Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

E204 - Αποκαταστασεις Κτηρίων και Συνόλων 1

(ARCH346) -  Πέτρος Κουφόπουλος - Σταύρος Μαμαλούκος

Περιγραφή Μαθήματος

1.      ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η κακοποίηση της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς τις τελευταίες δεκα-ετίες, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω των ιδιαίτερων κοινωνικών και οικονομκών παραγόντων, είναι μια πραγματικότητα. Γι΄ αυτό η εξάσκηση των φοιτητών στην αναγνώριση και αξιολόγηση των ποιοτικών εκείνων στοιχείων που καθιστούν τα κτήρια και τα σύνολα διατηρητέα αποτελεί βασικό στόχο του μαθήματος κατεύθυν-σης Αποκατάσταση Κτηρίων και Συνόλων I. Το μάθημα επιδιώκει να δώσει στους νέους αρχιτέκτονες τις πρώτες γνώσεις και εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν να εργαστούν στο μέλλον στη συντήρηση, αναστήλωση, ένταξη νέων χρήσεων και την προβολή των ιστορικών κτηρίων και συνόλων.

Η αποκατάσταση συνδέεται άμεσα με την έρευνα σε όλους τους τομείς. Έτσι χρειά-ζεται η συμβολή και άλλων επιστημών και ειδικοτήτων στην πραγματοποίηση ενός σοβαρού έργου, του οποίου όμως τον συντονισμό και την ευθύνη έχει αποκλειστικά ο αρχιτέκτονας. Πέραν των γενικών επιστημονικών γνώσεων, το ενδιαφέρον για την ιστορία της Αρχιτεκτονικής και της Τέχνης, καθώς και η ευχέρεια επίλυσης οικοδο-μικών προβλημάτων είναι βασικές προϋποθέσεις για όποιον αποφασίσει να εμβα-θύνει στα θέματα αποκατάστασης.

2.      ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το μάθημα περιλαμβάνει εβδομαδιαίες διαλέξεις με αντικείμενο τα θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα διαχείρισης των ιστορικών κτηρίων και συνόλων. Ακόμη θα ανα-πτυχθεί η μεθοδολογία σχεδιασμού των επεμβάσεων στα ιστορικά κτήρια με παρα-δοσιακές αλλά και σύγχρονες τεχνικές. Θα γίνει ανάλυση της παθολογίας των υλι-κών των παλιών κτηρίων, διαγνωστική και θεραπεία των ζημιών. Οι διαλέξεις θα έχουν ως βάση την υφιστάμενη βιβλιογραφία,αλλά και πολλά παραδείγματα από την πράξη. Παράλληλα θα γίνουν  επισκέψεις σε εργοτάξια έργων αποκατάστασης,καθώς και σε μνημεία, όπου θα δοθεί η δυνατότητα για καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων που παρουσιάστηκαν στη θεωρητική διδασκαλία.

Ακόμη στα πλαίσια του μαθήματος θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη και παράπλευρων δεξιοτήτων απαραίτητων στον τομέα των αποκαταστάσεων,όπως της έρευνας και  της τεκμηρίωσης.  Γι? αυτό οι φοιτητές θα ετοιμάσουν μία άσκηση,ώστε να εξασκη-θούν στην κατανόηση ενός μνημείου ως ιστορικού γεγονότος και όχι μονον ως κατασκευής. Τέλος, θα γίνει προσπάθεια να οργανωθούν επισκέψεις σε εργοτάξια έργων αποκατάστασης σημαντικών μνημείων στην Αθήνα και την Πελοπόννησο. Θα προγραμματιστούν σε συνεννόηση με όλη την ομάδα που παρακολουθεί το μάθημα και  σε σχέση με τις λοιπές υποχρεώσεις που υπάρχουν.

 

3.      ΑΣΚΗΣΗ: Ανάγνωση & Ερμηνεία Ιστορικού Κτηρίου

Η άσκηση αφορά στην εισαγωγή στην διαδικασία ανάγνωσης και ερμηνείας ενός μνημείου που θα οδηγήσει στην πληρέστερη δυνατή κατανόηση και αναπαρά-στασή του. Περίπτωση μελέτης θα είναι ο βυζαντινός ναός στο παρακείμενο στο Πανεπιστήμιο Πλατάνι Αχαΐας. Για τις ανάγκες της άσκησης θα γίνουν 2-3 επισκέ-ψεις επιτόπου στο μνημείο. Σχετικά με την άσκηση θα δοθούν εξηγήσεις και θα μοιραστούν περισσότερα στοιχεία την ώρα του μαθήματος (Βαρύτητα άσκησης: 50% του τελικού βαθμού).

Ημερομηνία δημιουργίας

Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013