ΤύποςAρχείο ΕπάνωΜέγεθοςΗμερομηνία
Ενότητα #4: Ερωτήσεις κατανόησης και αυτό-αξιολόγησης για τη Δωρεά Κυττάρων Αίματος και Μυελού των Οστών  415.75 KB8/8/15
Ενότητα #3: Συλλογή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων  726.01 KB8/8/15
Ενότητα #2: Τράπεζες Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών  
Η πραγματοποίηση των μεταμοσχεύσεων είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης διαδικασίας, η οποία διεκπεραιώνεται με τη βοήθεια ενός διεθνώς οργανωμένου συστήματος. Στο σύστημα αυτό συνεργάζονται τα Αιματολογικά - Μεταμοσχευτικά Κέντρα που πραγματοποιούν τις μεταμοσχεύσεις, τα «Κέντρα Δοτών» και οι «Δεξαμενές Εθελοντών Δοτών Αιμοποιητικών Κυττάρων» που στρατολογούν και τυποποιούν τους εθελοντές δότες, διατηρούν εμπιστευτικά αρχεία με τους ιστικούς τύπους τους και επίσης συντονίζουν τη διαδικασία αναζήτησης ώστε να συγκρίνονται οι δότες με τους ιστικούς τύπους των ασθενών. Οι δότες από όλες τις τράπεζες συλλέγονται και τα στοιχεία τους αποστέλλονται ανώνυμα στην Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών και έτσι είναι διαθέσιμοι για κάθε ασθενή σε όλο τον κόσμο. Είναι ιδιαίτερη τιμή για το Πανεπιστήμιο Πατρών να έχει υπό την αιγίδα του μια τέτοια Δεξαμενή, το ΚΕΔΜΟΠ, το οποίο έχει ήδη προσφέρει ζωή σε εννέα ασθενείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
2.02 MB8/8/15
Ενότητα #1: Εθελοντική Δωρεά Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων και Μυελού των Οστών  
Πολλοί συνάνθρωποι μας, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, πάσχουν από σοβαρά αιματολογικά νοσήματα όπως οι λευχαιμίες. Η αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών επιχειρείται με διάφορα φαρμακευτικά σχήματα, αλλά πολλές φορές η μόνη θεραπεία ίασης είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών, δηλαδή η αντικατάσταση του πάσχοντος μυελού του ασθενή με αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα από ένα συμβατό υγιή δότη. Συγκεκριμένα, για τη μεταμόσχευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μυελός των οστών είτε αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα από το περιφερικό αίμα του δότη. Βασική προϋπόθεση για μια επιτυχή μεταμόσχευση είναι ο δότης και ο λήπτης να έχουν ιστική συμβατότητα, δηλαδή ίδια HLA αντιγόνα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο. Για το λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί οι δεξαμενές εθελοντών δοτών όπως είναι και το ΚΕΔΜΟΠ. Ο ρόλος αυτών των δεξαμενών είναι να στρατολογούν εθελοντές δότες, να διατηρούν εμπιστευτικά αρχεία με τους ιστικούς τύπους τους και να συντονίζουν τη διαδικασία αναζήτησης ώστε να συγκρίνονται οι δότες με τους ιστικούς τύπους των ασθενών.
2.08 MB8/8/15
2018_ΕΚΠΑ_2_v2.pptx 14.1 MB17/1/21