Παρουσίαση/Προβολή
(FST_504) - Δρ. Γεώργιος Ν. Παπατζήμος
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα πραγματεύεται σε βάθος την επιστήμη, την τεχνολογία και τον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων ζωικής προέλευσης, εστιάζοντας στο κρέας και τα προϊόντα κρέατος, τα αλιεύματα και τα αυγά. Εξετάζονται οι βιολογικές και φυσικοχημικές ιδιότητες των ιστών, καθώς και οι μεταθανάτιες και μετασυλλεκτικές διεργασίες που καθορίζουν τη δομή, τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητα των εν λόγω τροφίμων. Παρουσιάζονται οι τεχνολογικές μέθοδοι συντήρησης, επεξεργασίας και μεταποίησης, σε συνδυασμό με τους μηχανισμούς αλλοίωσης και τους δείκτες ποιότητας που προσδιορίζουν τη φρεσκότητα, τη θρεπτική αξία και τη μικροβιολογική ασφάλεια των προϊόντων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις διαδικασίες ελέγχου ποιότητας βάσει εθνικών και ευρωπαϊκών κανονιστικών πλαισίων, στις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές της βιομηχανίας τροφίμων ζωικής προέλευσης, καθώς και στις τάσεις και καινοτομίες που ενισχύουν τη βιώσιμη παραγωγή, την αξιοποίηση υποπροϊόντων και την ανάπτυξη τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Ημερομηνία δημιουργίας
Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2025
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα