Παρουσίαση/Προβολή
Τεχνολογίες Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων (Θεωρία)
(FST_403) - Άρης Γιαννακάς Αρετή Λεοντίου
Περιγραφή Μαθήματος
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Βιομηχανικές μονάδες τροφίμων (εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων τροφίμων– προεπεξεργασία/αποθήκευση
πρώτων υλών). - Συντήρηση τροφίμων (εισαγωγή-φυσικές μέθοδοι συντήρησης – συντήρηση με εφαρμογή ενέργειας/μετάδοση θερμότητας στα τρόφιμα).
- Μέθοδοι θερμικής επεξεργασίας τροφίμων - αλληλεπίδραση θερμότητας και συστατικών των τροφίμων συντήρηση τροφίμων με ακτινοβόληση.
- Συντήρηση τροφίμων με απομάκρυνση νερού (εισαγωγή– ενεργότητα νερού και συντήρηση τροφίμων–βασικές αρχές συμπύκνωσης, αφυδάτωσης και λυοφιλίωσης τροφίμων). Συντήρηση τροφίμων με ελάττωση της θερμοκρασίας (εισαγωγή-αρχές συντήρησης τροφίμων με ψύξη και με κατάψυξη – απόψυξη τροφίμων).
- Προστασία επεξεργασμένων τροφίμων κατά την αποθήκευση/διακίνηση (εισαγωγή-ρόλος της προστατευτικής συσκευασίας σε σχέση με περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιδρούν στη σταθερότητα των τροφίμων – αλληλεπίδραση μεταξύ υλικού συσκευασίας και συσκευασμένου προϊόντος).
- Χημικές μέθοδοι συντήρησης τροφίμων (εισαγωγή–πρόσθετα τροφίμων–κατηγορίες προσθέτων και ρόλος
αυτών στη συντήρηση των τροφίμων). Βιολογικές μέθοδοι συντήρησης τροφίμων (εισαγωγή–είδη ζυμώσεων στα
τρόφιμα–μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούνται στη συντήρηση τροφίμων). - Υγιεινή εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων (εισαγωγή–υγιεινολογικός σχεδιασμός, κατασκευή, εξοπλισμός, καθαρισμός, εξυγίανση, προσωπικό–έλεγχος υγιεινολογικής κατάστασης).
- Μικροβιολογία Τροφίμων (εισαγωγή–βακτήρια, ζύμες, μύκητες–αρχές ανάπτυξης και καταστροφής μικροοργανισμών–αρχές μικροβιακής αλλοίωσης τροφίμων–τροφικές δηλητηριάσεις)
- Αλλοίωση τροφίμων (εισαγωγή – χημική, φυσική, μικροβιολογική, ενζυμική αλλοίωση–αλλοιώσεις των βασικών συστατικών και διαφόρων ομάδων τροφίμων).
- Διάθεση αποβλήτων βιομηχανικών τροφίμων (εισαγωγή–μέθοδοι επεξεργασίας αποβλήτων βιομηχανικών τροφίμων).
- Συσκευασία τροφίμων (εισαγωγή/ρόλος της συσκευασίας–υλικά συσκευασίας τροφίμων, γυαλί, μέταλλο, χαρτί, πλαστικό, πολυστρωματικά υλικά – τεχνολογία παραγωγής μέσων συσκευασίας).
Ημερομηνία δημιουργίας
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021
-
Θεωρία
Γιαννακάς Άρης, Επίκουρος ΚαθηγητήςΓραφείο (Δ1.7) 2641074212, agiannakas@upatras.grΕργαστήριο
Λεοντίου Αρετή, Δρ. Χημικός, Ε.ΔΙ.Π. Α'Γ. Σεφέρη 2, ισόγειο, γραφείο 05, 2641074197, aleontiu@upatras.grΜέθοδοι αξιολόγησης
Η θεωρία του μαθήματος εξετάζεται προαιρετικά κατά τη διάρκεια του εξαμήνου μέσω τριών προόδων (στην πλατφόρμα e-class στις αίθουσες Η/Υ του τμήματος).
Η τελική εξέταση της θεωρίας του μαθήματος (κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου) περιλαμβάνει:
α) εξέταση μέσω e-class στις αίθουσες Η/Υ του τμήματος, η οποία είναι υποχρεωτική για όσους δεν έχουν εξεταστεί σε μία ή περισσότερες από τις προόδους (70% του τελικού βαθμού θεωρίας) και
β) προφορική εξέταση, η οποία είναι υποχρεωτική για όλους (30% του τελικού βαθμού θεωρίας).
Η εξέταση μέσω e-class αποτελείται από τρεις ασκήσεις και θεωρείται επιτυχής αν ο μέσος όρος των τριών προόδων είναι τουλάχιστον 5,0. Σε αυτόν το βαθμό προστίθεται ο βαθμός της προφορικής εξέτασης.
- Οι φοιτητές που έχουν μέσο όρο 5,0 και άνω στις τρεις αντίστοιχες προόδους δεν θα συμμετάσχουν στην εξέταση μέσω e-class αλλά θα πρέπει να προσέλθουν για την προφορική εξέταση.
- Οι φοιτητές που δεν έχουν συμμετάσχει σε όλες τις προόδους, θα προσέλθουν και για την εξέταση μέσω e-class (για τις οφειλόμενες προόδους) και για την προφορική εξέταση.
- Δεν επιτρέπεται επαναληπτική εξέταση σε πρόοδο που έχει καταγραφεί αποτυχία κατά την εξεταστική Ιουνίου αλλά μόνο στην εξεταστική Σεπτεμβρίου του ιδίου ακαδημαϊκού έτους.
Ο τελικός βαθμός του μαθήματος "Τεχνολογίες Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων" προκύπτει από το άθροισμα του 60% του βαθμού της θεωρίας (με την προϋπόθεση ότι είναι >ή = 5.0 ) συν το 40% του βαθμού του εργαστηρίου (με την προϋπόθεση ότι είναι >ή =5.0 ).
Προτεινόμενα συγγράμματα
- ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 68403752
Αριθμός τόμου: Α ΤΟΜΟΣ
Έκδοση: 2η έκδ./2016
Συγγραφείς: Λάζος Ε., Λάζου Α.
ISBN: 9789600232806
Διαθέτης (Εκδότης): ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
- ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 68389027
Αριθμός τόμου: Β ΤΟΜΟΣ
Έκδοση: 2η έκδ./2016
Συγγραφείς: Λάζος Ε., Λάζου Α.
ISBN: 9789600232738
Διαθέτης (Εκδότης): ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
- ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 68393954
Έκδοση: 1/2017
Συγγραφείς: Μπλούκας Γ. Ιωάννης
ISBN: 9786188281233
Διαθέτης (Εκδότης): UNIBOOKS ΙΚΕ
- ΑΡΧΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 3914
Έκδοση: 2/2010
Συγγραφείς: Κιοσέογλου Β., Μπλέκας Γ.
ISBN: 9789609828857
Διαθέτης (Εκδότης): ΓΑΡΤΑΓΑΝΗΣ ΑΓΙΣ-ΣΑΒΒΑΣ