Περιεχόμενο μαθήματος

Περιεχόμενο μαθήματος

Οι εργαστηριακές ασκήσεις Φυσικοχημείας-Θερμοδυναμικής, στοχεύουν στην πληρέστερη κατανόηση κάποιων απο τις βασικές αρχές της Φυσικοχημείας και της Θερμοδυναμικής οι οποίες διδάσκονται στις διαλέξεις του Μαθήματος 

Οι εργαστηριακές ασκήσεις περιλαμβάνουν εκτέλεση της πειραματικής διαδικασίας, επεξεργασία των πειραματικών μετρήσεων και αποτελεσμάτων καθώς και διεξαγωγή συμπερασμάτων από τα τελικά αποτελέσματα. 

Μαθησιακοί στόχοι

Μαθησιακοί στόχοι

  • Η κατανόηση καθώς και η εμπέδωση των βασικών θεωρητικών αρχών της Φυσικοχημείας-Θερμοδυναμικής μέσω της εφαρμογής τους σε πειράματα.
  • Η δυνατότητα εφαρμογής όσων διδάσκονται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών ασκήσεων Φυσικοχημείας-Θερμοδυναμικής, στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Μέθοδοι διδασκαλίας

Μέθοδοι διδασκαλίας

Στην αρχή κάθε εργαστηριακής άσκησης παρουσιάζονται και εξηγούνται οι βασικές θεωρητικές αρχές, στις οποίες στηρίζεται η διεξαγωγή της άσκησης και επίσης εξηγούνται τα βήματα της πειραματικής διαδικασίας.

Στη συνέχεια οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ανά ομάδες τριών ατόμων ασκούνται υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση των διδασκόντων.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε εργαστηριακής άσκησης, οι φοιτητές/τριες καλούνται να γράψουν (ανά ομάδα εργασίας) και να παραδώσουν στο επόμενο εργαστήριο γραπτή έκθεση αποτελεσμάτων.

Μέθοδοι αξιολόγησης

Μέθοδοι αξιολόγησης

Η  εξέταση του εργαστηρίου πραγματοποιείται στο τέλος του εξαμήνου, είναι γραπτή και αφορά στις εργαστηριακές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Ο τελικός βαθμός του Εργαστηρίου, προκύπτει από τον συμψηφισμό του 15% του μέσου όρου των βαθμών των εκθέσεων αποτελεσμάτων που παραδίδουν για κάθε Εργαστήριο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες και του 85% του βαθμού που παίρνουν κατά την τελική εξέταση. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επίτευξη βαθμολογιας 5 στην τελική εξέταση του εργαστηρίου.