Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Τεχνολογίες Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων (Θεωρία)

(FST_403) -  Άρης Γιαννακάς Αρετή Λεοντίου

Περιγραφή Μαθήματος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  • Βιομηχανικές μονάδες τροφίμων (εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων τροφίμων– προεπεξεργασία/αποθήκευση
    πρώτων υλών).
  • Συντήρηση τροφίμων (εισαγωγή-φυσικές μέθοδοι συντήρησης – συντήρηση με εφαρμογή ενέργειας/μετάδοση θερμότητας στα τρόφιμα).
  • Μέθοδοι θερμικής επεξεργασίας τροφίμων - αλληλεπίδραση θερμότητας και συστατικών των τροφίμων συντήρηση τροφίμων με ακτινοβόληση.
  • Συντήρηση τροφίμων με απομάκρυνση νερού (εισαγωγή– ενεργότητα νερού και συντήρηση τροφίμων–βασικές αρχές συμπύκνωσης, αφυδάτωσης και λυοφιλίωσης τροφίμων). Συντήρηση τροφίμων με ελάττωση της θερμοκρασίας (εισαγωγή-αρχές συντήρησης τροφίμων με ψύξη και με κατάψυξη – απόψυξη τροφίμων).
  • Προστασία επεξεργασμένων τροφίμων κατά την αποθήκευση/διακίνηση (εισαγωγή-ρόλος της προστατευτικής συσκευασίας σε σχέση με περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιδρούν στη σταθερότητα των τροφίμων – αλληλεπίδραση μεταξύ υλικού συσκευασίας και συσκευασμένου προϊόντος).
  • Χημικές μέθοδοι συντήρησης τροφίμων (εισαγωγή–πρόσθετα τροφίμων–κατηγορίες προσθέτων και ρόλος
    αυτών στη συντήρηση των τροφίμων). Βιολογικές μέθοδοι συντήρησης τροφίμων (εισαγωγή–είδη ζυμώσεων στα
    τρόφιμα–μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούνται στη συντήρηση τροφίμων).
  • Υγιεινή εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων (εισαγωγή–υγιεινολογικός σχεδιασμός, κατασκευή, εξοπλισμός, καθαρισμός, εξυγίανση, προσωπικό–έλεγχος υγιεινολογικής κατάστασης).
  • Μικροβιολογία Τροφίμων (εισαγωγή–βακτήρια, ζύμες, μύκητες–αρχές ανάπτυξης και καταστροφής μικροοργανισμών–αρχές μικροβιακής αλλοίωσης τροφίμων–τροφικές δηλητηριάσεις)
  • Αλλοίωση τροφίμων (εισαγωγή – χημική, φυσική, μικροβιολογική, ενζυμική αλλοίωση–αλλοιώσεις των βασικών συστατικών και διαφόρων ομάδων τροφίμων).
  • Διάθεση αποβλήτων βιομηχανικών τροφίμων (εισαγωγή–μέθοδοι επεξεργασίας αποβλήτων βιομηχανικών τροφίμων).
  • Συσκευασία τροφίμων (εισαγωγή/ρόλος της συσκευασίας–υλικά συσκευασίας τροφίμων, γυαλί, μέταλλο, χαρτί, πλαστικό, πολυστρωματικά υλικά – τεχνολογία παραγωγής μέσων συσκευασίας).

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021

  • Θεωρία

    Γιαννακάς Άρης, Επίκουρος Καθηγητής
    Γραφείο (Δ1.7)  2641074212, agiannakas@upatras.gr

    Εργαστήριο

    Λεοντίου Αρετή, Δρ. Χημικός, Ε.ΔΙ.Π. Α' 
    Γ. Σεφέρη 2, ισόγειο, γραφείο 05, 2641074197, aleontiu@upatras.gr

    Μέθοδοι αξιολόγησης

    Η θεωρία του μαθήματος εξετάζεται  προαιρετικά κατά τη διάρκεια του εξαμήνου μέσω τριών προόδων (στην πλατφόρμα e-class στις αίθουσες Η/Υ του τμήματος).

    Η τελική εξέταση της θεωρίας του μαθήματος (κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου) περιλαμβάνει:

    α) εξέταση μέσω e-class στις αίθουσες Η/Υ του τμήματος, η οποία είναι υποχρεωτική για όσους δεν έχουν εξεταστεί σε μία ή περισσότερες από τις προόδους (70% του τελικού βαθμού θεωρίας) και

    β) προφορική εξέταση, η οποία είναι υποχρεωτική για όλους (30% του τελικού βαθμού θεωρίας).

    Η εξέταση μέσω e-class αποτελείται από τρεις ασκήσεις και θεωρείται επιτυχής αν ο μέσος όρος των τριών προόδων είναι τουλάχιστον 5,0. Σε αυτόν το βαθμό προστίθεται ο βαθμός της προφορικής εξέτασης.

    • Οι φοιτητές που έχουν μέσο όρο 5,0 και άνω στις τρεις αντίστοιχες προόδους δεν θα συμμετάσχουν στην εξέταση μέσω e-class αλλά θα πρέπει να προσέλθουν για την προφορική εξέταση.
    • Οι φοιτητές που δεν έχουν συμμετάσχει σε όλες τις προόδους, θα προσέλθουν και για την εξέταση μέσω e-class (για τις οφειλόμενες προόδους) και για την προφορική εξέταση.
    • Δεν επιτρέπεται επαναληπτική εξέταση σε πρόοδο που έχει καταγραφεί αποτυχία κατά την εξεταστική Ιουνίου αλλά μόνο στην εξεταστική Σεπτεμβρίου του ιδίου ακαδημαϊκού έτους.

    Ο τελικός βαθμός του μαθήματος "Τεχνολογίες Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων" προκύπτει από το άθροισμα του 60% του βαθμού της θεωρίας (με την προϋπόθεση ότι είναι >ή = 5.0 ) συν το 40% του βαθμού του εργαστηρίου (με την προϋπόθεση ότι είναι >ή =5.0 ).

     

    Προτεινόμενα συγγράμματα

    1. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1

    Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 68403752

    Αριθμός τόμου: Α ΤΟΜΟΣ

    Έκδοση: 2η έκδ./2016

    Συγγραφείς: Λάζος Ε., Λάζου Α.

    ISBN: 9789600232806

    Διαθέτης (Εκδότης): ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

     

    1. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2

    Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 68389027

    Αριθμός τόμου: Β ΤΟΜΟΣ

    Έκδοση: 2η έκδ./2016

    Συγγραφείς: Λάζος Ε., Λάζου Α.

    ISBN: 9789600232738

    Διαθέτης (Εκδότης): ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

     

    1. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 68393954

    Έκδοση: 1/2017

    Συγγραφείς: Μπλούκας Γ. Ιωάννης

    ISBN: 9786188281233

    Διαθέτης (Εκδότης): UNIBOOKS ΙΚΕ

     

    1. ΑΡΧΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 3914

    Έκδοση: 2/2010

    Συγγραφείς: Κιοσέογλου Β., Μπλέκας Γ.

    ISBN: 9789609828857

    Διαθέτης (Εκδότης): ΓΑΡΤΑΓΑΝΗΣ ΑΓΙΣ-ΣΑΒΒΑΣ