Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΙΙ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

(FST_600) -  Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος

Περιγραφή Μαθήματος

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να παρέχει στους φοιτητές βασικές γνώσεις στο γνωστικό πεδίο του ποιοτικού ελέγχου και της τεχνολογίας του γάλακτος και των προϊόντων του. Οι εργαστηριακές ασκήσεις αποσκοπούν στη σύνδεση της θεωρίας με την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων προς εξοικείωση  των  φοιτητών με  τις  μεθόδους αξιολόγησης  και τις παραμέτρους ποιότητας του γάλακτος και των προϊόντων του καθώς και στην απόκτηση της ικανότητας να συσχετίζουν υποκειμενικές και αντικειμενικές μετρήσεις στην εκτίμηση της οργανοληπτικής ποιότητας των τροφίμων.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:

  • γνωρίζουν τους μηχανισμούς που διέπουν τις διεργασίες επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων,
  • γνωρίζουν τις τεχνικές και μεθόδους που εφαρμόζονται για τον έλεγχο της ποιότητας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων τόσο κατά την παραγωγή όσο και κατά την αποθήκευσή τους,
  • αναγνωρίζουν, κατανοούν και ερμηνεύουν τους μηχανισμούς και τις ιδιότητες που αξιοποιούν οι τεχνικές αυτές,
  • διαθέτουν την ικανότητα περιγραφής, εξήγησης και αξιολόγησης της συνεισφοράς του κάθε μηχανισμού ή παράγοντα στην εξέλιξη μίας διεργασίας,
  • διαθέτουν την εμπειρία εφαρμογής των παραπάνω γνώσεων και αναλυτικών ικανοτήτων σε βιομηχανικού τύπου διεργασίες.

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023

  • Περιεχόμενο μαθήματος

    1. Δειγματοληψία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων
    2. Προσδιορισμός ειδικού βάρους του γάλακτος
    3. Προσδιορισμός οξύτητας στο γάλα
    4. Μέθοδος διαπίστωσης μη φυσιολογικού (μαστιτικού) γάλακτος (δοκιμή Καλιφόρνιας)
    5. Αξιολόγηση υγιεινής κατάστασης του γάλακτος
    6. Έλεγχος παρουσίας αντιβιοτικών στο γάλα
    7. Τυποποίηση γάλακτος
    8. Μέθοδοι διαπίστωσης του βαθμού θέρμανσης του γάλακτος (δοκιμή αλκαλικής φωσφατάσης, δοκιμή υπεροξειδάσης)
    9. Προσδιορισμός χλωριούχου νατρίου σε αλοιφώδες τυρί
    10. Νοθεία γάλακτος

    Μέθοδοι αξιολόγησης

    Η παρακολούθηση του εργαστηρίου είναι υποχρεωτική. Έως και μία απουσία δικαιολογείται συνολικά στο εξάμηνο και αναπληρώνεται στο τέλος των εργαστηρίων. Πάνω από μία απουσία συνεπάγεται με παρακολούθηση εκ νέου του εργαστηρίου το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

    Οι φοιτητές παραδίδουν κάθε εβδομάδα εργαστηριακή αναφορά σχετική με το πείραμα που έχουν εκτελέσει. Επίσης κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου δίνονται 3 τεστς. Ο τελικός βαθμός του μαθήματος προκύπτει από:
    • 20% από την βαθμολόγηση των τεστς,
    • 30% από την βαθμολόγηση των εργαστηριακών αναφορών,
    • 50% από την τελική γραπτή εξέταση.

    Διδάσκοντες

    Αθανάσιος Α. Παναγιωτόπουλος (athpanagiot@upatras.gr)

     

    Προγραμματισμός μαθήματος

    Παρασκευή 14.00-15.00 Εργαστήριο Τμήμα Α

    Παρασκευή 15.00-16.00 Εργαστήριο Τμήμα Β