7. Αλληλεπίδραση με τους πολιτισμικούς "άλλους"

Στόχοι:

? Να ορίζετε τη φύση και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπινων σχέσεων.
? Να εντοπίζετε τα στάδια ανάπτυξης μιας σχέσης.
? Να συγκρίνετε και να αντιπαραβάλλετε θεωρίες διομαδικών και διαπολιτισμικών σχέσεων.
? Να αξιολογείτε την επιρροή του πολιτισμού στην ανάπτυξη ανθρώπινων σχέσεων.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

? Οι άνθρωποι αναπτύσσουν διαφορετικά είδη σχέσεων προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για ένταξη, έλεγχο και στοργή.
? Η θεωρία κοινωνικής ανταλλαγής, η θεωρία κοινωνικής διείσδυσης, το παράδειγμα έλξης ομοιότητας, καθώς και η θεωρία μείωσης άγχους/αβεβαιότητας χρησιμοποιούνται για να εξηγήσουν την ανάπτυξη διαπολιτισμικών σχέσεων.
? Οι άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμών ενδέχεται να έχουν πολύ διαφορετικές ερμηνείες για διάφορα είδη σχέσεων και για τους κανόνες που διέπουν την κατάλληλη συμπεριφορά στο καθένα απ? αυτά.
? Το έργο του Yum εντοπίζει πέντε διαστάσεις, βάσει των οποίων μπορούν να συγκριθούν οι διαφορές μεταξύ ανθρώπων της Ανατολικής Ασίας και της Βόρειας Αμερικής (καθώς και μεταξύ των μελών άλλων πολιτισμών) σε ό,τι αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις.
? Ο πολιτισμός επηρεάζει διάφορους τύπους διαπροσωπικής σχέσης, όπως τις φιλίες, τις ρομαντικές σχέσεις και τις οικογενειακές σχέσεις.
? Με την πρόοδο των διαδικτυακών τεχνολογιών, ο κυβερνοχώρος έχει μετατραπεί σε θέατρο για την ανάπτυξη διαπολιτισμικών σχέσεων. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης προβλήματα που σχετίζονται με τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τη διαδικτυακή εξαπάτηση.