Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣMΩΝ (ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ)

(ΔΕΑΠΤ 6.13s) -  Αχιλλέας Κοντογεώργος

Περιγραφή Μαθήματος

Tο Μάθημα Διοίκηση Αγροτικών Συνεταιρισμών προέρχεται από αναπροσαρμογή του μαθήματος Συνεταιριστική Οικονομία

 

Όσοι έχουν διδαχτεί κατά το παρελθόν το μάθημα Συνεταιριστική Οικονομία (6.1s) ΔΕΝ μπορούν να επιλέξουν και το μάθημα Διοίκηση Αγροτικών Συνεταιρισμών (6.13s)

 

Ο συνεργατισμός και η δημιουργία συνεταιρισμών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον αγροτικό τομέα ήταν και είναι ένα από τα κύρια μέσα, με τα οποία οι μικροί αγρότες μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού. Οι αγρότες θεωρούνται πάντα «μικροί» επιχειρηματίες σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους σε άλλους τομείς της οικονομίας. Συνεπώς, η ανάγκη επιβίωσης οδηγεί τους αγρότες στη συνένωση, προκειμένου να αποκτήσουν διαπραγματευτική δύναμη. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ήταν και παραμένουν ο μόνος μηχανισμός απόκτησης διαπραγματευτικής δύναμης των μικρών και αδυνάτων παραγωγών, γεγονός που αποτελεί και τον κύριο λόγο δημιουργίας συνεταιρισμών.

Η επιχειρηματική δράση των αγροτών μέσω των συνεταιρισμών είναι μια μορφή δραστηριοποίησης που δεν εγκαταλείπεται παρ? όλα τα προβλήματα που αυτή εμφανίζει, ειδικά στην Ελλάδα. Οι Συνεταιρισμοί, διεθνώς, αποτελούν καλά οργανωμένες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα τόσο για τα μέλη τους όσο και για το κοινωνικό τους περιβάλλον

Κατά γενικό κανόνα, τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες των συνεταιρισμών είναι «οι δύο πλευρές του νομίσματος», που έχουν τις ρίζες τους στη ιδιαίτερη δομή τους. Κύριος στόχος των αγροτικών συνεταιρισμών θεωρείται ότι είναι η προώθηση των συμφερόντων των μελών τους, δηλαδή η αύξηση για παράδειγμα του εισοδήματος των μελών, η δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής, η μείωση δαπανών που αφορούν το κόστος συναλλαγών καθώς και καλύτερη ροή πληροφοριών σχετικά με θέματα εμπορίας των προϊόντων τους Γενικά, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί εξασφαλίζουν την παρουσία στην αγορά των μικρών οικονομικών μονάδων, που θα είχαν αδρανοποιηθεί από την ανταγωνιστική δύναμη των μεγάλων επιχειρήσεων εντάσεως κεφαλαίου.

Προκειμένου οι συνεταιρισμοί να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν και να καρπωθούν τα οφέλη που αποδίδονται σε αυτούς, θα πρέπει να μπορούν να προσαρμοστούν στο εξωτερικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν. Ωστόσο, τόσο το παγκόσμιο όσο και εθνικό επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον συνεχώς μεταβάλλεται και απαιτεί από τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν όχι μόνο συστηματικές διαδικασίες λειτουργίας αλλά και συστηματικές διαδικασίες μάθησης και προσαρμογής στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν. Συνεπώς, είναι απαραίτητο οι συνεταιρισμοί να οργανωθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, σύμφωνα με τις θεωρίες διοίκησης που χρησιμοποιούνται στις υπόλοιπες επιχειρήσεις λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεταιριστικού τρόπου επιχειρηματικότητας.

 

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014