Δειγματοληψία πληθυσμού προς μελέτη 01: Κοινωνικά χαρακτηριστικά των πληροφορητών των ερευνών της παραδοσιακής Διαλεκτολογίας.

Δειγματοληψία πληθυσμού προς μελέτη 01: Κοινωνικά χαρακτηριστικά των πληροφορητών των ερευνών της παραδοσιακής Διαλεκτολογίας.

Ηλικιωμένος Αμόρφωτος Από επαρχία Άνδρας

Στα τέλη του 19ου -αρχές 20ου αι. οι διαλεκτολόγοι όρισαν μία σειρά κριτηρίων για την επιλογή δείγματος πληθυσμού και την συλλογή υλικού όσον αφορά την έρευνα τους. Τα κριτήρια προϋπέθεταν να είναι:

1.Ηλικιωμένοι 2.Αμόρφωτοι 3.Από επαρχία 4.Άνδρες Ήταν επομένως απαραίτητο, να βρουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα που να έχει διατηρήσει «ανόθευτη», όσο αυτό μπορεί να ήταν εφικτό, τη διάλεκτο. Με τη συλλογή δεδομένων από ηλικιωμένους, θεωρούσαν ότι θα προσέγγιζαν όσο το δυνατόν καλύτερα την παλαιά διάλεκτο. Επιπλέον, αμόρφωτοι προκειμένου η διάλεκτος να μην έχει επηρεαστεί καθόλου από τον επίσημο λόγο μέσω της εκπαίδευσης, αλλά και κάτοικοι επαρχίας, οι οποίοι δεν θα είχαν επηρεαστεί μέσω της συναναστροφής με πολίτες αστικών κέντρων. Τέλος ως κριτήριο το να είναι άνδρες, διότι πίστευαν πως αυτοί ήταν πιο κατάλληλοι για την συλλογή των δεδομένων.

Η παραδοσιακή διαλεκτολογία πρεσβεύει τις παρακάτω άρχες για τη συλλογή ενός γλωσσικού υλικού: - Άνθρωποι 1) μεγάλης ηλικίας 2) από επαρχία 3) που δεν έχουν μετακινηθεί ούτε στο ελάχιστον από τον τόπο κατοικίας τους 4) κυρίως άνδρες 5) περιορισμένης ή ελάχιστης μόρφωσης