3. Η επίδραση του πολιτισμού στην αντίληψη

Στόχοι:

? Να ορίζετε την αντίληψη και να εντοπίζετε τα τρία στάδια της αντιληπτικής διαδικασίας.
? Να αναλύετε την επίδραση του πολιτισμού στην ανθρώπινη αντίληψη.

? Να εξηγείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επηρεάσουν τη διαπολιτισμικότητα

  • ο εθνοκεντρισμός,
  • τα στερεότυπα,
  • η προκατάληψη και
  • ο ρατσισμός.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

? Η ανθρώπινη αντίληψη αποτελεί τη βάση της επικοινωνίας. Ο φυσικός μηχανισμός της αντίληψης είναι ουσιαστικά ο ίδιος σε όλους τους ανθρώπους: τα αισθητήρια όργανα (μάτια, αυτιά, μύτη κ.λπ.) μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε ερεθίσματα στο περιβάλλον μας. Τα ερεθίσματα που λαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο οδηγούνται στη συνέχεια μέσω του νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο, όπου ερμηνεύονται.
? Η αντίληψη αποτελεί τη διαδικασία με την οποία αυτές οι αισθήσεις οργανώνονται σε αναγνωρίσιμα σύνολα ? το πρώτο βήμα για την απόδοση σημασίας. Η προηγούμενή μας εμπειρία γεννά προσδοκίες, οι οποίες ενεργούν πάνω στα νέα ερεθίσματα που θα ληφθούν.
? Το αποτέλεσμα της ερμηνείας και η διαδικασία της νοηματοδοσίας δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους. Η ερμηνεία είναι επίκτητη λειτουργία και επομένως υπόκειται σε ψυχολογικές, φυσιολογικές και πολιτισμικές επιρροές.
? Ενώ η ροπή προς την κατηγοριοποίηση και τη χρήση στεροτύπων είναι κοινή σε όλους τους ανθρώπους, είναι η πολιτισμική μας κοινωνικοποίηση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο επιτελείται αυτή η λειτουργία.
? Για να ξεπεράσουμε τους φραγμούς που θέτουν στη διαπολιτισμική επικοινωνία τα στερεότυπα, η προκατάληψη και ο ρατσισμός, θα πρέπει να ασκούμε τον πολιτισμικό σχετικισμό και να διατηρούμε το μυαλό μας ανοιχτό όταν αλληλεπιδρούμε με φορείς διαφορετικών πολιτισμών.