Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ

(FST_701) -  Ιωάννης Καραμπάγιας

Περιγραφή Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι ο φοιτητής να αναπτύξει γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες θα τον βοηθήσουν  να:
• Έχει κατανοήσει τα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικά που αφορούν την γνώση της τεχνολογίας
παρασκευής των αλκοολούχων ποτών, της αξιολόγησης τους αλλά και των διαδικασιών που οδηγούν
στην ποιοτική παραγωγή τους
• Να συνεργαστεί αλλά και να σχεδιάσει την δημιουργία μονάδας αποσταγματοποιείου –ποτοποιείου με
μελέτη επιλογής αποστακτικών συσκευών, χώρων, επιλογής μηχανολογικού εξοπλισμού, προϋπολογισμό
κλπ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ιστορική εξέλιξη των αλκοολούχων ποτών (Κινέζοι, Άραβες, Ίνκας, Αρχαίοι Έλληνες, Βυζάντιο, Ευρωπαίοι, Αλχημιστές)
Αιθυλική αλκοόλη – οινόπνευμα, Φυσικοχημικές ιδιότητες, Μέθοδοι παρασκευής (σακχαροκάλαμο - μελάσα,
σακχαρότευτλα, σταφίδες, πατάτα, σιτηρά).
Αποστακτικές συσκευές -Τύποι αποστακτικών συσκευών (Παραδοσιακοί χάλκινοι άμβυκες, Αποστακτικές στήλες).
Νομοθεσία αλκοολούχων ποτών (Ευρωπαϊκή και Εθνική), Μελέτη εγκατάστασης αποστακτηρίου – ποτοποιείου -
προδιαγραφές.
Είδη αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων και τεχνολογία παρασκευής τους. Συστατικά αλκοολούχων ποτών
(προερχόμενα από την πρώτη ύλη - προερχόμενα από την αλκοολική ζύμωση - προερχόμενα από την παλαίωση).
Οινικά αποστάγματα(Cognac-Armagnac-Brandy). Τεχνολογία και Μέθοδοι παρασκευής τους
Αποστάγματα στέμφυλων σταφυλής, Τεχνολογία και Μέθοδοι παρασκευής τους (Τσίπουρο, grappa, eaux de vie de
mark, zivania, orujo distillation bagaceira κλπ)
Αποστάγματα φρούτων, Τεχνολογία και Μέθοδοι παρασκευής, Calvados(απόσταγμα μήλων),Κirsch (απόσταγμα
κερασιών)κλπ.
Αποστάγματα και αλκοολούχα ποτά με άρωμα ανηθόλης, Τεχνολογία και μέθοδοι παρασκευής Ούζο, Αnis, Pernot,
Absinthe, Sambuca. Trans-anethole-cis –anethole
Μπύρα – Βυνοποίηση - Είδη μπύρας Ηδύποτα-Τεχνολογία παρασκευής από φρούτα και αρωματικά φυτά-(Limoncello
–Benedictine-Grand Marnier κλπ.)
Αιθέρια έλαια στην Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, Τεχνολογία παρασκευής αιθέριων ελαίων-εκχύλιση και απόσταξη
αρωματικών φυτών
Παλαίωση αποσταγμάτων –Τύποι βαρελιών παλαίωσης –Φυσικοχημικές διεργασίες παλαίωσης. Οργανοληπτικός
έλεγχος αλκοολούχων ποτών. Διαγράμματα αξιολόγησης γευσιγνωστικών χαρακτήρων Μixology (Coctails).

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022