οι ρόλοι είναι οι εξής: α) χειριστής ποντικιού, β) υποστηρικτής χειριστή ποντικιού, γ) αυτός που καταγράφει σημαντικές πληροφορίες (τις αποτυπώνει με ζωγραφιές και σχέδια) και δ) παρουσιαστής (θα αναλάβει να παρουσιάσει τα ευρήματα). Ο/Η εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει γλωσσοπίεστρα τεσσάρων διαφορετικών χρωμάτων, ώστε να μοιράσει τους ρόλους των παιδιών σε κάθε ομάδα. Στη συνέχεια, οι ομάδες θα δημιουργηθούν με βάση τους ρόλους που ανέλαβε κάθε παιδί (κατά προτίμηση να προσπαθήσει ο/η εκπαιδευτικός να διαμορφώσει τις ομάδες με παιδιά που εκείνη την περίοδο βρίσκονται στην ίδια ομάδα). Αφού ο/η εκπαιδευτικός ανακοινώσει τις ομάδες, κάθε ομάδα πηγαίνει σε ένα τραπεζάκι, όπου θα τοποθετηθεί από ένα laptop με ανοιγμένο το περιβάλλον του Google Earth και χαρτιά Α4 με μαρκαδόρους για τις σημειώσεις.

Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να εντοπίσει από μία από τις διαφορετικές οπτικές γωνίες από τις οποίες ένας άνθρωπος που βρίσκεται πάνω στη Γη, ένα πουλί, ένα αεροπλάνο και ένας αστροναύτης βλέπουν τη Γη. Ο χειριστής του ποντικιού χρησιμοποιεί τη ροδέλα του ποντικιού ώστε να εστιάσει στη Γη του Google Earth ή να απομακρυνθεί από αυτήν ώστε να βρεί την κατάλληλη οπτική γωνία για την κατηγορία που έχει αναλάβει η ομάδα του. Ο υποστηρικτής του χειριστή ποντικιού λέει πόσο πρέπει να εστιάσει ή να απομακρυνθεί από τη Γη ο χειριστής, ενώ αυτός που κρατά σημειώσεις μπορεί να σχεδιάσει ο,τι θεωρεί σημαντικό, όπως ένα πουλί και αυτό που βλέπει από το ύψος που πετά σύμφωνα με το Google Earth. Ο/Η εκπαιδευτικός δίνει οδηγίες για τον εντοπισμό των οπτικών γωνιών που έχουν αναλάβει τα παιδιά, όπως «με τη ροδέλα του ποντικιού πλησιάστε ή απομακρυνθείτε από τη Γη. Πατήστε τη ροδέλα του ποντικιού για να δείτε τη Γη σαν να κοιτάτε ευθεία κι όχι προς τα κάτω. Επιλέξτε το ανθρωπάκι (street view) για να δείτε όπως βλέπει ένας άνθρωπος». Τέλος, τα παιδιά συζητούν για τα ευρήματά τους και αυτός που έχει αναλάβει την παρουσίαση, παρουσιάζει στο τέλος της δραστηριότητας στην ολομέλεια τόσο την οπτική γωνία με την οποία βλέπει τη Γη η κατηγορία που ανέλαβε η ομάδα του, όσο και τις σημειώσεις, αλλά και τον τρόπο που εντόπισαν την συγκεκριμένη οπτική γωνία. Τα παιδιά, λοιπόν, στο τέλος της εργασίας τους παρουσιάζουν στην ολομέλεια τα ευρήματά τους, όπου τα συζητούν και τα συγκρίνουν με αυτά των υπόλοιπων ομάδων, με την καθοδήγηση του/της εκπαιδευτικού. Κάποιες ερωτήσεις που μπορεί να ρωτήσει ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να είναι οι εξής: α) Ποια κατηγορία είχε αναλάβει η ομάδα σου; β) Τι σκεφτήκατε για να καταλήξετε στη συγκεκριμένη οπτική γωνία; γ) Πως την βλέπει τη Γη ο άνθρωπος/πουλί/αεροπλάνο/αστροναύτης; δ) Την την βλέπει από κοντά ή από μακριά; ε) Βλέπει πολλές λεπτομέρειες πάνω στη Γη π.χ. σπίτια ή δεν βλέπει πολλές λεπτομέρειες; στ) Τι σχήμα βλέπει ο άνθρωπος/ πουλί/ αεροπλάνο/ αστροναύτης ότι έχει η Γη; ζ) την βλέπει ολόκληρη; η) το αεροπλάνο σε σχέση με τον άνθρωπο βλέπει μεγαλύτερο μέρος της Γης; θ) Ποιος μπορεί να δει ολόκληρη τη Γη; ι) Μπορεί να καταλάβει ποιο είναι το σχήμα της Γης; κ) Τι θα έπρεπε να κάνει το αεροπλάνο/πουλί/άνθρωπος για να καταλάβει τι σχήμα έχει η Γη; λ) Όταν κοιτάζουμε τη Γη από διαφορετικό σημείο, τότε αλλάζει πραγματικά το σχήμα της ή σε εμάς φαίνεται να αλλάζει και στην πραγματικότητα μένει το ίδιο; μ) Τί σχήμα έχει η Γη; ν) Γιατί οι άνθρωποι βλέπουν τη Γη επίπεδη, ενώ είναι σφαιρική;

