Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ

(FST_400) -  Αθανάσιος Λάνταβος, Γεωργία Λαϊνιώτη

Περιγραφή Μαθήματος

Η Μηχανική Τροφίμων αποτελεί έναν διεπιστημονικό τομέα που συνδυάζει τις αρχές της μηχανικής, της χημείας, της μικροβιολογίας και άλλων επιστημονικών κλάδων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και της πολυπλοκότητας της βιομηχανίας τροφίμων.

Τα μαθήματα Μηχανικής Τροφίμων στοχεύουν να παρέχουν στους φοιτητές τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να εργαστούν σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής τροφίμων, της έρευνας και ανάπτυξης, του ποιοτικού ελέγχου και της ασφάλειας τροφίμων.

Οι κύριες έννοιες και τα θέματα που καλύπτονται σε ένα μάθημα μηχανικής τροφίμων περιλαμβάνουν:

-Την κατανόηση των διαφόρων μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή των πρώτων υλών τροφίμων σε επεξεργασμένα προϊόντα (τεχνικές όπως η θερμική επεξεργασία, η κατάψυξη και η ξήρανση).

-Την εκμάθηση τεχνικών για την παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων μέσω μεθόδων όπως η ψύξη.

-Την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών των τροφίμων (υφή, εμφάνιση) και τη χρήση των πληροφοριών αυτών για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.

-Την εκμάθηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία τροφίμων, όπως αντλίες, εναλλάκτες θερμότητας και μεταφορείς.

-Την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η οποία περιλαμβάνει την εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής τροφίμων και διερεύνηση τρόπων για να καταστεί η επεξεργασία τροφίμων πιο βιώσιμη και ενεργειακά αποδοτική.

Το μάθημα αποσκοπεί:

  • Στην απόκτηση γνώσεων στις βασικές αρχές μηχανικής που διέπουν τις διεργασίες επεξεργασίας τροφίμων.
  • Στην αναγνώριση, κατανόηση και ερμηνεία των φυσικών φαινομένων που σχετίζονται με αυτές τις διεργασίες.
  • Στην ικανότητα μαθηματικής περιγραφής και αξιολόγησης των παραμέτρων που σχετίζονται με τις διεργασίες αυτές.
  • Στην ικανότητα εφαρμογής των αποκτηθέντων γνώσεων σε διεργασίες βιομηχανικού τύπου.

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024