Παρουσίαση/Προβολή
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΙΙ
(FST_600) - Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος
Περιγραφή Μαθήματος
Σκοπός αυτού του μαθήματος είναι να δώσει στους φοιτητές τη βασική γνώση στο γνωστικό πεδίο της Τεχνολογίας
Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, και συγκεκριμένα όσον αφορά στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
- γνωρίζουν τους μηχανισμούς που διέπουν τις διεργασίες επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων,
- γνωρίζουν τις τεχνικές και μεθόδους που εφαρμόζονται για τον έλεγχο της ποιότητας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων τόσο κατά την παραγωγή όσο και κατά την αποθήκευσή τους,
- αναγνωρίζουν, κατανοούν και ερμηνεύουν τους μηχανισμούς και τις ιδιότητες που αξιοποιούν οι τεχνικές αυτές,
- διαθέτουν την ικανότητα περιγραφής, εξήγησης και αξιολόγησης της συνεισφοράς του κάθε μηχανισμού ή παράγοντα στην εξέλιξη μίας διεργασίας,
- διαθέτουν την εμπειρία εφαρμογής των παραπάνω γνώσεων και αναλυτικών ικανοτήτων σε βιομηχανικού τύπου διεργασίες.
Ημερομηνία δημιουργίας
Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023
-
Περιεχόμενο μαθήματος
1.Χημική σύσταση και φυσικοχημικές ιδιότητες του γάλακτος
2.Μικροβιολογία του νωπού γάλακτος
3.Ποιοτικός έλεγχος νωπού γάλακτος
4.Θερμική επεξεργασία του γάλακτος Παστερίωση
5.Γάλα μακράς διάρκειας Αποστείρωση
6.Συμπυκνωμένο γάλα Σκόνη γάλακτος
7.Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος ζυμωμένων γαλάτων (ξυνόγαλα κεφίρ)
8.Βασικά στάδια παρασκευής και κυριότερα είδη τυριών
9.Ελληνικά τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (
10.Ποιοτικός έλεγχος τυριών Αλλοιώσεις και ελαττώματα των τυριών
11.Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα ( βούτυρο, παγωτό)Μέθοδοι αξιολόγησης
Υπάρχει δυνατότητα ενδιάμεσης προαιρετικής και απαλλακτικής προόδου.
Ο τελικός βαθμός του μαθήματος προκύπτει από:
• 50% από την ενδιάμεση πρόοδο
• 50% από την τελική γραπτή εξέτασηΔιδάσκοντες
Αθανάσιος Α. Παναγιωτόπουλος (athpanagiot@upatras.gr)
Προγραμματισμός μαθήματος
Παρασκευή 11.00-14.00 Θεωρία