Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΠΜΣ_ΔΥ_ΔΙΑΤΡΟΦΗ

(ΝPΗ_11Β ) -  Εμμανουέλα Μαγριπλή, Απόστολος Βανταράκης

Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα Μεταπτυχιακού Επιπέδου (MSC) της «Διατροφής», διάρκειας 10 ωρών, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης του ΠΜΣ «Δημόσια Υγεία – Public Health» στην ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΙΙ: ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, παρέχει μια ολοκληρωμένη βάση στην επιστήμη της διατροφής και υποστηρίζει άμεσα τεκμηριωμένες πρακτικές στη δημόσια υγεία. Το μάθημα είναι δομημένο γύρω από τέσσερις προοδευτικές ενότητες που αναπτύσσονται συστηματικά από τις θεμελιώδεις αρχές του μεταβολισμού σε πρακτικές εφαρμογές για την υγεία του πληθυσμού.

Ξεκινώντας με τις Βασικές Αρχές Ενεργειακής Δαπάνης και Μεθοδολογίες Μέτρησης, οι φοιτητές αποκτούν βασικές δεξιότητες στην κατανόηση μεθόδων υπολογισμού ενεργειακών αναγκών και δαπάνης των ανθρώπων, των επιστημονικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγησή τους, καθώς και των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τη διαδικασία.

Η δεύτερη ενότητα για τη Διατροφή, τα Μακροθρεπτικά Συστατικά και την Πρόληψη Χρόνιων Νοσημάτων, ανταποκρίνεται άμεσα στις απαιτήσεις της προληπτικής ιατρικής.  Εξετάζει τα είδη των μακροθρεπτικών συστατικών και πώς αυτά μεταφράζονται σε τρόφιμα και κατ’ επέκταση σε διατροφικά πρότυπα. Αυτή είναι μια σημαντική πτυχή, καθώς η σύνθεση των μακροθρεπτικών συστατικών σε συνδυασμό με τα διατροφικά πρότυπα  επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του σακχαρώδη διαβήτη, και της παχυσαρκίας. Παθήσεις που αποτελούν σημαντικές προκλήσεις στη δημόσια υγεία.

Η τρίτη ενότητα καλύπτει τις Βασικές Αρχές του Μεταβολισμού των Μικροθρεπτικών Συστατικών: Ρόλοι, Λειτουργίες και Ελλείψεις,για να παράσχει τους φοιτητές με ειδικές γνώσεις για τις βιταμίνες και τα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, τις πηγές τους και τις μεθόδους για την αξιολόγησης τους. Αυτό είναι απαραίτητο για την αναγνώριση και αντιμετώπιση ανεπαρκειών, την υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών και την κατανόηση της ανάγκης για στοχευμένες διατροφικές παρεμβάσεις σε διαφορετικές κοινωνίες και περιβάλλοντα.

Η τελική ενότητα καλύπτει μεθόδους για την Αξιολόγηση της Διατροφικής Κατάστασης σε Υγιείς Πληθυσμούς: Μέθοδοι και Βιοδείκτες, και παρέχει στους φοιτητές βασικές πρακτικές δεξιότητες στις τεχνικές διατροφικής αξιολόγησης, δίνοντας έμφαση στη σημασία και την ερμηνεία των βιοδεικτών ανάλογα το είδος. Αυτές οι δεξιότητες είναι θεμελιώδεις για την κατανόηση αποτελεσμάτων μελετών στη διατροφική επιδημιολογία.

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2025