ΥΓΙΕΙΝΗ

Ενότητες

Υγιεινή Περιβάλλοντος

Υγιεινή του περιβάλλοντος. Εισαγωγή στην περιβαλλοντική τοξικολογία. Υγιεινή του ύδατος. Υγιεινή των τροφίμων. Ρύπανση της ατμόσφαιρας. Κλίμα. Διατροφή του ανθρώπου και βασικές αρχές διαιτολογίας. Διατροφή και Υγεία. Σύγχρονος τρόπος ζωής και υγεία. Μείζονες παράγοντες κινδύνου χρονίων νοσημάτων (κάπνισμα, παχυσαρκία, άλλοι παράγοντες). Βασικά στοιχεία Ιατρικής της Εργασίας.

Ρύπανση περιβάλλοντος

Ορισμοί, χημικοί-βιολογικοί παράγοντες αλλοίωσης, οξείες και χρόνιες δηλητηριάσεις, τερατογόνος-ματαλλαξιογόνος-καρκινογόνος δράση περιβαλλοντικών χημικών ουσιών.

Ιχνοστοιχεία

Επίπεδα των διαφόρων στοιχείων στον άνθρωπο. Θεμελιώδη και τοξικά ιχνοστοιχεία. Μέθοδοι προσδιορισμού οδηγών-τιμών. 

Εκτίμηση ποιότητας νερού - Απολύμανση νερού

Πηγές υδροληψίας, ποιοτικά χαρακτηριστικά πόσιμου νερού, μέθοδοι επεξεργασίας.

Αποχέτευση- Απόβλητα

Συστήματα αποχέτευσης, μέθοδοι επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων.

Ρύπανση ατμόσφαιρας

Κυριότεροι ατμοσφαιρικοί ρύποι, βλάβες αναπνευστικού συστήματος, βλάβες άλλων οργάνων.

Διατροφή

Εισαγωγή στη διατροφή. Ενεργειακές ανάγκες

Βιταμίνες, άλατα

Υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες, ανάγκες, επιπτώσεις από την ανεπάρκεια βιαταμινών. Άλατα

Βιολογικοί παράγοντες στα τρόφιμα

Περιγράφονται οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στα τρόφιμα, οι λοιμώξεις που προκαλούν, αναλύονται οι μικροοργανισμοί και τα χαρακτηριστικά της παρουσίας  τους στις διάφορες κατηγορίες τροφίμων καθώς και η επιβίωσή τους.

Βιολογικοί παράγοντες στα τρόφιμα (2)
Βιολογικοί παράγοντες στο υδάτινο περιβάλλον

Περιγράφονται οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο υδάτινο περιβάλλον, πόσιμο, εμφιαλωμένο, νερά αναψυχής, υδατοσταγονίδια, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν ανάλογα με την κατανάλωση ή χρήση του νερού, αναλύονται οι μικροοργανισμοί και τα χαρακτηριστικά της παρουσίας  τους στις διάφορες κατηγορίες υδάτινου περιβάλλοντος καθώς και οι δυνατότητες επιβίωσής τους.

Βιολογικοί Παράγοντες στους χώρους εργασίας

Περιγράφονται οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στους χώρους εργασίας, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αναλύονται οι μικροοργανισμοί και τα χαρακτηριστικά της παρουσίας  τους στους χώρους εργασίας.