Μάθημα : ΥΓΙΕΙΝΗ
Κωδικός : MED820
-
Θεματικές Ενότητες
Υγιεινή Περιβάλλοντος
Υγιεινή του περιβάλλοντος. Εισαγωγή στην περιβαλλοντική τοξικολογία. Υγιεινή του ύδατος. Υγιεινή των τροφίμων. Ρύπανση της ατμόσφαιρας. Κλίμα. Διατροφή του ανθρώπου και βασικές αρχές διαιτολογίας. Διατροφή και Υγεία. Σύγχρονος τρόπος ζωής και υγεία. Μείζονες παράγοντες κινδύνου χρονίων νοσημάτων (κάπνισμα, παχυσαρκία, άλλοι παράγοντες). Βασικά στοιχεία Ιατρικής της Εργασίας.
Ορισμοί, χημικοί-βιολογικοί παράγοντες αλλοίωσης, οξείες και χρόνιες δηλητηριάσεις, τερατογόνος-ματαλλαξιογόνος-καρκινογόνος δράση περιβαλλοντικών χημικών ουσιών.
Επίπεδα των διαφόρων στοιχείων στον άνθρωπο. Θεμελιώδη και τοξικά ιχνοστοιχεία. Μέθοδοι προσδιορισμού οδηγών-τιμών.
Πηγές υδροληψίας, ποιοτικά χαρακτηριστικά πόσιμου νερού, μέθοδοι επεξεργασίας.
Συστήματα αποχέτευσης, μέθοδοι επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων.
Κυριότεροι ατμοσφαιρικοί ρύποι, βλάβες αναπνευστικού συστήματος, βλάβες άλλων οργάνων.
Υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες, ανάγκες, επιπτώσεις από την ανεπάρκεια βιαταμινών. Άλατα
Περιγράφονται οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στα τρόφιμα, οι λοιμώξεις που προκαλούν, αναλύονται οι μικροοργανισμοί και τα χαρακτηριστικά της παρουσίας τους στις διάφορες κατηγορίες τροφίμων καθώς και η επιβίωσή τους.
Περιγράφονται οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο υδάτινο περιβάλλον, πόσιμο, εμφιαλωμένο, νερά αναψυχής, υδατοσταγονίδια, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν ανάλογα με την κατανάλωση ή χρήση του νερού, αναλύονται οι μικροοργανισμοί και τα χαρακτηριστικά της παρουσίας τους στις διάφορες κατηγορίες υδάτινου περιβάλλοντος καθώς και οι δυνατότητες επιβίωσής τους.
Περιγράφονται οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στους χώρους εργασίας, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αναλύονται οι μικροοργανισμοί και τα χαρακτηριστικά της παρουσίας τους στους χώρους εργασίας.