4. Πολιτισμικοί και αξιακοί προσανατολισμοί

Στόχοι: 

? Να εντοπίζετε τις πέντε διαστάσεις του πολιτισμού του Hofstede.
? Να ορίζετε τους πολιτισμούς υψηλού και χαμηλού πλαισίου του Hall.
? Να συγκρίνετε και να αντιπαραθέτετε τους αξιακούς προσανατολισμούς των Kluckhohn και Strodtbeck.
? Να εξηγείτε τη θεωρία πολιτισμικών αξιών του Schwartz.
? Να εφαρμόζετε τις αρχές που διέπουν τη δεοντολογία της διαπολιτισμικής επικοινωνίας.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

? Οι τέσσερις πολιτισμικές διαστάσεις του Hofstede περιλαμβάνουν τον ατομικισμό έναντι της συλλογικότητας, την αρσενικότητα έναντι της θηλυκότητας, την απόσταση εξουσίας και την αποφυγή αβεβαιότητας. Πέμπτη διάσταση, που αναπτύχθηκε από τους Hofstede και Bond, αποτελεί ο μακροπρόθεσμος προσανατολισμός έναντι του βραχυπρόθεσμου.
? Αυτό το μοντέλο των πέντε διαστάσεων έχει βρει ευρεία χρήση στη διαπολιτισμική έρευνα σχετικά με τις οργανώσεις, τα άτομα και τις κοινότητες, παρότι έχει και ορισμένους επικριτές.
? Το πολιτισμικό μοντέλο υψηλού και χαμηλού πλαισίου του Edward T. Hall περιγράφει τον βαθμό στον οποίο τα άτομα βασίζονται σε λεκτικούς ή πλαισιακούς κώδικες, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες.
? Η θεωρία των αξιακών προσανατολισμών των Kluckhohn και Strodtbeck περιλαμβάνει τους προσανατολισμούς ανθρώπου - φύσης, δραστηριότητας, χρόνου, ανθρώπινης φύσης και σχέσεων. Οι Condon και Yousef επέκτειναν το μοντέλο των Kluckhohn και Strodtbeck, ωστόσο η ποικιλία των πολιτισμικών αξιών καθιστά δύσκολη την κατάρτιση ενός διεξοδικού καταλόγου.
? Η αξιακή θεωρία του Schwartz εντοπίζει εφτά τύπους πολιτισμικών αξιών, οι οποίοι συνοψίζονται σε τρεις διαστάσεις: ενσωμάτωση έναντι αυτονομίας, ιεραρχία έναντι ισονομίας και υπεροχή έναντι αρμονίας.
? Τρεις προσεγγίσεις της ηθικής συζητούνται εδώ: η καθολικότητα, ο σχετικισμός και η επικοινωνιακή προσέγγιση. Γενικές αρχές που διέπουν ολόκληρο το φάσμα της ηθικής διαπολιτισμικότητας περιλαμβάνουν την αμοιβαιότητα, τη μη επίκριση - αποδοκιμασία, την ειλικρίνεια και τον σεβασμό.