Φυσική ΙΙ

Ενότητες

ΠΥΚΝΩΤΕΣ - ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ορισμός χωρητικότητας πυκνωτή.Ανάλυση γεωμετρίας και χαρακτηριστικών μεγεθών επίπεδου πυκνωτή. Μελέτη πιο σύνθετης γεωμετρίας : η περίπτωση του κυλινδρικού πυκνωτή. Ορισμός διηλεκτρικών και τιμές διηλεκτρικής σταθεράς για χαρακτηριστικά υλικά. Τάση και χωρητικότητα πυκνωτών σε σειρά. Τάση και χωρητικότητα πυκνωτών σε παράλληλη διάταξη. Υπολογισμός δυναμικής ενέργειας πυκνωτή. Επεξήγηση και κατανόηση μέσω χαρακτηριστικών παραδειγμάτων.
 
06η Ενότητα - Πυκνωτές - Χωρητικότητα

Παρουσίαση σε μορφή pdf των διαλέξεων της 6ης θεματικής Ενότητας που αφορούν τους "Πυκνωτές - χωρητικότητα". Θεωρία, αντιπροσωπευτικά προβλήματα και ασκήσεις.

6.α) Πυκνωτές 1

Ορισμός χωρητικότητας - μονάδες. Ο επίπεδος πυκνωτής και το δυναμικό στο εσωτερικό του. Διαφορετικές γεωμετρίες πυκνωτή: κυλινδρικός. Υπολογισμός του δυναμικού και της χωρητικότητας στον κυλινδρικό.

6.β) Πυκνωτές 2

Διηλεκτρικά υλικά, διηλεκτρική και σχετική διηλεκτρική σταθερά, τιμές για συνήθη υλικά. Σύνδεση πυκνωτών σε σειρά: υπολογισμός χωρητικότητας και ολικής τάσης.

6.γ) Πυκνωτές 3

Παράλληλη σύνδεση πυκνωτών: υπολογισμός χωρητικότητας και ολικής τάσης. Ορισμός δυναμικής ενέργειας πυκνωτή. Παράδειγμα υπολογισμού ενέργειας σε σύστημα τριών πυκνωτών.

Ασκήσεις 6ης Ενότητας - Πυκνωτές-χωρητικότητα

Ερωτήσεις - προβλήματα πολλαπλής επιλογής και Σ/Λ στην ύλη που παρουσιάστηκε στην 6η Ενότητα.