Τα παιδιά στην τελευταία ερώτηση καλούνται να απαντήσουν στο πρόβλημα που τέθηκε προηγουμένως. Μετά τις απαντήσεις των παιδιών ο/η εκπαιδευτικός λέει πως για να στείλουν την τελική τους απάντηση στους επιστήμονες του «Διεθνούς Αστεροσκοπείου» θα πρέπει να κάνουν μία ακόμα παρόμοια έρευνα για να είναι 100% σίγουροι για την απάντησή τους.

γ. Δραστηριότητα/ες εμπέδωσης του γνωστικού αντικειμένου

5η Δραστηριότητα

Στόχος: 1.Να διαπιστώσουν ότι καθένας που βρίσκεται σε έναν χώρο έχει διαφορετική οπτική γωνία 2.Να απαντήσουν σε ερωτήματα αναφορικά με την οπτική γωνία από την οποία το σχήμα της Γης γίνεται αντιληπτό.

Διδακτικές Στρατηγικές: Εποικοδομηστικού τύπου διδακτικές στρατηγικές: Διερεύνηση: Πρόβλεψη

Διδακτικές Βοήθειες: Ο/Η εκπαιδευτικός κάνει μερικές ερωτήσεις στα παιδιά ώστε να τα καθοδηγήσει να σκεφτούν πιο στοχευμένα πάνω στο πρόβλημα, έτσι ώστε να οδηγηθούν ευκολότερα στη λύση του. Επίσης, καθοδηγεί τα παιδιά στη μέθοδο την οποία θα ακολουθήσουν για την επιβεβαίωση των ευρημάτων της προηγούμενης έρευνάς τους, που είναι, αρχικά, η παρατήρηση της Γης με φυσικό τρόπο από την αυλή του σχολείου από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Ρόλος εκπαιδευτικού: Ο/Η εκπαιδευτικός έχει καθοδηγητικό ρόλο κάνοντας ερωτήσεις κατάλληλες ώστε τα παιδιά να σκεφτούν στοχευμένα στο προς επίλυση πρόβλημα. Επίσης, επιλέγει την επανάληψη παρόμοιας στρατηγικής έρευνας με την προηγούμενη, ξεκινώντας την έρευνά τους με βάση την καθημερινή τους εμπειρία.

Τι κάνουν τα παιδιά: Τα παιδιά συζητούν με τον/την εκπαιδευτικό με βάση τα ερωτήματα που θέτει και προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτά. Επίσης, παρατηρούν τη Γη από διαφορετικές οπτικές γωνίες με βάση τις κατευθύνσεις που δίνει ο/η εκπαιδευτικός.

Τι κάνει ο εκπαιδευτικός με τα παιδιά: Ο/Η εκπαιδευτικός χωρίζει τα παιδιά σε ζεύγη και τα τοποθετεί σε συγκεκριμένα σημεία της αυλής. Συζητά με τα παιδιά και ερευνά μαζί τους και τα παροτρύνει να παρατηρήσουν από διαφορετικές οπτικές τη Γη και να μοιραστούν τις σκέψεις τους με βάση κάποιες κατευθυντήριες ερωτήσεις.

Τι κάνουν τα παιδιά με το λογισμικό: Στην παρούσα φάση τα παιδιά δεν έρχονται σε επαφή με το λογισμικό.

Τι κάνουν τα παιδιά μεταξύ τους: Τα παιδιά κάνουν ζευγαράκια και στέκονται πλάτη πλάτη ώστε να έχουν διαφορετικές οπτικές. Επίσης, συζητούν όσα παρατηρούν.

Προστιθέμενη αξία: Δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία του λογισμικό σε αυτή την δραστηριότητα.

Περιγραφή: Τα παιδιά και ο/η εκπαιδευτικός κάθονται στην ολομέλεια. Εκεί ο/η εκπαιδευτικός λέει στα παιδιά πως πρέπει να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της προηγούμενη έρευνάς τους με μία ακόμα έρευνα. Έτσι, συγκεντρώνονται όλοι στην αυλή του σχολείου, όπου τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια. Κάθε ζευγάρι παιδιών τοποθετείται από τον/την εκπαιδευτικό σε μία θέση στην αυλή σε αρκετή απόσταση μεταξύ των ζευγαριών. Τα παιδιά που ανήκουν στο ίδιο ζευγάρι στέκονται πλάτη πλάτη. Τότε ο/η εκπαιδευτικός κάνει τις εξής ερωτήσεις: α) Βλέπετε όλοι τα ίδια πράγματα εκεί που κοιτάτε; β) Τι βλέπεις Α; Τι βλέπεις Β; γ) Βλέπετε