Φυσική ΙΙ

Ενότητες

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Εισαγωγή στην έννοια του ηλεκτρικού πεδίου. Ηλεκτρικό πεδίο φορτισμένης πηγής. Ορισμός έντασης ηλεκτρικού πεδίου και μονάδες. Υπολογισμός έντασης ηλεκτρικού πεδίου σε απλές συμμετρικές γεωμετρίες: Σημείο, γραμμή, επιφάνεια. Παραδείγματα ήδη υπολογισμένων εντάσεων ηλεκτρικών πεδίων για πιο σύνθετες γεωμετρίες.

 

02 Ενότητα - Ηλεκτρικό πεδίο

Παρουσίαση σε μορφή pdf των διαλέξεων της 2ης θεματικής Ενότητας που αφορούν το "Ηλεκτρικό πεδίο". Θεωρία και αντιπροσωπευτικά προβλήματα και ασκήσεις.

2.α) Ηλεκτρικό πεδίο

Ορισμός πεδίου (φωτός, ηχητικό, βαρυτικό). Ορισμός ηλεκτρικού πεδίου, μονάδες, διεύθυνση και ένταση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα απλού υπολογισμού έντασης και φοράς ηλεκτρικού πεδίου για σημειακό φορτίο και φορτισμένες πλάκες.

2.β) Υπολογισμός πεδίου 1

Υπολογισμός της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου για σημειακό φορτίο και για φορτισμένη γραμμή απείρου μήκους με γνωστή κατανομή φορτίου.

2.γ ) Υπολογισμός πεδίου 2

Υπολογισμός της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου για φορτισμένο φύλλο απείρων διαστάσεων. Ορισμός διηλεκτρικής σταθεράς του κενού. Υπολογισμένες εντάσεις ηλεκτρικού πεδίου για συνήθεις γεωμετρίες.

Ασκήσεις 2ης Ενότητας - Ηλεκτρικό πεδίο

Ερωτήσεις - προβλήματα πολλαπλής επιλογής και Σ/Λ στην ύλη που παρουσιάστηκε στην 2η Ενότητα.