Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

(FST_302) -  Παναγιώτα Σταθοπούλου

Περιγραφή Μαθήματος

Η Βιοτεχνολογία ασχολείται με την εκμετάλλευση βιολογικών διαδικασιών για βιομηχανικούς σκοπούς. Η Βιοτεχνολογία Τροφίμων, πιο ειδικά, επιστρατεύει τον γενετικό χειρισμό μικροοργανισμών, φυτών και ζώων για την παραγωγή ειδών διατροφής. Είναι ένα διεπιστημονικό αντικείμενο που αγγίζει τις επιστήμες της Μοριακής Βιολογίας, Βιοϊατρικής αλλά και τις γενομικές, πρωτεομικές, μεταγραφομικές και μεταγενομικές εφαρμογές. Στο γνωστικό επίπεδο, ο/η φοιτητής/τρια που ολοκληρώνει με επιτυχία το μάθημα της Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, κατανοεί την «κλασική Βιοτεχνολογία», περιγράφει τα κυριότερα τρόφιμα που προκύπτουν από ζυμώσεις, αλλά και τη δράση μικροοργανισμών υπεύθυνων για τις ζυμώσεις στα τρόφιμα, αναλύει τη «σύγχρονη» Βιοτεχνολογία, διατυπώνει τις γενετικές διαδικασίες που ευθύνονται για τις βιολογικές λειτουργίες αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος χειρίζεται τις διαδικασίες αυτές για την ανάπτυξη προϊόντων, αναγνωρίζει κύρια παραδείγματα γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και περιγράφει αδρά τη σύγχρονη Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από την παραγωγή τροφίμων μέσω τεχνικών γενετικής τροποποίησης, περιγράφει την έννοια των λειτουργικών τροφίμων και τις βασικές τους κατηγορίες, και αναφέρει τα κύρια βιοηθικά προβλήματα που ανακύπτουν από τις εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην βιομηχανία τροφίμων.

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020