Διοίκηση Λειτουργιών

Ανδρέας Νεάρχου

Περιγραφή

Η Διοίκηση των Λειτουργιών αποτελεί εισαγωγή στο πεδίο της διοίκησης της παραγωγής και διανομής προϊόντων και υπηρεσιών. Παραγωγή είναι η δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών. Η διοίκηση λειτουργιών αναφέρεται σε όλες εκείνες τις οργανωμένες δραστηριότητες που δημιουργούν αξία στη μορφή προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της ανάλωσης πόρων. Το μάθημα αποτελεί το πρώτο μέρος από μια σειρά τριών συνολικά μαθημάτων (δύο κορμού και ενός επιλογής) που διδάσκονται οι φοιτητές του Τμήματος μας και στα οποία δίδεται έμφαση στην ποσοτική ανάλυση των προβλημάτων που αναφύονται κατά τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και έλεγχο της παραγωγής σε μια επιχείρηση/οργανισμό.

Τα θέματα που καλύπτονται στο μάθημα της Διοίκησης Λειτουργιών είναι τα εξής: Λειτουργίες και παραγωγικότητα. Η στρατηγική των λειτουργιών στο παγκόσμιο περιβάλλον. Διοίκηση και προγραμματισμός έργων. Σχεδιασμός προϊόντων και υπηρεσιών. Ανάλυση και σχεδιασμός βιομηχανικών διαδικασιών. Ανάλυση και σχεδιασμός υπηρεσιών. Επανασχεδιασμός διαδικασι

Περισσότερα  
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Ενότητες

Η ενότητα αυτή αναλύει τους στόχους του μαθήματος, την έννοια της διοίκησης λειτουργιών, σε τι χρησιμεύει καθώς και πως εξελίχθηκε στο πέρασμα του χρόνου.

Στην ενότητα αυτή παρατίθενται τα χαρακτηριστικά των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, η έννοιες της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Στην ενότητα αυτή αναλύεται το πως σχεδιάζεται ένα προϊόν, ποιος είναι ο κύκλος ζωής ενός προϊόντος, αναλύεται, επίσης, η στρατηγική για την ανάπτυξη της λειτουργίας της ποιότητας, παρατίθενται όλα τα χαρακτηριστικά της καμπύλης μάθησης και τα δένδρα απόφασης.

Στην ενότητα αυτή εισάγουμε την έννοια της διοίκησης έργων, πως οργανώνουμε ένα έργο, ενώ αναλύονται και οι τεχνικές διοίκησης ενός έργου. Επίσης, στην ενότητα αυτή αναλύεται ο χρονοπρογραμματισμός των έργων, γίνεται και η παράθεση παραδειγμάτων με τις μεθόδους pert και cpm. Επιπλέον, αναλύεται η εφαρμογή CPM σε δίκτυο AOA, πως γίνεται ο προϋπολογισμός ενός έργου και πως μπορούμε να συμπιέσουμε το χρόνο του. Τέλος, στην ενότητα αυτή, παρατίθενται οι περιορισμοί που περικλείουν ένα έργο ως προς το χρονοπρογραμματισμό των πόρων και ως προς την υλοποίηση αυτών, παράλληλα παρουσιάζονται παραδείγματα για την εξήγηση των παραπάνω.

Η ενότητα αυτή ασχολείται με το σχεδιασμό των παραγωγικών διαδικασιών, τις διαδικασίες που υπάρχουν στις υπηρεσίες, ενώ παρατίθενται και παραδείγματα ανάλυσης νεκρού σημείου και διαγραμμάτων ροής διαδικασιών.

Η ενότητα αυτή περιγράφει πως επιλέγει τη στρατηγική θέση μια βιομηχανία, πως γίνεται η σταθμισμένη αξιολόγηση της θέσης, αναλύεται, επίσης, η μέθοδος κέντρου βαρύτητας και παρατίθενται παραδείγματα για το μοντέλο μεταφοράς.

Στην ενότητα αυτή, αναλύεται η στρατηγική σημασία του χωροταξικού σχεδιασμού, ποιοι τύποι χωροταξίας υπάρχουν και παρατίθεται παράδειγμα εξισορρόπησης γραμμών συναρμολόγησης.

Στην ενότητα αυτή, θα συναντήσετε ερωτήσεις που καλύπτουν τη θεωρία όλων των ενοτήτων, κσθώς και ασκήσεις που υπάρχουν και λυμένες στην εκάστοτε ενότητα.