Φυσική ΙΙ

Ενότητες

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS

Ορισμός και ερμηνεία των δυναμικών γραμμών. Παραδείγματα δυναμικών γραμμών σημειακού φορτίου, σφαίρας, γραμμής και φύλλου. Ορισμός της ηλεκτρικής ροής διαμέσου επιφάνειας. Ερμηνεία και διατύπωση του Νόμου του Gauss. Εφαρμογές του Ν. Gauss: Υπολογισμός ηλεκτρικού πεδίου συμπαγούς σφαίρας, κοίλης σφαίρας, γραμμής, φύλλου και επίπεδου πυκνωτή.Ένταση ηλεκτρικού πεδίου σε αγωγούς χρησιμοποιώντας το Ν. του Gauss.

 

03η Ενότητα - Ο Νόμος του Gauss

Παρουσίαση σε μορφή pdf των διαλέξεων της 3ης θεματικής Ενότητας που αφορούν το "Νόμο του Gauss". Θεωρία και αντιπροσωπευτικά προβλήματα και ασκήσεις.

3.α) Δυναμικές γραμμές

Ορισμός δυναμικών γραμμών, πυκνότητα δυναμικών γραμμών, κατεύθυνση (διεύθυνση και φορά). Δυναμικές γραμμές σημειακού φορτίου, συμπαγούς σφαίρας, γραμμής φορτίου και φορτισμένου φύλλου. Χαρακτηριστικά προβλήματα και ασκήσεις.

3.β) Νόμος Gauss 1

Εισαγωγή στο νόμο του Gauss. Ολική ροή κλειστής (ιδεατής) επιφάνειας Gauss. Υπολογισμός ηλεκτρικού πεδίου φορτισμένης συμπαγούς σφαίρας, φορτισμένης κοίλης σφαίρας και φορτισμένης γραμμής απείρου μήκους με τη βοήθεια του νόμου του Gauss.

3.γ) Νόμος Gauss 2

Υπολογισμός ηλεκτρικού πεδίου φορτισμένου φύλλου απείρων διαστάσεων και επίπεδου πυκνωτή με τη βοήθεια του Νόμου του Gauss. Ένταση ηλεκτρικού πεδίου στο εσωτερικό ενός αγωγού.

Ασκήσεις 3ης Ενότητας - Ο Νόμος του Gauss

Ερωτήσεις - προβλήματα πολλαπλής επιλογής και Σ/Λ στην ύλη που παρουσιάστηκε στην 3η Ενότητα.