Φυσική Ι (ΧΜ130)

Ενότητες

ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ? ΥΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ

Εισαγωγή στον ορισμό του διανύσματος. Ορισμός του μέτρου και της γωνίας του διανύσματος. Πρόσθεση διανυσμάτων. Πολλαπλασιασμός διανύσματος με αριθμό. Πολλαπλασιασμός διανυσμάτων: εσωτερικό και εξωτερικό γινόμενο. Μοναδιαία διανύσματα. Κίνηση υλικού σημείου στις δύο διαστάσεις (επίπεδο). Διανύσματα θέσης, ταχύτητας και επιτάχυνσης (μέτρα και κατευθύνσεις). Χαρακτηριστικά προβλήματα και παραδείγματα ταχύτητας και επιτάχυνσης υλικού σημείου. Ιδανική βολή στο επίπεδο. Αρχική ταχύτητα και δράση βαρύτητας. Κυκλική κίνηση υλικού σημείου σε επίπεδο (δυσδιάστατο). Διανύσματα θέσης, ταχύτητας και επιτάχυνσης στην κυκλική κίνηση. Ορισμός κεντρομόλου επιτάχυνσης. Ομαλή κυκλική κίνηση και χαρακτηριστικά παραδείγματα στην ομαλή κυκλική κίνηση.

2η Ενότητα - Κίνηση στο επίπεδο

Παρουσίαση σε μορφή pdf των διαλέξεων της 2ης θεματικής Ενότητας που αφορούν την "Κίνηση στο επίπεδο". Θεωρία και αντιπροσωπευτικά προβλήματα και ασκήσεις.

Διανύσματα 1

Εισαγωγή στον ορισμό του διανύσματος. Ορισμός του μέτρου και της γωνίας του διανύσματος. Πρόσθεση διανυσμάτων.

Διανύσματα 2

Συνέχεια στα διανύσματα. Πρόσθεση, αφαίρεση και χαρακτηριστικά παραδείγματα με πράξεις διανυσμάτων.

Διανύσματα 3

Συνέχεια στα διανύσματα. Πολλαπλασιασμός διανύσματος με αριθμό. Πολλαπλασιασμός διανυσμάτων: εσωτερικό και εξωτερικό γινόμενο. Μοναδιαία διανύσματα

Ταχύτητα Επιτάχυνση 2 Δ μέρος α

Κίνηση υλικού σημείου στις δύο διαστάσεις (επίπεδο). Διανύσματα θέσης, ταχύτητας και επιτάχυνσης (μέτρα και κατευθύνσεις).

Ταχύτητα Επιτάχυνση 2 Δ μέρος β

Συνέχεια στην κίνηση στις δυο διαστάσεις. Χαρακτηριστικά προβλήματα και παραδείγματα ταχύτητας και επιτάχυνσης υλικού σημείου.

Βολές

Ιδανική βολή στο επίπεδο. Αρχική ταχύτητα και δράση βαρύτητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Κυκλική Κίνηση 2Δ

Κυκλική κίνηση υλικού σημείου σε επίπεδο (δυσδιάστατο). Διανύσματα θέσης, ταχύτητας και επιτάχυνσης στην κυκλική κίνηση. Ορισμός κεντρομόλου επιτάχυνσης. Ομαλή κυκλική κίνηση και χαρακτηριστικά παραδείγματα στην ομαλή κυκλική κίνηση.

Ασκήσεις 2ης ενότητας - Κίνηση σε επίπεδο

Ερωτήσεις - προβλήματα πολλαπλής επιλογής και Σ/Λ στην ύλη που παρουσιάστηκε στην 2η Ενότητα.