8. Διαχείριση πολιτισμικών συγκρούσεων

Στόχοι:

? Να εντοπίζετε τις διαφορετικές πηγές διαπολιτισμικών συγκρούσεων.
? Να περιγράφετε τα στάδια της διαδικασίας της σύγκρουσης.
? Να συγκρίνετε και να αντιπαραβάλλετε διαφορετικά στυλ σύγκρουσης.
? Να αναγνωρίζετε την επιρροή του πολιτισμού στη διαχείριση συγκρούσεων.
? Να αναπτύσσετε επικοινωνιακές στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείριση διαπολιτισμικών συγκρούσεων.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

? Υπάρχουν διάφορες πιθανές πηγές διαπολιτισμικής σύγκρουσης: ρατσιστική βία, μεροληψία εσω-ομάδας - εξω-ομάδας, ιστορικές αδικίες και εθνοτικό μίσος, καθώς και πολιτικές, εδαφικές και οικονομικές διαμάχες.
? Η επικοινωνία αποτελεί το μέσο ορισμού και επίλυσης των συγκρούσεων. Η κακή διαπολιτισμική επικοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της διαχείρισης διαπολιτισμικών συγκρούσεων.
? Η διαπολιτισμική σύγκρουση συμβαίνει σε πολλά επίπεδα ? διαπροσωπικό, διομαδικό, μεταξύ οργανώσεων, μεταξύ εθνοτήτων και μεταξύ εθνών. Η ένταση μιας διαπολιτισμικής σύγκρουσης μπορεί να κυμαίνεται από ατομικές πράξεις ασέβειας, σύντομες τοπικές εξεγέρσεις και βία μεταξύ ομάδων, μέχρι και μεγάλης κλίμακας βία ή και ανοιχτό πόλεμο.
? Υπάρχουν πέντε στυλ διαχείρισης συγκρούσεων: η αποφυγή, ο ανταγωνισμός, η προσαρμογή, ο συμβιβασμός και η συνεργασία.
? Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την επίδραση του πολιτισμικού πλαισίου στο οποίο τοποθετείται μια σύγκρουση και να αναπτύσσουμε πολιτισμικά κατάλληλες στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείριση συγκρούσεων.
? Καθώς η σύγκρουση διαπερνά όλες τις κοινωνικές σχέσεις, πρέπει να εντοπίζουμε τις πιθανές πηγές της διαπολιτισμικής σύγκρουσης και να εφαρμόζουμε τις κατάλληλες στρατηγικές για την επίλυση των συγκρούσεων.