ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

Βενετσάνα Κυριαζοπούλου

Περιγραφή

Στόχος των ενοτήτων του μαθήματος είναι οι ενδιαφερόμενοι να έρθουν σε επαφή με το ενδοκρινικό σύστημα και τις βασικές αρχές που διέπουν την λειτουργία του. Να γνωστοποιηθούν βασικά πράγματα περί της ανατομίας και της φυσιολογίας των οργάνων που το απαρτίζουν και να γίνουν κατανοητοί οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία των νοσημάτων. Επιπλεόν, βασικός στόχος είναι η εκμάθηση της διαγνωστικής προσέγγισης των ασθενών με ενδοκρινολογικά προβλήματα, η διαφορική διάγνωση των νοσημάτων, οι θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να έχει ένας γιατρός καθώς και οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις των επιλογών αυτών.

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
Διδάσκοντες

Θεόδωρος Αλεξανδρίδης, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου,  Κωνσταντίνος Μάρκου, Αγαθοκλής Ψυρόγιαννης , Νεοκλής Γεωργόπουλος και Ιωάννης Χαμπαίος

Προτεινόμενα συγγράμματα

HARRISON ενδοκρινολογία

Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 12540170

Έκδοση: 2η έκδ./2011

Συγγραφείς: J.L. JAMESON ISBN: 978-960-394-853-7

Τύπος: Σύγγραμμα

Διαθέτης (Εκδότης): ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

 

Το ενδοκρινικό σύστημα με μια ματιά

Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 42091

Έκδοση: 1η έκδ./2010

Συγγραφείς: B. GREENSTEIN, D.F. WOOD

ISBN: 978-960-394-653-3

Τύπος: Σύγγραμμα

Διαθέτης (Εκδότης): ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

 

 

Περιεχόμενο μαθήματος

Άξονας Υποθάλαμος - Υπόφυση: Διδασκαλία της Ανατομίας, Φυσιολογίας, φυσιολογικής λειτουργίας του άξονα, έκκριση και δράση ορμονών, διδασκαλία της αλληλορύθμισης με τους περιφερικούς ενδοκρινείς αδένες ,νοσολογικές οντότητες που αφορούν τον άξονα (υπολειτουργία- υπερλειτουργία πρωτοπαθής ? δευτεροπαθής , νοσήματα υποθαλάμου, υπόφυσης, αδενώματα υπόφυσης ορμονοπαραγωγά και μη, κλινική εκδήλωση αυτών, ενδοκρινολογία της αναπαραγωγής).

Θυρεοειδής αδένας: Διδασκαλία της Εμβρυολογίας, Ανατομίας Κυτταρολογίας, Φυσιολογίας, φυσιολογικής λειτουργίας του αδένα, πρόσληψη και μεταβολισμό ιωδίου έκκριση και δράση θυρεοειδικών ορμονών, νοσολογικές οντότητες που αφορούν τον αδένα (υπολειτουργία - υπερλειτουργία, βρογχοκήλη, όζοι θυρεοειδούς, καρκίνος θυρεοειδούς, θυρεοειδίτιδες, θυρεοειδής και κύηση).

Μεταβολισμός Ασβεστίου - Οστα - Παραθυρεοειδείς: Διδασκαλία της Ανάπτυξης και ανακατασκευής οστών, ομοιοστασίας Ασβεστίου και Φωσφόρου, υπολειτουργία- υπερλειτουργία παραθυρεοειδών αδένων, ν. Paget , οστεοπόρωση.

Επινεφρίδια: Διδασκαλία της Ανατομίας, Φυσιολογίας , φυσιολογικής λειτουργίας των επινεφριδίων, έκκριση και δράση ορμονών (γλυκοκορτικοειδή ? αλατοκορτικοειδή ? κατεχολαμίνες), υπερλειτουργία (σ.Cushing), υπολειτουργία (ν. Addison), τυχαιώματα επινεφριδίων, ενδοκρινής υπέρταση.

Σακχαρώδης Διαβήτης - Μεταβολικό σύνδρομο - Λιπίδια - Παχυσαρκία: Διδασκαλία της Επιδημιολογίας, Ταξινόμησης, Παθογένειας, Διάγνωσης Σακχαρώδη Διαβήτη. Θεραπεία, επιπλοκές οξείες και χρόνιες, υπογλυκαιμία. Γενικά περί λιποπρωτεινών, μεταβολισμός λιποπρωτεινών, πρωτοπαθής, δευτεροπαθής δισλιπιδαιμία, θεραπεία. Γενικά περί παχυσαρκίας και επιπλοκών.

Ενότητες

Στην ενότητα αυτή γίνεται αναφορά στο όργανο του θυρεοειδούς αδένα και στην σπουδαιότητά του για τον οργανισμό. Αρχικά αναφέρονται βασικά στοιχεία της ανατομίας, της ιστολογίας του αδένα και της φυσιολογίας του. Επιπλέον εξετάζονται οι δομικές και οι λειτουργικές παθολογικές καταστάσεις του θυρεοειδούς, επιδημιολογικά στοιχεία των παθήσεων αυτών, διαγνωστικές προσεγγίσεις, κλινική και εργαστηριακή εικόνα των ασθενών και φυσικά οι θεραπευτικές προσεγγίσεις σε κάθε περίπτωση. Ιδιαίτερο κομμάτι σε αυτήν την ενότητα είναι οι κακοήθεις νόσοι του θυρεοειδούς αδένα όπου δίνονται ενδιαφέροντα στοιχεία για την επίπτωση, την ηλικιακή κατανομή, την θεραπευτική προσέγγιση καθώς και στοιχεία επιβίωσης.

