Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

FST_802 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 2024 - 25

(FST_802 ) -  Όλγα Μαλισόβα

Περιγραφή Μαθήματος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: Γενικές έννοιες για τα λειτουργικά τρόφιμα και την βιοδραστικότητα τροφίμων και συστατικών. Ορισμοί, κατηγορίες, ανάπτυξη και ρόλος. • Βιοδραστικότητα και βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. • Λειτουργικά τρόφιμα, βιολειτουργικά συστατικά και προαγωγή της υγείας. Συσχέτιση Διατροφής και Υγείας. Λειτουργικά τροφιμα και πρόληψη ασθενειών. Διατροφή και πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά της διατροφής και ο ρόλος τους στην υγεία. Προβιοτικά, πρεβιοτικά και συμβιωτικά τρόφιμα. Φυτικές ίνες: Επίδραση στην πρόληψη του διαβήτη και της καρδιαγγειακής νόσου. Η επίδραση των μονοακόρεστων και των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην υγεία. Η επίδραση των φυτοστερολών στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Βιοενεργά πεπτιδία και η σημασία τους για την υγεία. • Ισχύουσα νομοθεσία για τα λειτουργικά τρόφιμα. Ισχυρισμοί διατροφής και ισχυρισμοί υγείας. • Μεθοδολογία τεκμηρίωσης βιοδραστικότητας. Διαδικασίες έγκρισης λειτουργικών τροφίμων. Διαδικασίες ανάπτυξης και είσοδος των τροφίμων στην αγορά. • Βάσεις δεδομένων για την βιοδραστικότητα. • Τάσεις και προοπτικές στη σύγχρονη πραγματικότητα. Υπερτρόφιμα, Νεοφανή Τρόφιμα, Τροφοφάρμακα, Νανοτρόφιμα και Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα. • Λειτουργικά τρόφιμα στην ελληνική αγορά, μελέτες περιπτώσεων

Ημερομηνία δημιουργίας

Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024