Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Preview

Selected image

Φαρμακοχημεία ΙΙΙ

(PHA-D25-NEW) -  Σωτήρης Νικολαρόπουλος, Γιώργος Πάϊρας, Αικατερίνη Αργυρίου

Description du cours

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Α' ΕΤΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ 2016 - 2017 & ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ

Για πλήρη περιγραφή του Μαθήματος συμβουλευθείτε το Περίγραμμα Σπουδών (Link). 

                    

Το μάθημα αποσκοπεί στην απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που άπτονται του επιπέδου 6 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια βίου Μάθησης. Ειδικότερα, το μάθημα στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της Φαρμακευτικής Χημείας, το οποίο σχετίζεται με την ανακάλυψη, ανάπτυξη, ταυτοποίηση και την σύνθεση βιολογικά δραστικών ενώσεων, την μελέτη του μεταβολισμού και του τρόπου δράσης αυτών σε μοριακό επίπεδο καθώς και την εξαγωγή σχέσεων χημικής δομής-βιολογικής δραστικότητας.

Ειδικότερα, θα εξεταστούν οι εξής κατηγορίες φαρμάκων:

  • Αλκυλιωτικά Αντικαρκινικά
  • Αντιμεταβολίτες
  • Αντικαρκινικά
  • Αντιβιοτικά
  • Φάρμακα που προκαλούν ρήξη δίκλωνου DNA και βλάβη του DNA λόγω παρεμβολής
  • Αντιμικροβιακά
  • Αντιφυματικά - Φάρμακα κατά της νόσου του Hansen
  • Αντιμυκητιακά
  • Αντιιικά
  • Βιταμίνες
  • Παθολογική & Πληθυσμιακή Αβιταμίνωση - Κατάχρηση
  • Φάρμακα κατά μεγαλοβλαστικών αναιμιών

και θα γίνουν οι παρακάτω εργαστηριακές ασκήσεις:

  • Προσδιορισμός συντελεστή κατανομής σε έλαιο-ύδωρ του μανδελικού οξέος
  • Προσδιορισμός υδρόφοβων σταθερών σουλφοναμιδίων μέσω χρωματογραφίας λεπτής στοιβάδας ανάστροφης φάσης
  • Ανάλυση (RS)-ιμπουπροφένης και (S)-ιμπουπροφένης μέσω σχηματισμού διαστερεομερών παραγώγων
  • Προσδιορισμός ασκορβικού οξέος
  • Προσδιορισμός της συγκέντρωσης διαλύματος ζάχαρης
  • Προσδιορισμός της συγκέντρωσης σαλικυλικού οξέος σε δείγματα ασπιρίνης μέσω σχηματισμού συμπλόκων του Fe (III).

 Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές:
Θα έχουν αποδεδειγμένη γνώση και κατανόηση των βασικών προσεγγίσεων που ακολουθούνται για την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων βιοδραστικών ενώσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως θεραπευτικοί παράγοντες ή ως χημικά εργαλεία επίλυσης βιολογικών προβλημάτων.
Θα έχουν κατανοήσει πως οι δομικές και φυσικοχημικές ιδιότητες των νέων ενώσεων σχετίζονται και επηρεάζουν την φαρμακοδυναμική και φαρμακοκινητική συμπεριφορά τους.
Θα έχουν αποδεδειγμένη γνώση και κατανόηση των προσεγγίσεων που εφαρμόζονται για τον στοχευμένο σχεδιασμό και την ανακάλυψη νέων οδηγών ενώσεων με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες γύρω από τον εκάστοτε μοριακό στόχο.
Θα έχουν την δυνατότητα συνδυάζοντας και εφαρμόζοντας τις αποκτηθείσες γνώσεις να επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με τον μοριακό σχεδιασμό νέων υποψήφιων βιοδραστικών μορίων έναντι συγκεκριμένων μοριακών στόχων (ενζύμων, υποδοχέων κλπ) και τις απαραίτητες δομικές τροποποιήσεις που αυτά πρέπει να υποστούν στα πλαίσια μελετών χημικής δομής-βιολογικής δραστικότητας για τη βελτιστοποίηση της φαρμακοδυναμικής και φαρμακοκινητικής συμπεριφοράς τους.
Θα έχουν αποδεδειγμένη γνώση και κατανόηση της ανακάλυψης, του σχεδιασμού, της σύνθεσης, του μεταβολισμού και του μοριακού μηχανισμού δράσης γνωστών θεραπευτικών παραγόντων.
Θα έχουν αποδεδειγμένη γνώση και κατανόηση τρεχόντων ερευνητικών θεμάτων φαρμακοχημικού ενδιαφέροντος, έτσι όπως αυτά παρουσιάζονται σε σύγχρονα επιστημονικά εγχειρίδια και δημοσιεύονται σε σχετικά επιστημονικά περιοδικά.
Θα έχουν αποκτήσει ικανότητες προσέγγισης και επίλυσης προβλημάτων διεπιστημονικής φύσης τα οποία περιλαμβάνουν ευρύτερα θέματα σχεδιασμού και ανακάλυψης νέων φαρμάκων.
Θα έχουν αναπτύξει δεξιότητες μελέτης απαραίτητες για την περαιτέρω επιστημονική κατάρτιση και την επαγγελματική εξέλιξη τους.

Creation Date

mardi 14 mai 2019