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει στην πράξη τρεις διαφορετικές αλλά αλληλοεπηρεαζόμενες πτυχές του μεταβολισμού.

Αρχικά το κεφάλαιο του σακχαρώδη διαβήτη, όπου γνωστοποιείται η κατηγοριοποίηση της νόσου, τα  κριτήρια διάγνωσης, δίνονται επιδημιολογικά στοιχεία και αναλύεται η παθογένεια της νόσου. Επίσης, αναλύεται ο βασικός ρόλος της ινσουλίνης και η φυσιολογία της στο μεταβολισμό, δίνονατι στοιχεία για την σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών, παρουσιάζονται τελευταίες μελέτες για καινούριες κατηγορίες φαρμάκων αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς. Σημαντικό κομμάτι αφιερώνεται στις συνέπειες της νόσου αναλύοντας τόσο τις μακροχρόνιες συνέπειες και τη συμπτωματική αντιμετώπισή τους, όσο και τις οξείες επιπλοκές της υπερ- αλλά και της υπό-γλυκαιμίας.

Σημαντικό κομμάτι του μεταβολισμού είναι και τα λιπίδια που αναλύονται σε αυτή τη θεματική ενότητα. Γίνεται αναφορά στις διάφορες κατηγορίες των λιπιδίων, αναλύοντας της δομή τους αλλά και τον ρόλο τους. Επίσης, γίνεται λόγος για της παθολογικές καταστάσεις που εμπλέκονται τα λιπίδια αλλά και την θεραπευτική αντιμετώπιση με αναφορά στις διαφορετικές κατηγοτίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται.

Τέλος, το κομμάτι της παχυσαρκίας, συνδετικός κρίκος και των δυο προηγούμενων κομματιών, μας αναλύει τους παράγοντες που συμβάλουν στην υπαρξή της, αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση που μπορεί να ακολουθηθεί. 

Η ενότητα αυτή ασχολείται με τα επινεφρίδια και τις σπουδαίες ορμόνες που εκκρίνουν. Αναλύεται η ανατομία και η φυσιολογία των επινεφριδίων, καθώς και η παραγωγή των ορμονών τους. Επιπλέον, γίνεται εκτενής αναφορά στη δράση των ορμονών αυτών και φυσικά στις παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τις διαταραχές των επιπέδων τους.

Επίσης, η αιτιολογική σχέση των επινεφριδίων με την υπέρταση σχολιάζεται σε ξεχωριστό αρχείο, στο οποίο αναφέρονται όλα τα ενδοκρινολογικά αίτια της υπέρτασης, η παθοφυσιολογία αλλά και η διαφορική διάγνωση των αιτιών αυτών.

Στη θεματική ενότητα αυτή γίνεται λόγος για τις βασικές αρχές της ενδοκρινολογίας και του συστήματος των ορμονών γενικότερα. Αναλύονται οι τρόποι επικοινωνίας των κυττάρων και ο τρόπος μετάδοσης του μηνύματος των ορμονών ενδοκυττάρια προκαλόντας το αποτέλεσμά τους. Δίνεται έμφαση στο σύστημα υποθάλαμος υπόφυσης, στις ορμόνες που παράγονται σε αυτό το σύστημα και στις παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με διαταραχή αυτού του συστήματος. Τονίζονται ιδιαίτερα τα αδεν'ωματα της υπόφυσης και κυρίως η πάθηση της μεγαλακρίας.

Επίσης, αναλύονται οι γονάδες και η παθολογία τους. Συζητάται η σεξουαλική διαφοροποίηση και πως αυτή προκύπτει καθώς και οι διαταραχές που μπορούν να εμφανιστούν κατά τις διάφορες φάσεις της ζωής του ανθρώπου. Έμφαση δίνεται και στην υπερπλασία των επινεφριδίων με την αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων και τις επιπτώσεις της. Αναλύονται ακόμη ο υπεργοναδοτροφικός και ο υπογοναδοτροφικός υπογοναδισμός με την κλινικής τους εικόνα, τον τρόπο που μπαινει η διάγνωση και φυσικά την θεραπεία.

Το τελευταίο κομμάτι της ενότητας αφιερώνεται στις πολυκυστικές ωοθήκες και στην εμμηνόπαυση, δίνοντας έμφαση από την μια στις επιπτώσεις τους και από την άλλη στην θεραπευτική υποστήριξη που πρέπει να τυγχάνουν οι ασθενείς.

Στην ενότητα αυτή γίνεται λόγος για τον μεταβολισμό του ασβεστίου και αλλά τις συνέπειες από τις διαταραχές των επιπέδων του. Καταδεικνύεται φυσικά ο ρόλος της παραθορμόνης και της βιταμίνης D στο μεταβολισμό του ασβεστίου.

Στόχος επίσης είναι η εκμάθηση της ιστολογίας των οστών και του ρόλου τους στο μεταβολισμό του ασβεστίου, η οστεοπόρωση με τα αίτιά της αλλά και το πως θα την χειριστεί ένας γιατρός διαγνωστικά και θερπαευτικά.

Η ενότητα αυτη περιλαμβάνει ασκήσεις αυτοαξιολογήσης.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  20028
Αρ. Προβολών :  120887